SG.hu

Az ARM öt év alatt meghódítaná a Windows világ felét

Rene Haas, az ARM vezérigazgatója közölte, hogy öt éven belül 50 százalékos piaci részesedést szeretne elérni a Windows PC-k között az ARM. A CPU-architektúrákat tervező cég vezetője a Reutersnek adott interjúban fejezte ki optimizmusát a Qualcomm nemrégiben bemutatott ARM-alapú Snapdragon X Elite CPU-ival kapcsolatban. Ezek a processzorok Windows MI PC-k új generációját fogják működtetni, amelyeket a következő nagy dobásként emlegetnek a PC-piacon.

A Windows PC-k 50 százalékos piaci részesedésének eléréséhez mind a laptopok - ezek vannak leginkább fókuszban az Arm-alapú Windows-eszközöknél, mind az asztali számítógépek is hozzátartoznak. A Qualcomm vezérigazgatója, Cristiano Amon erősen utalt arra, hogy a Snapdragon X Elite valamilyen formában jelen lesz az asztali számítógépekben is. A vezető a Computex kiállításon bemutatott egy mini-PC grafikát, mert a Qualcomm egy Snapdragon X Elite fejlesztőkészletet is kínál mini-PC formátumban. Tekintettel azonban arra, hogy ma gyakorlatilag az összes Windows-felhasználó x86-os CPU-t használ, az 50 százalékos piaci részesedés meghaladása öt éven belül teljesen irreális.

„Ahhoz, hogy öt éven belül elérjék az 50 százalékot elég masszív fejlesztésekre lenne szükség a piacon” - mondta Kieren Jessop, a Canalys elemzője. "Ma a negyedéves PC-szállítások körülbelül 8-10 százaléka Arm-alapú, ami szinte teljes egészében Apple-szilícium. Korábban azt az előrejelzést tettük, hogy 2026-ra a PC-piac 30 százaléka Arm-alapú lesz. Szerintem ahhoz, hogy ez az érték öt éven belül még magasabbra emelkedjen, valami olyasmire lenne szükség, hogy az Intel is saját Arm chipet vezessen be, ami nem tűnik valószínűnek” - tette hozzá Jessop.


Ha szem előtt tartjuk, hogy Haas kifejezetten Windows PC-kről beszélt, nem pedig általában a PC-kről, akkor a Canalys előrejelzése alapján szinte lehetetlennek tűnik, hogy az Arm 2029-re elérje az 50 százalékot. Arra pedig ne számítsunk, hogy az Intel Arm-alapú chipje egyhamar megváltoztatja a játékot, tekintve, hogy Pat Gelsinger vezérigazgató szerint a PC-k esetében a rivális „eléggé jelentéktelen”. Az Intel kiszorítása a PC-piacról tehát nehéz feladat lesz, amit az AMD küzdelmei is bizonyítanak. A Mercury Research szerint 2018 óta az AMD piaci részesedése fokozatosan, nagyjából 14 százalékról 2023 végére 20 százalék körülire kúszott felfelé. Ez annak ellenére van így, hogy az AMD-nek ebben az időszakban nagyon versenyképes processzorai voltak, különösen 2019 és 2021 között, a Zen 2 és Zen 3 generációk idején.

Az Arm számára különösen nagy kihívás lesz az Intel és az AMD ellen is versenyezni, mivel a PC-piac az eredeti IBM Personal Computer 1981-es debütálása óta - amely az Intel 8088-as processzort használta - x86-os CPU-kra épül. "Az új architektúrára való áttérés némi ellenállásba ütközhet az ökoszisztéma részéről, és az olyan x86-os inkumbensek, mint az Intel és az AMD konkurenciájával” - mondta Jessop. "Tekintettel arra, hogy az informatikai részlegek jellemzően kockázatkerülőek, a hosszabb akkumulátor-üzemidőn túl több egyéb meggyőző oknak kell lennie ahhoz, hogy az Arm felé történő nagymértékű elmozdulásra ösztönözzön.” - értett vele egyet Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója.

A Canalys szerint azonban az Arm növekedése a Windows ökoszisztémában nem lesz lassú. A Qualcomm Snapdragon X Elite chipjei jelentős tényezőt jelentenek majd, akárcsak az Nvidia által a PC-khez gyártott, pletykált Arm processzor, mondta Jessop. Ráadásul a Microsoft az MI PC-ket az Arm PC-khez köti, és támogatja a Windows ökoszisztémát az Arm lapkáin mind emulációval, mind az eredetileg x86-os processzorokra készült alkalmazások portjaival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!