HENT hírlevél

Orosz kalózfilmek az iTunes kínálatában

Engedély nélkül váltak elérhetővé egyes szovjet időből származó filmek az iTunes kínálatában az alkotások szerzői jogaival rendelkező orosz jogkezelő szerint. A szóban forgó filmeket letölthető alkalmazásként érhetik el az okostelefonok tulajdonosai.

A BBC News beszámolója szerint több szovjet film érhető el okostelefonokra készített alkalmazásként az Apple internetes webáruházában, amelyekhez azonban a filmek szerzői jogaival rendelkező Mosfilm stúdió, illetve az állami filmgyűjtemény (Obyedinennaya Gosudarstvennaya Kinocollectsia) nem adott felhasználási engedélyt.

Bár a filmek nem mai alkotások, esetükben a védelmi idő még nem járt le. A Mosfilm készítője szerint az 1960-as, 70-es és 80-as években készült filmek egyedül a stúdió honlapján érhetők el legálisan, bárhol máshol illegális terjesztésről van szó, a cég ugyanis nem adott harmadik félnek engedélyt az alkotások teljes vagy részleges közlésére. A jogtulajdonosok a filmek eltávolítása érdekében fel kívánják venni a kapcsolatot az iTunes üzemeltetőivel, továbbá megpróbálják megtalálni a fejlesztőket, és kideríteni, hogy szándékosan vagy gondatlanul elkövetett jogsértésről van-e szó.

Az Apple webáruházában elérhető alkalmazásokat sokszor olyan független programozók fejlesztik, akik szeretnék munkájukat a széles nyilvánosság számára elérhetővé tenni. A programok az Apple szakértőinek elbírálást követően kerülnek be az iTunes kínálatába.

A BBC Russia elérte az egyik, Ukrajnában élő programozót, aki a Cheburashka egyes elemeit használta fel alkalmazásához. Mint mondta, nem fizetett jogdíjat az alkotás használata után, és tudja, hogy ha a jogtulajdonos értesíti az Apple illetékeseit, a cég ki fogja venni termékét a kínálatból, ugyanakkor abban bízik, hogy addig is szert tehet egy kis profitra az értékesítések után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jötün #3
    Úristenem... illetve Brezsnyevem!
    Most akkor illegálisan láthatjuk a hallhatatlan: Micsurin dinnyét termeszt c. eposzt? Vagy minden akciófilmek ősatyját a Vászja a fronton, szamovárral címűt?


    Hát megyek megveszem mert nem élet az élet míg kezet nem fogok Sztálin atyuskával, illetve nem látom ezeket az eposzokat... az elsőről sajnos lemaradtam
    A másodikról nem fogok!!!

    Ui: emlékszik valaki az isten...illetve Lenin tudja melyik filmstúdió szignáljára amin két szocreál munkás-paraszt ideál befordul egy sarlót meg egy kalapácsot tartva? Na tudjátok miért mutogatták? Mert azt kérdezték: "emberek kié ez a szerszám?"
  • chuky123 #2
    Ez az az eset mikor a fagyi visszanyal. És nem az oroszok lopnak (warezolnak) amcsi filmeket. Hanem az amcsik (itunes) lopnak orosz filmeket. Na ezt sem gondoltam volna.
  • Garrett27 #1
    Kíváncsi volnék ez elérhető-e az itunes-on és van-e rá engedély a jogtulajdonos(ok)tól: