Gyurkity Péter

Zune alkalmazásokat portol a Microsoft WP7 alá

A szoftvercég igyekszik minden lehetséges módon kibővíteni a platformja alatt elérhető alkalmazások számát, így most a Zune alá írt programokat is áthozzák. A Nokia ősszel mutathatja be első telefonjait.

Egyszerre több hír is megjelent a Windows Phone 7 operációs rendszer háza táján a napokban, ezekből szemezgetünk most, figyelmet szentelve a szoftveres, illetve a hardveres oldalnak egyaránt. Elsőként a Zune Insider podcast alatt elhangzottakról számoltak be a különböző források, ahol a Microsoft részéről leszögezték: dolgoznak a Zune HD meglehetősen kicsinyke piacán korábban megjelent appok portolásán.

Az említett készülék eredetileg 2009 szeptemberében jelent meg, mégpedig egy saját online szoftverbolt kíséretében, amelyen több érdekes alkotás megtalálható volt. Ezeket hoznák most át WP7 alá, hogy egyrészt pótolják a hiányosságokat, másrészt pedig az eddiginél több alkalmazást tegyenek elérhetővé. A listán számos felhasználói programot, kommunikációs eszközt, és játékot egyaránt megtalálunk, így példaként említhető a Windows Live Messenger (ezen eszközöket a Mango frissítés eredményeként immár egy kommunikációs központ foglalja össze), az MSN Weather és az MSN Money, a játékok oldalán pedig a Checkers és a Snowball. Pontos időpontot és menetrendet egyelőre nem árultak el, mindössze annyit tudni, hogy komolyan foglalkoznak a most már amolyan kísérleti egérként aposztrofált Zune HD appjainak portolásával.

A Nokia ezzel egy időben bejelentette, hogy szokásos évi konferenciáját október végén tartja meg, a bejelentésben pedig menetrenddel is szolgáltak. Ebből kiindulva több lap rögtön azt kezdte boncolgatni, hogy vajon itt tervezik-e bemutatni az első Windows Phone 7 okostelefonokat is, hiszen ez valóban logikus eshetőségként merül fel, és korábban volt már példa ilyen fontos bemutatókra a rendezvényen. A megjelenéssel kapcsolatban ugyan korábban több eltérő verzió is napvilágot látott, ám még mindig nem tudni, hogy 2011 vége, illetve 2012 eleje szolgálhat majd a rajt időpontjául.

Hivatalos információ híján egyelőre marad a találgatás, ám az biztos, hogy egy őszi bemutató jót tenne a cégnek - már amennyiben valóban készen állnak a startra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #1
    jaj de kiváncsi leszek erre a winmobilera. szerintem nagyobba a füstje mint a lángja