Gyurkity Péter

Készül az Intel okostelefonja

A processzorgyártó első konkrét projektjének végeredménye még az év vége előtt megjelenhet a piacon, jóllehet egyelőre a készülék és a program létezéséről sem hajlandók beszélni a hírbe hozott cégek.

A Bloomberg iparági, pontosabban az állítólagos projekthez közel álló forrásokra hivatkozva számolt be a készülő prototípusról, amely a cikk szerint az Intel saját fejlesztése lenne, a gyártási folyamatért pedig a kínai ZTE (nem a Zalaegerszegi TE) lenne a felelős. A technikai részleteket egyelőre nem ismerhetjük meg, sőt a homály oszlatásában maguk az érintettek sem hajlandók közreműködni.

Annyit írnak mindössze a készülő okostelefonról, hogy az - természetesen - az új Atom chipekre épül, egészen pontosan a nemrég bemutatott Medfield sorozat tagjaira. A projekt létezését sem az Intel, sem pedig a ZTE nem volt hajlandó megerősíteni, előbbi úgy jellemezte a jelenlegi helyzetet, hogy rendelkezésükre állnak a megfelelő építőkockák, ám türelmesen várnak a megfelelő pillanatra, eközben pedig több, egymástól eltérő kezdeményezésen dolgoznak, utóbbi szóvivője pedig arról beszélt, hogy megtalálhatók az együttműködés csírái a két cég között, ám ez mindössze technikai jellegű kooperációként írható le.

Korábban az Intel háza tájáról olyan pletykák szivárogtak ki, hogy a Nokiával szorosan együttműködve több okostelefont is piacra dobhatnak, mégpedig a MeeGo operációs rendszerrel, ám ez utóbbi gyártó stratégiai váltása a Windows Phone 7 felé többek között azt is jelenti, hogy az Intel által kínált komponensek helyett a Microsoft platformjára építenének a jövőben. Felmerült, hogy 2011 második felében több, x86 chipre épülő okostelefon látna napvilágot, ám pontosabb dátumról a friss hírben sem esik szó.

A forrás mindenesetre megemlíti, hogy az állítólagos készülék kizárólag a kínai piacon jelenne meg, amiről a hírbe hozott cégek szintén nem voltak hajlandók beszélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #23
    Ránéztem a specifikációkra, mindkettőben 1500mAh-s akku van, ez aligha indokolja az árkülönbséget. Időkülönbség meg... Vagy a WP7 ennyire pazarló, vagy Omnia7 ennyire gyér (szintén WP7-es Optimus7 ugyanekkora akkuval jóval tovább bírja; valós körülményeket tekintve - pedig az TFT-s, nem is a 'világmegváltó' AMOLED-es), mindenesetre ne felejtsük el, hogy ezek papíron megadott adatok.
    Fémházat lehet, hogy feleslegesnek tekinted, de szerintem elvárható, hogy egy százezres készüléket jó legyen kézben tartani. Akárhogyis, 22 grammot számomra mindenképp megérne!
    Nokiás fizetésre meg már írtam párszor, hogy többi OEM-mel ellentétben nem csak készülékeket gyártanak, bizonyos mértékig részt vesznek a platform fejlesztésében is (lásd még Mangoval érkező operátorokon keresztül történő fizetés, illetve Navteq térképek).
  • ladapower #22
    Írtam, hogy ismerem az ubit. Hahó ;)
    Arra reflektáltam, hogy a kolléga lehúzta a klotyón a windowst... És én pont a te felvetésedet figyelembe véve válaszoltam, miszerint felhasználástól függetlenül vannak területek, ahol bizony a linux hasra esik.
  • pasi29uk #21
    "miért kéne lecserélnem a Win 7 rendszeremet pl az Ubuntura?"

    Bicskával nem fogsz kivágni egy öles akácfát, viszont láncfűrésszel sem faragsz tenyérnyi lovacskát.
    Mindent arra kell használni amire való .) Nem szégyen, ha valaki ismer néhány oprendszert és nem csúszik szét egy MAC vagy Ubi láttán. 2011 írunk hahó! :)
  • ladapower #20
    Rendben. Akkor azt áruld el nekem, hogy miért kéne lecserélnem a Win 7 rendszeremet pl az Ubuntura? (Szoktam azt is használni, ismerem nagyjából)
    Felrakom a win-t megy minden, sosincs problémám driverekkel, míg az Ubin szinte mindig belebotlok valami jó kis sz*pós driver macerákba. Félre ne érts, tetszik az -ránézésre- egyszerüsége de még mindig meg vannak a "gyermek"betegségei sajnos.
    Winre ha akarom felrakom a Solidworks és társai programot, és már fut is. Jaaa, linuxon nem megy natívan?
    A hálózat meg szerintem pont hogy jó. Most csinálom a vizsgáimat MCSE-ből és hát nem piskóta.

