Gyurkity Péter

Sokkal gyorsabb az ARM új architektúrája

A cég eközben már 200 milliárd chipnél tart, a növekedés egyre gyorsul.

Az ARM saját fejlesztésű megoldásai az elmúlt években gyakorlatilag univerzálissá váltak, nemrég arról olvashattunk, hogy már az AMD is ilyen chipeket gyártana. Most bejelentették, hogy fontos mérföldkövet léptek át, ezt a korábbi rekordoknál is gyorsabban sikerült elérni, a soron következő generáció pedig újabb nagyobb ugrást ígér a teljesítmény terén.

A cég saját fejlesztői konferenciáján tettek említést a napokban arról, hogy az érkezőben lévő új architektúra, annak képviselői, gyakorlatilag kétszer gyorsabb teljesítményt tesznek elérhetővé, legalábbis a grafikus vezérlők, azon belül is a gépi tanulás terén. Ezen a területen az elmúlt 5-6 évben alaposan felgyorsították a fejlesztés ütemét, erre jó példa, hogy a jelenlegi zászlóshajó, a Mali-G710 kétszer-háromszor gyorsabb az eredetileg 2018-ban bejelentett Mali-G76 típushoz képest, legalábbis ami az egyes magokra vonatkozik. Most előbbi megoldáshoz képest ígérnek újabb nagy ugrást, a jövőre esedékes sorozat legerősebb tagja ezzel már csaknem ötször gyorsabb lenne a G76-nál, jól láthatóan a gépi tanulást tartják az egyik legfontosabb szegmensnek, ahol elengedhetetlen a gyors fejlődés.

Az illetékesek ezzel egy időben, egy másik bejegyzésben, azt is közölték, hogy már átlépték a 200 milliárdos példányszámot, vagyis az indulástól számítva már ennyi chipen adtak túl, partnereik segítségével, hiszen ezen partnerek gyártják le és adják el a tulajdonképpeni megoldásokat. Jellemző, hogy míg az első 50 milliárd darab leszállításához 23 évre volt szükség (ez 1991 és 2014 között történt), addig a második 50 milliárd már alig 3 év alatt (2014 és 2017 között) kelt el, a második 100 milliárd példány pedig újabb 4,5 év alatt (2017-től az idei évig) talált gazdára. A növekedés egyre gyorsul, jelen pillanatban minden egyes másodpercben 900 ilyen, az ARM-architektúrára épülő chipet gyártanak le, amibe természetesen nemcsak az okostelefonokba és táblákba szánt példányok tartoznak bele, hanem minden egyéb, számos eltérő területen (mikrokontrollerek, grafikus vezérlők, stb.) megjelenő változatok is.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy az nVidia felvásárlási kísérletének jóváhagyása esetén milyen irányban folytatódik majd a fejlesztés fő vonala, ez a későbbiekben tisztázódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!