Gyurkity Péter

Elfordulnak a szolgáltatók a Symbiantól

Nem késlekedhet a Nokia és a Microsoft a mobil operációs rendszer leváltásával, most már ugyanis az európai szolgáltatók is kezdenek elfordulni a korosodó platformtól, annak vonzerejének csökkenésével.

Elemzői forrásokra hivatkozva írnak arról több cikkben, hogy a cég, pontosabban a Symbian platformra támaszkodó készülékek, európai forgalma az utóbbi hetekben, hónapokban jelentős mértékben csökkent, ez pedig várhatóan tovább gyorsul majd. Ez már csak azért is érinti különösen érzékenyen a Nokiát, mert a kontinensen hagyományosan erős pozíciónak örvendett, ellentétben a tengerentúllal, ahol eleve nem tudott nagy sikereket aratni.

Példaként említik a mindössze hét hónapos múltra visszatekintő N8 telefont, amely több szolgáltató kínálatában immár jelentős akció, árkedvezmény mellett található meg, mivel a forgalom annyira lecsökkent, hogy kénytelenek ilyen lépésekkel mérsékelni a visszaszorulást. Az érintettek mindezt azzal magyarázzák, hogy a vásárlók számára már nem jelent vonzó alternatívát egy kivonulóban lévő platform, amely érdekes újításokat nem kínál, mindössze annyival kecsegtet, hogy helyére a Windows Phone 7 operációs rendszer nyomul majd be, új készülékekkel. Mindeközben az Android tovább nyomul előre, különösen a felsőkategóriába tartozó megoldások révén, mint amilyen a Samsung Galaxy S2 és a HTC Desire HD.

Hozzáteszik, hogy még az olyan, eredetileg üde színfoltnak tűnő változatok is, mint az E7, képtelenek voltak megragadni a vásárlók, sőt a szolgáltatók fantáziáját, pedig ez utóbbi kicsúsztatható QWERTY-billentyűzetet, HDMI-kimenetet, valamint 8 megapixeles kamerát tudott felsorakoztatni fontos érvként. Erre alapozzák előrejelzésüket, miszerint a második negyedévben 17 százalékkal fognak visszaesni az okostelefon-eladások a cégen belül, amelyet csak tovább súlyosbíthat a partnerek érdektelensége ezen készülékekben. Tekintettel arra, hogy naponta 400 ezer új Android telefont aktiválnak, alapvető változások mennek végbe a piacon ezekben a hetekben, amelyek jó időre meghatározhatják az erőviszonyokat.

Az első Windows Phone 7 változatok valamikor az év végén, de inkább 2012 elején bukkanhatnak majd fel a szolgáltatóknál - meglátjuk, mire mennek majd velük,

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SlayR #24
    Amúgy meg aki ilyen cikkek alapján dönti el milyen telefont vesz megis érdemli :)
  • SlayR #23
    Imádom az ilyen cégeket...lehet régi meg szerintük elavult a symbian lehet isteníteni az anbdroidot mégis egy rakás...:)
  • acdc #22
    off utoljara:

    "A várakozások túlzónak bizonyultak, a Galaxy S II nem a következő király, még csak nem is örökös, csak valami trónbitorló. Nem lehet megszeretni, viszont gyűlölni is nehéz a telefont. Míg a mobil dizájnja a Samsungra jellemzően lenyűgöző, átgondolt, addig a szoftverrel komoly problémák vannak. A hívások fogadását gyakran akadályozza meg a beakadó grafikus felület, az alvó módból pedig időnként csak az készülék teljes újraíndításával lehet kikeveredni."

