Gyurkity Péter

Symbian: még mindig mi vezetünk!

Legutóbb az Android végfelhasználóknak szánt okostelefonok körében elért jó eredményeiről számoltunk be, most viszont a Symbian erre azzal kontrázott, hogy első helyük megkérdőjelezhetetlen.

A múlt héten beérkező hírek közül kiemelkedett az Android szerepléséről szóló, amely adatokkal támasztotta alá, hogy az Egyesült Államokban, legalábbis a végfelhasználóknak szánt okostelefonok területén, már most a Google mobil operációs rendszere vezet. Amennyiben azonban a globális piacot, illetve a teljes szegmenst nézzük, ettől némileg eltérő képet kapunk, ahogy az a Canalys piackutató cég felméréséből is jól látszik.

Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen a Symbian Foundation fejlesztése jó ideje birtokolja az első helyet az okostelefonok területén, és ez még akkor sem forog komoly veszélyben, ha nem tudnak a riválisokhoz hasonló növekedési mutatókat produkálni. A második negyedévben elért eredményük az elmúlt napokban futott be, ebben pedig ismét figyelemreméltó számok kaptak helyet: három hónap alatt több mint 27 millió Symbian-készülék talált gazdára, ez pedig azt jelenti, hogy másodpercenként három okostelefon kelt el a fenti operációs rendszerrel.

Az elismerésre méltó teljesítménnyel a Symbian az első, amely egyetlen negyedév alatt 25 milliónál több eladott készüléken kapott helyet, ez is jól jelzi a platform népszerűségét. Némileg árnyalja azonban a képet, ha megnézzük az egyes telefongyártók kínálatát, illetve hogy abban milyen arányban kapott szerepet az operációs rendszer. Ebből ugyanis az is kiderül, hogy egyedül a Nokia csaknem 24 millió ilyen megoldást szállított le, vagyis a többi gyártó nem rajong túlságosan a rendszerért. Ez később komoly problémák forrása lehet, hiszen mindhárom fontos vetélytárs, a RIM, a Google, valamint az Apple is jelentős növekedést tudott felmutatni az utóbbi időben.

A jövőben tehát az illetékeseknek komoly figyelmet kell majd fordítaniuk a riválisokra, még akkor is, ha ez jelenleg nem igazán veszélyezteti vezető pozíciójukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #37
    Ezzel az a probléma, hogy az iPhone mindig is tudott több alkalmazást párhuzamosan futtatni, max a nem gyári alkalmazásokat kiléptette.

    De mondjuk nézd meg a jóval az iPhone előtt is létező PalmOS-re épülő készülékeket, azok is smartphone-ok, pedig azok aztán hírből sem ismerik a multitaskingot.

    Egyébként elvileg smartphone az a készülék aminek tudását a hardver határain belül natív alkalmazásokkal lehet bővíteni (azért elvileg, mert ha szó szerint vesszük, akkor az Androidos készülékek nem azok, mivel nem natív kód fut rajtuk).
  • akyyy #36
    menjetek a fenébe. 6230 a király, éljen a JAVA!
  • Madve #35
    Miután a Nokia kb 1000 éve felvásárolta a symbiant nem is csodálkozok rajta. Szóval a symbian nem fejleszt semmit, hanem a nokia fejleszti azt. Pontosabban nem igazán fejlesztette azt, gondolom többek között ezért is tette nyílt forrásúvá kb. egy éve. Szóval mostmár a nokia és akár te is fejlesztheted a symbiant ami nem egy cég, hanem egy oprendszer. Mondjuk szerintem már kicsit késő, de helyre rakhatod, ha már szidod fogalmad sincs miért, a fogalmad sincs mit...
  • narumon #34
    Node mi pont ezért szóltunk rád, mert ugye keversz dolgokat. Egyrészt az első világon kapható iphone a 3G volt, tehát nincsenek előtte lévő iphoneOK. Másrészről a multitasking egy nagyon furcsa jószág, ugyanis az hogy két szoftvert használh párhuzamosan ahhoz nem kell mutlitasking mint ahogy a régebbi iOS (és nem telefon) is tudott egy csomó mindent párhuzamosan multitasking nélkül (mint ahogy pl a Win3.1 alatt is tudtál többmindent csinálni multitask nélkül). És akkor odaírod, hogy az iphone 4 tudja e már, ez megint nem stimmel ugyanis a változásokat a szoftver tudja tehát itt igazából iOS4 ről beszélünk és nem telefonról. (Mint ahogy a sok hülyegyerek állítással ellentétben nem kellett ahoz új telefont venni vagy pénzt kiadni, hogy MMS kerüljön bele, stb stb)
    Szóval annyi a lényeg hogy kicsit pontosabban és ne süllyedj arra a szintre amin néhány iFikagép van itt az SG-n. Peace!
  • zola2000 #33
    Jogos, csak azt akartam volna ebből kihozni, hogy pár éve mindenki azt mondta volna amikor definiálni kellett volna az okostelefon fogalmát, hogy tudjon multitaszkolni legyen 3Gs, aztán megjelent az IPhone, aminek mindenképpen bele kellett férnie az okostelefonok közé mert elég jó telefon volt ezen hiányosságok mellett is, azóta már megint nem lehet definiálni az okostelefon fogalmát...
  • acdc #32
    Ezt a kis pindurkat lattatok mar?:)
  • lenox01 #31
    Nem kis fogalomzavarban szenvedsz...
  • laziga #30
    http://www.youtube.com/watch?v=61457GZXWQ4

    2 hete van nekem egy ilyen tesztelni. Volt iPhone, winmobil, most cserélt a család telót 2-en andoinos vettek én most ezt fogom ( nem adom vissza kifizetem inkább :) ). Ez egy csoda.
  • narumon #29
    Jajjaj.. inkább no comment.
  • matyi120 #28
    Az Android előbb utóbb letarolja az egész telefonpiacot. Mégpedig azért, mert könnyű kezelni, gyors (többnyire) és több telefon támogatja.
    Symbian már nem biztos, h fog alkotni. De ha fog, akkor is Nokiára.
    iPhone OS-t csak az Apple használ.
    BlackBerry-t is csak a gyártója.
    Windows Mobile ideje lejárt.
    Androidos telefonokat meg a gyártók tucatszámra öntik magukból.