Berta Sándor

Tele vannak jogsértésekkel a közösségi oldalak

Egy médiajogi ügyekre szakosodott ügyvéd szerint a fájlcserélőknek kiküldött figyelmeztetések csak a képzeletbeli jéghegy csúcsát jelentik, mivel a felhasználók jelentős része sokkal nagyobb bajba kerülhetne, ha jogászok vizsgálnák meg, hogy ki és milyen anyagok hivatkozásait osztja meg facebookos ismerőseivel.

Az elmúlt években a szerzői jogsértésekkel kapcsolatban leggyakrabban a fájlcserélő hálózatok kerültek szóba, a Facebook azonban mindig kimaradt. Pedig Christian Solmecke, a Wilde Beuger Solmecke Médiajogi Ügyvédi Iroda résztulajdonosa szerint több millió tinédzser gyakorlatilag a szerzői jogot megsértve internetezik. A közösségi portálon több millióan rendelkeznek saját profillal és az ott megjelentetett tartalmak miatt sokezer eurós kártérítési perek is indíthatók lennének.

A Facebookon a fiatalok megosztják ismerőseikkel a sztárok fotóit, YouTube-videóit, dalszövegeit vagy különböző könyvek beszkennelt oldalait. A jogász úgy véli, hogy egyetlen átlagos Facebook-tagnak akár 10 000, vagy 15 000 euróról szóló csekket is ki lehetne kézbesíteni. Az persze már más kérdés, hogy a szerzői jogi ügyekkel foglalkozó ügyvédek és a zene-, illetve a filmipar érdekeit képviselő szervezetek még nem fedezték fel ezt a számukra mindenképpen kincsesbányát jelentő világot.

A perek megnyerésére a jelenleg hatályos szerzői jogi törvények alapján elvileg jó esély lenne, és a felhasználók még csak nem is tudnának védekezni. A figyelmeztető levelek után hiába törölnék esetleg a linkeket vagy a videókat, a jogsértés ténye ettől még fennállna. Az ügyvéd számos példát felsorolt: egy sztár fotójának engedély nélküli nyilvánosságra hozatala büntethető csakúgy, mint a YouTube-videókra mutató hivatkozások megjelentetése. De az sem érezheti magát biztonságban, aki a saját, népszerű slágerek feldolgozásait játszó zenekarának felvételeit jelenteti meg. A zeneszámok eredeti előadója és kiadója ugyanis szintén kártérítési igénnyel léphet fel.

A dalszövegek sem jelentenek kivételt, mivel 70 éves szerzői jogvédelem vonatkozik rájuk. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban az is büntethető, aki ilyen tartalmakat ugyan nem jelentet meg, de a rájuk való hivatkozásokat terjeszti az ismerősei, barátai körében. A jogász persze irreálisnak tartja elképzelését, ezzel a felvetéssel csupán érzékeltetni kívánta mekkora szükség lenne egy teljesen új szerzői jogi szabályozás kialakítására, amellyel kivédhető lenne, hogy fiatalok milliói naponta kövessenek el jogsértéseket. Jelenleg még csak nagyon ritkán küldenek az ügyvédek figyelmeztetéseket a Facebook-tagoknak, azonban félő, hogy hamarosan szabályos feljelentési és kártérítés kérési lavina indulhat el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #18
    Es amikor a kedves jogasz bacsi ilyeneket allit, hogy akkor pereljunk 10k eurot fejenkent azon a 600 millio felhasznalon, akkor nem esik le neki, hogy pont ezzel igazolja mennyire abszurd es totalisan felesleges mar az intezmeny amit ved? Ez a lepes tenne kozrohely targyava az egesz szakmajat. (az tetszik, hogy ilyenkor a nep elleneben mutogatnak bizonyos szabalyokra, es elfelejtik valojaban hol a helyuk. ha a nep szerint a szabalyok rosszak, el lesznek torolve es akkor mar nem lesz mire mutogatni...)
    Ha csak direkt nem ez volt a celja, hogy egy ilyen abszurd kijelentessel hivja fel a vilag figyelmet arra, milyen szinten le van maradva minden teren
  • labzo #17
    Nem lenne megoldás, mert akkor szinte minden napon lennének a scence (vagy fájlcserélő) partyk.
  • lpmaskmancick #16
    A legegyszerűbb megoldás: tiltsuk be az internetet és nincs többé semmilyen probléma.
  • dilofekete #15
    Én lennék a legboldogabb,ha a youtube gatyáját is leperelnék, mivel miattuk vágta haza a zenerendszeremet a zene, mert szarul van optimalizálva a maximális hangerő.
  • VoneOut #14
    Ami a youtube-n van az már elvileg egy youtube által szűrt jogos tartalom amit mindenki szabadon megoszthat nem? Ha a felhasználót beperlik akkor a youtube-t is kéne nem?
  • Autszajder #13
    Én ezt nem értem ...

