Berta Sándor

Túllőtt a célon razziájával az FBI

A Szövetségi Nyomozó Iroda a LulzSec csoport tagjait kereste, számos szervert lefoglalt, de az akciója következtében számos weboldal is elérhetetlenné vált. A honlapok üzemeltetői először technikai hibára gyanakodtak, csak később tudták meg az igazságot.

A hatóságokat gyakran éri az a vád, hogy bármennyire is jól végzik a munkájukat, akcióik során előfordul, hogy túllőnek a célon és úgy viselkednek, mint egy elefánt a porcelánboltban. Ez most hatványozottan igaz az FBI-ra, hiszen a szervezet munkatársai mindent elkövettek a LulzSec csoport tagjainak az elfogásáért, azonban úgy tűnik, hogy túlléptek egy határt. Egy szerverközpontban tartott razzia során ugyanis számos olyan társaság szerverét is lefoglalták, amelyeknek semmi közük nincs a csoporthoz vagy annak tagjaihoz. A virginiai akció sikeres volt, már ha annak lehet nevezni egy olyan razziát, aminek eredménye számos elérhetetlen honlap, sok bizonytalan ügyfél és egy ideges cégvezető.

A The New York Times idézte az FBI szóvivőjét, aki arra hivatkozott, hogy ők a LulzSec csoport és annak tagjai után nyomoztak. A LulzSec a közelmúltban számos esetben hajtott végre támadásokat különböző cégek és szervezetek, például a CIA és az Egyesült Államok Szenátusának oldalai ellen. A mostani FBI-akcióban érintett vállalatok vezetői kissé másként látják a helyzetet. Szergej Osztroumov, a DigitalOne webhosting cég vezetője elmondta, hogy az ügynökök összesen három szervert foglaltak le, ami számos vállalatot érintett. Sok szolgáltatás emiatt vált elérhetetlenné, akadozott, csak részben működött, de olyan is előfordult, hogy tartalékrendszereket kellett bekapcsolni.

Marco Arment, az Instapaper üzemeltetője nem tudott kapcsolatba lépni a virginiai szerverével. Mivel a szolgáltatás több szerveren fut, ezért a kiesés miatt nem állt le, csak jelentős mértékben lelassult az alkalmazásuk. Ugyanez mondható el a Pinboard nevű szolgáltatásról, amelynek üzemeltetői kénytelenek voltak néhány funkciót lekapcsolni. A legrosszabbul a Curbed Network nevű New York-i kiadó járt, amelynek a portálja teljesen elérhetetlenné vált.

Osztroumov és kollégái először műszaki problémára gyanakodtak, s csak azután értesültek a történtektől, hogy a virginiai szerverközpont üzemeltetői tájékoztatták őket a razziáról. A vezető szerint az FBI egyértelműen "nem túl profi módon" dolgozott. Mivel az iroda pontosan tudta az IP-címeket, ezért nem lett volna nagy munka kideríteni, hogy melyik szerverek lehetnek fontosak. A Szövetségi Nyomozó Iroda egyelőre nem reagált a kritikákra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #10
    A legegyszerűbb az lenne, ha begyűjtenének minden egyes számítógépet a világon, és bezúznák őket, illetve minden egyes embert börtönbe vágnának életfogytigtartó szabadságvesztéssel. Akkor tuti elkapnák a Lujzacc nevű bandát.
  • Szemi90 #9
    Nem hinném hogy egy hacker csapatnak van egy dedikált szervere. Ha a botnet hálózatukat szeretnék felszámolni, lehet hogy a Te gépedet is elviszik. :)
  • kifli #8
    arról semmi nincs, hogy akkor a lulzsec szervereivel milett? :D
  • TommyGun #7
    Kint is az megy mint itthon a bithumennél, odamennek azt elviszik azt is aminek köze nincs hozzá...töketlenkednek, vagy csak leszarják...
  • asgh #6
    Azért a hatóság nálunk is kap az újságíróktól hideget-meleget, csak ciklusonként más újságírók lesznek érzékenyek az állam túlkapásaira attól függően, hogy melyik oldal szekerét tolják. :)
  • nlght #5
    Manapság már nincsenek a klasszikus értelemben vett újságírók. Vannak viszont diákmelósok, bloggerek és protekció révén bejutott exközalkalmazottak, stb. akik ellátják az "újságírói" munkát. Nézd meg az indexet, annyi helyesírási hiba van, mintha alsótagozatosok szerkesztenék a napközi ideje alatt.

    Amúgy ennyi a különbség kishazánk és az Usa között. Ott az újságok nincsenek befenyítve és megírják az fbi károkozását, a szervereket pedig visszaadják kb. 1 hónap múlva. Nálunk meg ha razzia van, akkor senki sem kérdezi, hogy miért rakták a rendőrségi IFA platójára a szerverek felét, a tulaj meg örülhet ha 1 év múlva egyáltalán visszakapja.
  • pepe792 #4
    Éppen az jön le a mondatból, hogy milyen jó hogy lelassult az alkalmazásuk.
    Valahogy így kellett volna megfogalmazni:
    Mivel a szolgáltatás több szerveren fut, ezért a leállás helyett csak nagy mértékben lassult az alkalmazásuk.
    Nem vagyok újságíró, de így úgy lehet érteni a mondatot, ahogy valójában érteni kell. De ahogy elnézem az újságíró is rájött mert már javított a cikken valamit.
  • kvp #3
    1994-ben meg annyira benak voltak, hogy egy razzianal az oszes elektromossagot hasznalo keszuleket elvittek, tehat a vezetekes telefont es a mikrosutot is. (nem tudtak megallapitani, hogy miben lehet adat es miben nem) Most legalabb a villanyegoket es a kabelezest a falban hagytak...
  • Cat #2
    Nem állt le teljesen, csak lelassult. Mit nem értesz ezen?
  • pepe792 #1
    Amúgy a cikk megírása után nem szokása az írónak elolvasni a cikket? Milyen mondat ez?
    "Mivel a szolgáltatás több szerveren fut, ezért a kiesés szerencsére csak jelentős mértékben lassította alkalmazásukat."