MTI

Hamis vírusveszéllyel riogatókra csapott le az FBI

Hamis vírusveszéllyel riogató bűnbandákra csapott le az FBI, amely szerint a tájékozatlan felhasználókat hatástalan, kamu vírusirtók vásárlására ösztönző bűnözők több mint 72 millió dollárt (13,5 milliárd forintot) csaltak ki áldozataiktól.

A scareware - azaz a jóhiszemű felhasználókat átejtő hatástalan, illetve rosszindulatú - szoftverek azt próbálják elhitetni, hogy a számítógép veszélynek van kitéve, és erre csak az ajánlott "vírusirtó" megvásárlása lehet az egyetlen hatékony megoldás. A letöltött kamuszoftverek jobb esetben még a vírusokat sem irtják, rosszabb esetben pedig pont ezekkel gyengül, de mindenesetre lassul a számítógépek teljesítménye.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nagyszabású akciójának keretében az Egyesült Államokban és további hét európai országban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában, Lettországban, Litvániában, és Svédországban foglaltak le szervereket, számítógépeket - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán. A hamis riasztásokat generáló szoftverek 960 ezer számítógépet fertőztek meg, a nyomozók most azt szeretnék elérni, hogy az áldozatok önként adják át azokat a hitelkártya-információkat, amelyekből kiderülhet, hogy kiknek fizettek a nem létező vírusveszély megoldásáért.

A litván hatóságok eddig öt bankszámlaszámot zároltattak, amelyekről azt feltételezik, hogy a bűnbandák vezetői használták. Az amerikai hatóságok közben egy másik scareware-hálózatot is fölszámoltak, az FBI kérésére két litván állampolgárt hazájukban vettek őrizetbe. Őket azzal gyanúsítják, hogy egy minnesotai újság internetes oldalán hirdették hamis vírusirtójukat, és ezzel összesen 2 millió dollár (377 millió forint) kárt okoztak a szoftver vásárlóinak.

A Microsoft két évvel ezelőtt indított keresetet a hamis üzenetekkel riogató hirdetők ellen. A csalók ráadásul a Google keresési eredményei közé is befészkelték magukat. A népszerű oldalakat figyelve olyan keresésoptimalizálási eszközöket alkalmaznak, amelyekkel a gyanútlan netezőket az eredetileg keresett oldalhoz hasonló honlapra vezetik, majd hamis üzenetekkel vírusveszélyre figyelmeztetik őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!