MTI

Hackertámadás egy dzsihádista honlap ellen

Eltűnt egy jelentős dzsihádista honlap az internetről: terrorelhárító szakemberek szerint feltehetőleg hackertámadás érte.

Amerikai internetbiztonsági szakértők szerdán elmondták, hogy az as-Samúh című honlap rafinált kibertámadás áldozata lett, és a roham nemcsak az internetes oldalt, hanem az azt működtető szervert is megtámadta. Evan Kohlmann, a New York-i székhelyű Flashpoint Partners tanácsadó cég dzsihádista honlapokra szakosodott terrorelhárító szakértője szerint az as-Samúh az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik kulcsfontosságú propagandafóruma. Kohlmann szerint az oldal havonta változtatta a webtárhelyét, s feltehetően annak köszönhette működésének engedélyezését, hogy valamelyik nyugati kormány hírszerzési forrásnak használta.

"Ezek az oldalak olyanok lehetnek, mint a kémműholdak, nagy lehetőséget nyújtanak az információgyűjtésre az ellenfelek körében" - mondta a szakértő csütörtökön egy interjúban. Ha törölnék, olyan lenne, mintha valaki a saját kémműholdját lőné le. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet - tette hozzá. Elmondta: "harc volt a kulisszák mögött" az amerikai kormányzatban, hogy engedélyezzék-e a honlap működését.

Az as-Samúh a virtuális dzsihádisták legkedveltebb és kizárólagos törzshelye lett - mondta el Jarret Branchma terrorellenes szakértő, az amerikai kormányzat tanácsadója, aki egy évtizedet töltött el az al-Kadia médiaműveleteinek tanulmányozásával. "Ha rövidesen nem jelentkezik újra, a fórum regisztrált tagjai féltucatnyi más fontos fórumra mennek át" - közölte. Az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint szerda este közölte, tudomása van arról, hogy megszakadt az al-Kaida internetes tevékenysége, de nem kommentálta az esetet. Kohlmann nem zárta ki, hogy valamely kormány áll a honlapot ért kibertámadás mögött.

Amerikai és brit illetékesek korábban beismerték, hogy a brit hírszerzés kibertámadást intézett az al-Kaida angol nyelvű internetes hírportálja, az Inspire című oldal ellen, leszedve róla a bombagyártási tanácsokat, amelyeket süteményreceptekkel helyettesített.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!