20
  • Zolivok
    #20
    trololo
  • asysoft
    #19
    Maemo már régóta "kuka" (bár nemrég jött ki a 6), 2010-es MWC-n jelentették be az Intellel, hogy ez és a Moblin helyett közösen fogják a Meego-t fejleszteni - ebből pedig ezidáig nemigen készült okostelefonon futtatható verzió. Egyébként folytatódik a fejlesztés, és még elvileg idén jön vele eszköz, de rövid- és középtávon inkább WP7-el számolnak, ahogy eddig a Symbian vitte a prímet.
  • narumon
    #18
    Szerintem a kis buzi az az aki megpróbálja megmagyarázni egy ótvar telefonról, hogy mennyivel királyabb mint bármelyik mostani :)
  • Gutmann
    #17
    Aksikat vihetsz hozzá zsebben is, és amint a videón láthatod, az otthoni PC-dre rá tudsz vele csatlakozni nem kell magaddal vinned. Mindezt egy 10 rugós telefonnal. mindezt úgy hogy nem kell a kijelzőt simogatnod, mint egy kecses kis b*zi.
  • Inquisitor
    #16
    No és mi a fene lesz a Nokia MIMEO rendszerével, amit pl. az N900 használ? Az is kuka???
  • Inquisitor
    #15
    Már csak egy számítógépet meg az aksikat kell a hátizsákba tenni? ;)
  • Gutmann
    #14
    Akkor is az N70 a király !

  • Quantizs
    #13
    ui: ezt hívják iróniának.
  • Quantizs
    #12
    Engem nem is az zavar hogy leváltják a symbiant, de miért windows phone-ra, akkor már inkább Androidot.
    Emellett a Qt-t kiválónak tartom, ennek ellenére azt olvastam, hogy Qt-ban nem lehet majd fejleszteni az új Nokia telókra.
    Pedig Qt-ban lehet Iphone-ra és Androidra is fejleszteni:
    link
  • sanyicks
    #11
    Ja de legalább rendes os lett volna a nokiákon :)
  • Papichulo
    #10
    Ha valamit nem sajnalok a mobile OS-ek kozul, az a Symbian. Mind felhasznaloi, mint fejlesztoi szempontbol remalom.
    Ahogy kvp is irta, egy hivasinditas is tobb tiz soros program. Szedett-vedett, foltozott az egesz. A dokumentaciorol ne is beszeljunk... Eletem legszornyebb idoszaka volt, amikor arra programoztam. Probalom mar egy ideje elfelejteni.
  • ppista
    #9
    Ugyanezt írtam volna akkor is.
  • asysoft
    #8
    A hír rosszul van fordítva, 3000 alkalmazottat "adnak át" a Symbiannal, nem pedig 3000 fejlesztőt. Egyébként meg 10 millió ember is dolgozhat egy projekten, ha a vezetés nem megfelelő, nem lesz belőle semmi:)

    kvp:
    Azért az a Windows API sem a legtisztább-legjobb, legalábbis WM esetén semmiképp, olyan érzése van az embernek, mintha a mobiltelefonos funkcionalitást csak utólag csapták volna hozzá, azt is tessék-lássék módjára. Például Vibrate API csak Standardben támogatott, a szélesebb körben elterjedt Professionalben nem, bár változatlanul ott vannak az aygshell.dll-ben a megfelelő függvények, csak éppen nem működnek - mehet az 1-es "LED-del" való ügyeskedés, mert bizonyos eszközökön az legalább rezgést produkál.
    Egyébként Symbian C++ valóban durvára sikeredett (nagyon biztosra akartak menni, hogy ne legyen memóriaszivárgás), de úgy rémlik, hogy Symbian^3-nál már áttértek a standard C++-ra, megszüntetve a kétfázisú konstrukció szükségességét. Talán ha pár évvel hamarabb elkezdik a Qt-ra való áttérést, és az UI átszabását, más lenne ma a helyzet...

    Benedicht:
    Ugyan már, az Android szép és jó, és elhozza a világbékét, ha arra váltottak volna, még több embert vesznek fel!
  • Benedicht
    #7
    "Nem szívesen írom le, de remélem megbukik ez a nokia-ms szövetség. Csak kár, hogy pár ezer ember is velük bukik akkor."
    Szerintem ezeket a leepiteseket akkor is megleptek volna ha az androidot valasztjak, nem?
  • paraszgyerek
    #6
    Amíg volt elég profit, nőhetett a vízfej... ennek ellenére sajnálom a symbiant.
  • ppista
    #5
    Nem szívesen írom le, de remélem megbukik ez a nokia-ms szövetség. Csak kár, hogy pár ezer ember is velük bukik akkor.
  • kvp
    #4
    A symbian-t annyira elbonyolitottak, hogy egy sima objektum letrehozasa (pl. nev, cim, telefonszam) is ketlepcsos muvelette valt, tobb tucat kodsorral. Vicces, de ilyen korulmenyek kozott nagyon nehez barmit is elerni. Az x+1 eltero verziorol nem is beszelve, mivel kb. hanglejatszasra is van 6 eltero es inkompatibilis megoldas, csak az utolso 4 symbian verzioban. Ehhez kepest a windows api-ja szep es tiszta. Szoval a symbian fejlesztok hetente tobbszor feltalaltak a kereket, csak a tobbsege szogletes lett.

    Az 500 fejleszto ellenpeldaja meg az 1 fejleszto, 2 csoport manager, 3 project manager, 4 fonok. En meg ez utobbival talalkoztam, ahol persze en voltam a fejleszto. Mondjuk cserebe nem keszitettek specifikaciot sem, szoval azt irtam amit akartam. (teszteles nelkul atadtuk, kifizettek, mukodott egy ideig, aztan amikor mas is hozza akart nyulni a rendszerhez csak nezett, meg google-ozhette az obfucated code kifejezest :-) )

    3000 fejlesztos rendszerre meg jo pelda amikor egy fejleszto orakat telefonal a vilag masik vegen ulo csapattal, hogy javitsanak ki egy elgepelest egy nalluk fejlesztett modulban. A kommunikacio tokeletesen lekoti az emberek kapacitasat, ami igy akar a szazadara is csokkenhet. (tehat effektive 30 fejleszto munkajat vegzi el 3000, csak a zaj es a hibazas lehetosege nagyobb)
  • fergusonpapa
    #3
    ez ténleg nagy relytély..nem birom felfogni hogy mit csinálhatnak egésznap ennyien h egy apro fejlesztés is honapokig tart ... mig egykét lelkes gyerek suli melet messze jobb modingokat csinál.

    ahogy azt se értem h egy twitternél minek 500fejlesztö mikor maga az oldal 90% mai formája 2hét alat irodot egy ember keze álltal.


    ezek számomra mindig is érdekessek lesznek..
  • Nyiri
    #2
    3000 ember fejlesztette a Symbiant. Akkor miért is bukott meg? :)
  • sanyicks
    #1
    Gondolom az "legetikusabb microsoft"-al kötött szerződésben ez mind szintén benne volt ;)