Berta Sándor

Hajtóvadászat indult a kino.to üzemeltetője után

A drezdai ügyészség összehangolt akciót indított a legnagyobb német nyelvű streamplatform ellen. Az üzemeltetők elfogására több európai uniós tagállamban indítottak razziát.

A drezdai ügyészség megbízásából a nemzetközi akciót a Szászországi Integrált Nyomozóegység (INES) tagjai vezették. Razziára került sor Németország mellett Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában is. Csak Németországban több mint 250 rendőr és adónyomozó, valamint 17 számítógépes szakértő több mint 20 lakásban, üzlethelyiségben és szerverközpontban tartott házkutatást. Összesen 13 személyt vettek őrizetbe és a rendőrség lefoglalta a kino.to doménnevet is. Emellett számos streammegosztót lekapcsoltak a világhálóról. A hivatalos indoklás szerint az eljárásra azért volt szükség, mert felmerült a gyanúja annak, hogy egy szervezett bűnözői csoport anyagi haszonszerzésből követett el szerzői jogsértéseket.


Az akcióra azután került sor, hogy a GVU nevű szerzői jogvédő szervezet április 28-án feljelentette a kino.to-t. A GVU korábban éveken át vizsgálódott a platform és annak üzemeltetői után, s kiderítette, hogy a szerzői jogokat szisztematikusan, anyagi haszonszerzés reményében sértik meg. A cél az volt, hogy a csoport minden tagja illegális módon bevételt szerezzen. Időközben ismertté vált az is, hogy a portállal több tartalommegosztó honlap is szorosan együttműködött. A kino.to emellett bevételhez jutott az oldalán elhelyezett reklámok után is.

A szervezet a birtokába került összes információt megosztotta a drezdai ügyészséggel, amely ezeket felhasználta az eljárás során. Az INES a feljelentést követően azonnal megkezdte a munkát. A csoportban helyet kaptak ügyészek, rendőrök, gazdasági és jogi szakértők. Miután az INES tagjai megvizsgálták a beérkezett információkat, úgy döntöttek, hogy megpróbálják elfogni a kino.to üzemeltetőit, ezért a kezdeményezésükre a drezdai ügyészség elrendelte az akciót és házkutatási engedélyeket kért, illetve kapott az illetékes bíróságoktól.

Ausztriában - a Satel Film, a Wega Film és a Constantine Film kezdeményezésére - a Film- és Videoipari Kalózellenes Egyesület (VAP) tavaly novemberben beperelte a UPC-t, mert nem tudta kideríteni, hogy ki üzemelteti a kino.to-t. A Bécsi Kereskedelmi Bíróság május közepén kimondta, hogy elfogadja a VAP beadványát és az internetszolgáltató köteles a jövőben blokkolni a Kino.to streamplatformhoz való hozzáféréseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #7
    úristen, az évrezred ökre, demagóg köcsög. anyám.
  • gurubefree #6
    En is csak klasszikus dolgokat veszek meg amit majd a gyerekeimnek meg szeretnek mutatni 20 ev mulva :)
    Star Wars ; 50es-60as evekbol haborus filmek >> Btidge on river kwai ; tora tora tora ; longest day stb van mar par a kollekciomban ; par Luc Beson film.
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Engem sikeresen leszoktattak a DVD/BD-vásárlásról (utóbbit nem régóta űztem).
    Mióta animézek, nem is érdekelnek élőszereplős hulladékok.

    Van még egy két nagy élőszereplős cím, ami érdekel, azt megveszem, megnézem és részemről a filmipar csődöt mondhat.
  • gurubefree #4
    Az az egeszben a vicc hogy akik elitelik oket es azok akik mogottuk allnak abbol gazdagodnak amit a film maker ratyiktol kapnak amikor mennek segget nyalni ezert a tovenyert meg azert a rendeletert .... szanalmas.
  • nlght #3
    Fogadjunk, hogy több évet fognak kapni az üzemeltetők, mint egy rablógyilkos, mert csilliótrillió "kárt" okoztak, mert biztos mindenki megvette volna a collectors edition DVD-t minden egyes alkalommal, amikor streamelésre került sor. Ez az igazságszolgáltatás szégyene sajnos.
  • pasi29uk #2
    Szerintem nyissák ki Svácban az összes széfet a bankokban mert tisztázatlan eredetű lehet a többség tartalma.
  • Yv@n #1
    "A cél az volt, hogy a csoport minden tagja _illegális_ módon bevételt szerezzen."

    NYilvánvalóan. :D
    A cél az illegalitás volt. A bevételszerzés pedig másodlagos gondolom.