MTI

Enyhítik Bradley Manning fogva tartási körülményeit

Péntektől enyhítik Bradley Manning amerikai katona fogva tartási körülményeit, akit azzal vádolnak, hogy titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak - jelentette be az egyesült államokbeli Fort Leavenworth katonai börtönének parancsnoka.

A kiszivárogtatással vádolt közlegény és támogatói egyaránt panaszkodtak azokra a körülményekre, amelyek között a katonát korábban a virginai Quantico tengerészgyalogos támaszpontján őrizték. Manning a nap 24 órájából 23-at magánzárkában töltött, lefekvés előtt teljesen le kellett vetkőznie, s még tornagyakorlatokat sem végezhetett cellájában.

A Kansas szövetségi állambeli Fort Leavenworth-i katonai börtönben, ahova a katonát április 20-án átszállították, Manning azonban már a börtön étkezőjében ehet, naponta három órát tölthet kikapcsolódással, beszélgethet más őrizetesekkel és olyan cellában helyezik el, amelynek van ablaka. Ezeket a kedvezményeket akkor veheti igénybe, ha nem követ el fegyelmi vétséget - mondta el Dawn Hilton börtönparancsnok.

A vizsgálati fogságba helyezett Manninget azzal vádolják, hogy mintegy negyedmillió titkos diplomáciai sürgönyt szivárogtatott ki, amikor Irakban szolgált. Az értesüléseket a WikiLeaks portál publikálta, amivel a washingtoni kormány szerint súlyos károkat okozott az amerikai diplomáciának. A WikiLeaks az amerikai történelemben példátlan mennyiségű titkos hivatalos iratot publikált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #1
    ..mostantol kaphat mócsingos húst és vizezett sört....és nem törik naponta háromszor kerékbe,......igazán humánus