    A várakozások túlzónak bizonyultak, a Galaxy S II nem a következő király, még csak nem is örökös, csak valami trónbitorló. Nem lehet megszeretni, viszont gyűlölni is nehéz a telefont. Míg a mobil dizájnja a Samsungra jellemzően lenyűgöző, átgondolt, addig a szoftverrel komoly problémák vannak. A hívások fogadását gyakran akadályozza meg a beakadó grafikus felület, az alvó módból pedig időnként csak az készülék teljes újraíndításával lehet kikeveredni.

    http://satulabor.postr.hu/samsung-galaxy-s-ii-nem-orokos-csak-tronbitorlo/

    mondom en,hogy bugos,vegre egy nem fizetett cikk:)

  • MR007 #21
    Elop... lop...ellop. Mások szellemi értékének eltulajdonítása még a nevében is benne van. Gondolok itt a töménytelen szabadalomra ami rossz kezekbe kerülhet.
  • MR007 #20
    És itt a lényeg ahogy mondod. A cél nem csupán a Windows-os telefonok, amikből már így is van épp elég, hanem a Nokia bekebelezése szőröstül-bőröstül, úgy hogy lehetőleg senkinek se tűnjön fel az igazi cél. Nem a Nokiának van szüksége a Microsoftra hanem fordítva. A kettő sosem lett volna életképes a symbian miatt, ha az nincs, akkor meg minek a Nokia. Tudják jól mire kijön az első WP7,5 illetve WP8 teló addigra már szinte semmi sem lesz a finn óriásból, oly jelentéktelen már most is az emberek szemében, a közvélemény szerint. Nincs új versenyképes teló, csak elavult hardverű és drága, pedig lehetne csak.... Lefogadom, ha a dolgok továbbra is így mennek, akkor az első hivatalosan bejelentett új windows Phone már az új gazdinál születik. Ha csak közben nem történik vmi csoda, mondjuk vmi palotaforradalom szerű, amire kicsi az esély az eddigi tisztogatások miatt. Meg a részvényesek miatt stb....
    Nem kéne elfelejteni hogy az N8-al, annak megszületésével a Nokia bebizonyította képes váltani, felismerte merre tovább. Csakhát az még az előző vezetés égisze alatt született, nem a mostani. És ezen az úton kellett volna továbbhaladni a régi gárdával és akkor most nem ez lenne.
    Stephen Elop csak rombólt azóta hogy van. Hogy csak egyett mondjak a szoftverfrissítések körüli káosz.
  • acdc #19
    Ki beszelt nokiarol? Samsungrol galaxirol volt szo mire ajanlottam inkabb htc sensation.A samsung bugos,es akinek volt a kezeben samsung meg htc tudja mirol beszelek (anyaghasznalat) akinek nem az csak fenykepen latott.
  • sascha1978 #18
    "amerikai alkatrész, orosz alkatrész egykutya. Mindegyik made in Taiwan":)

    Egyébként szerintem nem a Microsoft-Nokia megállapodással van a baj, hanem azzal, hogy a bejelentést követően nagyon sokára jelennek meg a Windows-os telefonok. Várható volt, hogy aki kicsit odafigyel nem fog már venni kifutó oprenszerrel telefont. Az új windows-os Nokia-knak pedig ütősnek kell lenniük, hogy esélyük legyen.
  • Armagedown #17
    amúgy meg szerintem tök mindegy hogy mit vásárolunk , mert minden kínában készül (direkt írtam kisbetüvel)
  • DjDano #16
    Nem tudom te mikor fogtál a kezedbe utoljára Nokiát, de a legújabbak már kivétel nélkül fémesek! Az anyaghasználat a legutolsó amibe bele lehet kötni!
  • DjDano #15
    Egyszerűen nem értem, nem vagyok képes felfogni, hogy egy ekkora és sikert sikerre halmozó vállalat nem volt képes időben reagálni a konkurencia erősödésére, sőt még most is húzzák, halasztják a választ, amikor már komoly baj van. :(( Azért még nincs minden veszve, a Windows 7 ígéretes platform, csak az óra veszettül ketyeg!

    Nem csodálkozom, hogy a legújabb pletykák már a Nokia MS általi felvásárlásáról szólnak. A meredeken zuhanó piaci értéket elnézve ez nem is tűnik teljesen alaptalan forgatókönyvnek.