HENT hírlevél

Bírósági végzés nélkül törölhetik az orosz kalózoldalakat

Az orosz rendőrségnek lehetősége lesz bírósági végzés nélkül is eltávolítani az internetről a kalóz tartalmakat terjesztő weboldalakat. Az orosz hatóságok ezzel az intézkedéssel szeretnék erősíteni a szerzői jogi jogsértések elleni fellépés hatékonyságát.

A The Moscow Times beszámolója szerint a napokban lép hatályba az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy az orosz rendőrség bírósági végzés nélkül intézkedhessen a szerzői jogvédelem alatt álló médiatartalmakat illegálisan terjesztő weboldalakkal szemben. Az új jogszabály értelmében a rendőrség a webszolgáltatót felszólítva bezárathatja az orosz és nemzetközi szerzői jogot sértő kalózoldalakat.

Az orosz média erről a gazdaságfejlesztési minisztérium által az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatalához (USTR) küldött, kiszivárgott jelentéséből szerzett tudomást. A minisztérium a USTR áprilisban megjelenő, Special 301 jelzésű éves jelentéséhez küldött tájékoztatást, jelezve, hogy az intézkedéssel a kalózkodás elleni fellépés eredményességét szeretnék javítani. Az amerikai hivatal országértékelő jelentésében a szellemi tulajdonjogi jogsértésekben élen járó országokat listázza.

Az orosz jelentés szerint a hatóságoknak ez idáig nem volt lehetőségük arra, hogy bírói végzés nélkül lépjenek fel a kalózoldalakkal szemben. Ugyanakkor egy helyi webszolgáltató, az Agava szerint a jogszabály nem jelent újdonságot: a kommunikációra vonatkozó szövetségi törvény szerint nyomozati szerv vezetőjének írásbeli parancsa ellenében erre már most is van lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • goregrind #2
    Neb@sszanak mán ki vélünk drága elvtársak! Az orosz források nélkül a jogvédők majdhogynem meg is nyerték a meccset!



    Все товарищ
  • KamEmber #1
    Étá Grátulszkájá komszomolszkájá právdá... Ócsiny málágyec távárisi !