MTI

Az EU-nak lépést kell tartania a számítógépes bűnözéssel

Lépést kell tartani a technológiai fejlődéssel a számítógépes bűnözés elleni harcban, folyamatosan újabb kihívásokkal kell szembenézni ebben a küzdelemben - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán Budapesten. Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa szerint tagállami és uniós szinten egyaránt javítani kell az együttműködést a mind szervezettebb formát öltő internetes bűnözés elleni küzdelemben.

A számítógépes bűnözés elleni harcról szóló miniszteri konferencia sajtótájékoztatóján a Néprajzi Múzeumban a miniszterelnök-helyettes kifejtette: az EU bel- és igazságügyi miniszterei kedden olyan irányelvtervezetről tanácskoztak, amely felfrissítené a jelenlegi szabályozást, azt hatékonyabbá téve. Navracsics Tibor azt mondta: máig tartós, sikeres nemzetközi jogi dokumentum a 2001 novemberében az Európa Tanács által kidolgozott budapesti konvenció, amely az első jogi eszköz volt a számítógépes bűnözés elleni küzdelemben. Elmondta, hogy az egyezményt eddig 30 ország ratifikálta, további 17 pedig aláírta, utóbbiak között olyan államok is vannak, amelyek nem tagjai az Európa Tanácsnak, például az Egyesült Államok, Japán és Dél-Afrika.


Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa azt emelte ki, hogy tagállami és uniós szinten egyaránt javítani kell az együttműködést a mind szervezettebb formát öltő internetes bűnözés elleni küzdelemben. A kiberbűnözés nemcsak a magánszemélyeket érinti, minden EU-tagállam veszélyeztetett; a múlt héten például az Európai Bizottság elektronikus levelezési rendszerét érte vírustámadás - mutatott rá a biztos az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa által rendezett esemény után.

Az uniós biztos azt mondta, a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos EU-jogszabály frissítése folyamatban van, és ez remélhetőleg lezárul a soros magyar elnökség végére. Cecilia Malmström - aki megköszönte a magyar EU-elnökség eddig végzett munkáját - hangsúlyozta, hogy fokozni kell az unióban a kiberbűnözőkkel szembeni ellenálló képességet, és bátorított minden tagállamot, hogy mielőbb ratifikálja a budapesti egyezményt.

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón közölte: az országok közötti jó együttműködés az ilyen jellegű bűncselekmények gyorsabb felderítését teszi lehetővé. Utalt rá: gyakran fordul elő, hogy egyszerre több országban hajtanak végre hasonló bűncselekményt. Fontos kooperálni a civil szervezetekkel is, mert általában előbb ismerik fel az új módszereket, mint a rendészeti szervek - hangsúlyozta a belügyminiszter, megjegyezve, ezért is kaptak meghívást a civilek is a konferenciára. A belügyminiszter kifejtette, hogy a modern technológia a magánszférát is átszövi, ezért rendkívül veszélyesek az ilyen jellegű kibertámadások.

A számítógépes bűnözés elleni harcról szóló miniszteri konferencián részt vett Janet Napolitano és Eric Holder, az Egyesült Államok bel-, illetve igazságügy-minisztere is, továbbá képviseltette magát az EU rendvédelmi ügynöksége (Europol) és az Európai Rendőrakadémia (Cepol).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!