    Azt mondja a jogász bácsi, hogy bűncselekmény, ha mondjuk itten most megosztom a Pink legújabb számának a jútyúb videójának a linkjét. Vagy a Szíj Melindáét.
    Na de mi van akkor, ha nem linket osztok meg, hanem csak leírom, hogy www.youtube.com/watch...
    Vagy akkor már legyen 3w.jútyúb.kom/watch...
    Ez is bűncselekmény?
    És ha nem ide írom, hanem egy papírlapra, és kiállok a Deák téri aluljáróba, a fejem fölé tartom a papírt, és erősen mutogatok rá? A Deák térnek is van akkora látogatottsága, mint az SG-nek.
    Bűncselekmény?
    És ha nem is írom le, csak hangosan kiabálom?
    És ha nem a Deák téren, hanem mondjuk csak kiállok a házunk elé az utcára, és ott share-elek fennhangon?

    És ha csak magamban dünnyögve eldúdolom, miközben a jogász bácsit elküldöm a bús p...ba?

    Bocsi, de ennek ki kellett gyünni, különben fölrobbannék az ilyen ingyenélő, tenyérbemászó gyűrűsférgektől ...
  • FoodLFG #12
    Mer mintha az egyszerű júzernek akármilyen lehetősége is lenne arra, hogy a jutub videók "jogosságát" vizsgálja. Meg különben is ki nem szarja le.

    Ezek tipikusan olyan jogvédők, akik befenyítik az egyszerű júzereket, hogy aztán peren kívül "kiegyezzenek" velük. Halál rájuk!

    Új szerzői jogi szabályozásra pedig tényleg szükség lenne, de ezt eddig is tudtuk. És nem véletlenül nem történt még ez meg.


    Az illegálisterrorista Anonymous által feltöltött illegális saját videójuk a jutubon:
    http://youtu.be/opb3mfKuFQM
    júj! júj! mileszmost o.o?
  • lamer the true #11
    Ja mindenki monnyon le..
  • aaaaa #10
    Azt nem értem hogy a szülő miért is lenne ilyen szinten anyagilag felelős az amúgy gyilkosságért sem büntethető kiskorú gyerek állítólagos "borzalmas" jogsértéseiért ?
    Még az sem lehet indok, hogy a szülő internet elérését használta. Ennyi erővel a gyerek írhat egy "jogsértőnek" hazudott linket az iskolában, vagy egy internet kávézóban is, amiért akkor az iskolát, vagy az internet kávézót fogják tízezrekre perelni ?
  • dilofekete #9
    Miért van akkor fent youtubon a megosztási link, azt töröljék és ne a felhasználót szopassák jogtalanul, mert hát feltételezhető, hogy az a link nem dísznek van ott, ahol van és nem figyelmeztet arra, hogy ez olyan kaliberű tevékenység, mintha torrenteznék. Torrent linkek is vannak, meg cikkek is.
    Az a felelős aki elérhetővé teszi, hogy hírdethessék azt az oldalt, mert ők döntik el, mi a reklám és mi nem, ilyen alapon.
    Az is idióta aki ilyeneket kitalál, mert ugye az már más kérdés lenne, ha olyan címet osztok meg, ahol nem is szerepelt a facebook link.