SG.hu

Százmilliós bírságot kapott SMS-játéka miatt a Vodafone

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mai tárgyalásán megállapította, hogy a Vodafone 2010. június 21. és 2010. augusztus 15. között lebonyolított "Nyerj a Vodafone-nal" emeltdíjas SMS játékával kapcsolatban fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A jogsértés megállapítása mellett a GVH 100 000 000 forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A Vodafone az elmúlt évben lebonyolított SMS játékát széles körben, intenzív kampánnyal népszerűsítette (televíziós reklámok, online hirdetések, plakátok, szórólapok, újsághirdetések, regisztrációra bíztató SMS-ek). A játékban résztvevők naponta - a teljes játék időtartama alatt - 56 db, egyenként 200 000 forint összegű pénznyereményt, hetente egy db BMW 1-es típusú személygépkocsit továbbá 30 db SMS-ből álló azonnali nyereményhez juthattak. A fogyasztó egy BMW - vagy más tetszőleges - szövegű SMS megadott számra történő elküldésével regisztrálhatott a játékra.

A regisztrálást követően először egy hét (2010. július 12-től: öt) - egyre nehezedő - kérdésből álló kérdéssort kapott a fogyasztó, melyekben egy-egy kvízkérdésre három lehetséges válasz közül kellett kiválasztani a helyes megoldást. A helyes válasszal pontokat lehetett szerezni. Minden játékidőszakban (heti és napi) az a játékos nyert, aki a legrövidebb idő alatt a legtöbb pontot gyűjtötte egy kérdéssorban.

A kvízkérdésektől függetlenül, időről időre ún. emlékeztető és játékra buzdító üzeneteket kapott a játékos, amelyek tájékoztatták a nyereményekről is. Az ilyen jellegű SMS-ek fogadását díjmentesen le lehetett mondani az ügyfélszolgálaton keresztül, vagy SMS-ben a STOP szó elküldésével.

A GVH szerint a különböző kereskedelmi kommunikációk alkalmasak voltak arra, hogy a fogyasztók egy nem reális képet alkossanak a játékról. A Vodafone megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adott a játék tartalmát, menetét, a részvétel költségét, a nyerési esélyeket, a STOP parancs elküldésének következményeit, az egyes kérdéssorok elindításának díjköteles voltát és a fogyasztó által elért eredményt illetően, valamint egyes tájékoztatásaiban elhallgatta a játék lényeges jellemzőit. A GVH azt is megállapította, hogy a vállalkozás agresszív, fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a játékba regisztrált fogyasztóknak szóló emlékeztető, buzdító SMS-ek megküldésével.

A bírság meghatározásánál a GVH figyelemmel volt az ismert reklámköltségekre és a játékból befolyt bevétel nagyságára, valamint súlyosító tényezőként értékelte többek között azt, hogy a jogsértés közel két hónapot ölelt fel, illetve az intenzív kampánynak köszönhetően a fogyasztók széles körét érintette. Szintén súlyosító körülményként vette figyelembe a GVH, hogy korábban már több alkalommal megállapította, hogy a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    simán a költségvetésbe. Ugyanúgy, ahogy a rendőrség által gyorshajtás miatt kiszabott bírságok, vagy bármely egyéb, hatóság által beszedett pénz. A minisztériumoknál/hivataloknál az éves tervbe eleve be van kalkulálva bizonyos összeg, ezt "hozniuk" kell. Ezért van az, hogy a hivatalok sokszor csakazértis bírságolnak, mert a létfenntartásukhoz muszáj, ezért mindenbe belekötnek, különben leépítés/kirugás kellene.
  • Vazeratti #3
    aaaaa: Miért kapja meg a sok idióta? Hogy aztán elküldhesse más játékokra? Az ilyen embereket nem tudom sajnálni. Kapja meg valamelyik karitatív szervezet, vagy az egészségügy!
    Én még kiszabnék némi büntetést azokra is akik beneveztek erre a marhaságra, hátha megtanulják, hogy legközelebb nem kell...
  • szombi #2
    Népszavazást kell kiírni:

    - az ehhez hasonló jogsértő magatartás megállapítását büntetőjogi felelősségrevonás kövesse
    - a jogsértést elkövető személy/társaság köteles a saját költségére felkutatni és kárpótolni(minimum 3-szorosan) a károsultakat
    - a bírság teljes összege a kártérítésre fordítódjék, a hatóságok csak az eljárás(versenyjogi és büntetőjogi) költségét verhetik rá a jogsértő társaságra/személyre
  • aaaaa #1
    Csak az a kár, hogy ezt a 100 milliót szinte biztosan nem a hülyére vett előfizetők kártalanítására fogják használni. Jó lenne tudni, hova is kerül egy ekkora összegű büntetés.