    Tehát ez van. Amíg a linux nem nyújtja azt a foku kompatibilitást(!) amit a win, addig sajnos a fizetős, elterjettebb OS marad marad az élen.
  • sanyicks #19
    Pontosan! mindenki tudatlan. A buta user azt sem tudja mi az az os, neki a számítógép az pentium vindózzal (egyiket sem tudja igazából micsoda), és mivel minden gépre ha akarod ha nem vindózt kapszt (nem lehet választani ugye), ezért azt használja.
    A valóvilágot is többen nézik mint a spektrumot, hamburgert is többen zabálnak mint zöldséget, széthangosított összenyomott zenét is többen hallgatnak mint minőségit, lédi gágát és dzsásztin bíbört is többen hallgatják miközben zeneileg mind2 0, és így tovább.

    "Meg miért várja akárki is, hogy ingyenes legyen akármi -értsd AKÁRMI-, amibe sok ember, sok munkaórát beleölt, majd évekig nyújtanak terméktámogatást stb, stb?"

    Mert más ingyenes, pl linux, sőt sok free program messze felülmúlja a fizetőset (lásd ie vs ingyenes böngészők, wmp vs ingyenes médialejátszók, stb). Másrészt sok helyen nagyon nem látszik a winben olyan sok óra fejlesztés, főleg a hálózatnál, és a grafikus felületnél, na meg a dll hellnél.
    Terméktámogatás pedig elég vicces, az egyszerűbb kiguglizható problémákra tudják a megoldást, a bonyolultabbra pedig: szar a géped(pedig más os-nél nincs baj), formattálja és telepítse újra a válasz :)
    Mellesleg terméktámogatást külön is lehet vásárolni.
    Én is várom azt a kort amikor ugyanaz az oprendszer fut a pc-n és a mobilon, de csak akkor ha nem ms. Mert az ms os elterjedése a totális platformfüggősítést jelenti, értsd ha akarsz sem tudsz váltani másra, csak arra az egyre. Míg open alapokon nyugvó os-nél lehet váltani bármire, nincs doc meg directx meg .net, és hasonló dokumentálatlan mindennel inkompatibilis borzalmak, amiknek amúgy is csak az inkompatibilitás a célja, nem az hogy jobb legyen.
  • sanyicks #18
    igen néhány perc akkuidőért is óriási pénzeket kérnek el. Telefonhoz nem kell fém ház, nem dobáljuk, semmi nem indokolja fémet, úgyhogy nehogymár pozitívumnak vegyem pár sznob barom legújabb (apple-től kiindult) hisztijét.
    Most még nem teljesül az androidos olcsóbb (talán) mert az m$ mindenáron el akarja adni a szarját(lásd a nokiának fizet is érte), de ha elterjedne akkor már jönne a sarcolás, pont mint asztalon. Na meg mint mondtam normális ember jelenleg nem vesz wp7-es telefont, így az is sokat von le az értékéből.
  • ladapower #17
    Ejjmár, szerintem le kéne szállni az MS fikáról... Miért azt használja a földkerekségen az emberek túlnyomó része? Miért nem valami mást? Mert mindenki "tudatlan"?
    Meg miért várja akárki is, hogy ingyenes legyen akármi -értsd AKÁRMI-, amibe sok ember, sok munkaórát beleölt, majd évekig nyújtanak terméktámogatást stb, stb?

    Én igen, én is várom azt a kort amikor a mobilomon ua op rendszer fut majd mint a PC-n... S egyelőre úgy néz ki ebben az MS a leg előremutatóbb. (már ami az elkövetkezendő 1-2 éves tervét illeti)

    Mielőtt valaki lehurrogna, szoktam használni linuxot, a telefonom meg androidOS, apple termékektől meg a hideg ráz ki :)
  • asysoft #16
    Tehát az akku fáj 15e-be?:) (Egyébként chipset sem egyezik, Snapdragon vs Hummingbird, GSé az erősebb.) Nehézség érthető, Omnia7 fémházat kapott, míg a Galaxy S hírhedten rossz műanyagot. Mindazonáltal, sajnos általában nem teljesül az, hogy az "androidos olcsóbb", így aki tudja, hogy úgyis hackelt firmware-t fog használni (mert mondjuk kiszemelt eszköz megragadt Eclair-nél), lehet jobban jár egy gyárilag nem droidos eszközzel, amit lehet hackelni...
  • sanyicks #15
    Várjunk csak? galaxy s 576 óra készenlég 6 óra beszélgetés, 118gramm, vs omnia7 330, 5, és 140 gramm? talán ezért? :) Plusz talán azért mert ők is érzik hogy annyiért egy vinfosos telefont senki sem venne meg? :D
  • asysoft #14
    Nyilván. Az Android ingyenes, ezért is olcsóbbak az azt futtató készülékek, például Galaxy S vs Omnia 7, vagy Desire vs HTC Trophy. Vagy várjunk csak...?