Gyurkity Péter

Megszabadul a Symbiantól a Nokia

Kiderült, hogy mi lesz a sorsa a jó ideje vajúdó mobil platformnak, a cég ugyanis bejelentette, hogy a fejlesztési munkálatokat, a szakemberekkel együtt, az Accenture veszi át. Az Android eközben tovább nyomul előre.

A vállalat közleményben jelentette be, hogy minden, a platformmal kapcsolatos munkát, szolgáltatást, valamint egyéb tevékenységet az Accenture feladatkörébe utalják át, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy mintegy 3000 fejlesztő vált majd munkahelyet. A több országban végrehajtott átcsoportosítás mellett komoly leépítést is terveznek.

Partnerük nemcsak a további fejlesztést végzi majd, hanem minden, a platformmal kapcsolatos feladatot is, ebbe pedig beletartozik a vásárlói támogatás, a különböző szolgáltatások, illetve az üzleti és egyéb fenntartási munkálatok is. Tevékenységük azonban nem korlátozódik a Symbian platformra, hiszen hasonló jellegű szerepet vállalnak a Windows Phone 7 esetében is, amely a Nokia új üdvöskéje, a Microsofttal korábban kötött megállapodás eredményeként. A végleges megállapodást a nyár végére írhatják alá, a munkaerő átirányítása pedig az év végéig zárulhat le, erre több országban (Kína, Finnország, Egyesült Királyság és Egyesült Államok) kerül majd sor.

A Nokia emellett nagyjából 4000 további munkatárstól válik meg, ez már szigorúan vett leépítés lesz. Mintegy 1400 embert Finnországban érint majd a lépés, a cég célja pedig saját tevékenységének konszolidálása, a méretből történő visszavétel révén. Az elbocsátásokra jövőre kerül majd sor, ez egészen 2012 végéig eltarthat.

Friss amerikai adatok szerint az Android eközben tovább nyomul előre, immár minden második új okostelefon-vásárló a Google szoftvere mellett teszi le voksát. Az iOS és a Blackberry visszaszorulása szintén folytatódik, vagyis az eddigi trend további erősödését figyelhetjük meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolivok #20
    trololo
  • asysoft #19
    Maemo már régóta "kuka" (bár nemrég jött ki a 6), 2010-es MWC-n jelentették be az Intellel, hogy ez és a Moblin helyett közösen fogják a Meego-t fejleszteni - ebből pedig ezidáig nemigen készült okostelefonon futtatható verzió. Egyébként folytatódik a fejlesztés, és még elvileg idén jön vele eszköz, de rövid- és középtávon inkább WP7-el számolnak, ahogy eddig a Symbian vitte a prímet.
  • narumon #18
    Szerintem a kis buzi az az aki megpróbálja megmagyarázni egy ótvar telefonról, hogy mennyivel királyabb mint bármelyik mostani :)
  • Gutmann #17
    Aksikat vihetsz hozzá zsebben is, és amint a videón láthatod, az otthoni PC-dre rá tudsz vele csatlakozni nem kell magaddal vinned. Mindezt egy 10 rugós telefonnal. mindezt úgy hogy nem kell a kijelzőt simogatnod, mint egy kecses kis b*zi.
  • Inquisitor #16
    No és mi a fene lesz a Nokia MIMEO rendszerével, amit pl. az N900 használ? Az is kuka???
  • Inquisitor #15
    Már csak egy számítógépet meg az aksikat kell a hátizsákba tenni? ;)
  • Gutmann #14
    Akkor is az N70 a király !

  • Quantizs #13
    ui: ezt hívják iróniának.
  • Quantizs #12
    Engem nem is az zavar hogy leváltják a symbiant, de miért windows phone-ra, akkor már inkább Androidot.
    Emellett a Qt-t kiválónak tartom, ennek ellenére azt olvastam, hogy Qt-ban nem lehet majd fejleszteni az új Nokia telókra.
    Pedig Qt-ban lehet Iphone-ra és Androidra is fejleszteni:
    link
  • sanyicks #11
    Ja de legalább rendes os lett volna a nokiákon :)