SG.hu

Egységes kommunikációt kínál a Cisco Jabber

A Jabberrel a felhasználók egyszerűen megtalálhatják az elérni kívánt személyt, ellenőrizhetik, hogy az adott pillanatban elérhető-e, és ha igen, milyen eszközön, majd tetszőleges módon vagy eszközön keresztül léphetnek kapcsolatba vele.

A Cisco bemutatta a Cisco Jabber nevű kliensprogramot, amely egységes platformon kínál jelenlétkövetést (presence), azonnali üzenetküldést (IM), hang- és videoátvitelt, hangpostát, képernyőmegosztást és konferencia-szolgáltatásokat PC és Mac számítógépeken, táblagépeken, illetve okostelefonokon.

A Mac-felhasználók számára nyártól elérhető Cisco Jabber olyan egységes kliensprogram, amely a saját vállalati hálózaton és felhőalapú rendszereken is egyaránt telepíthető. Sok esetben igény van arra, hogy a felhasználók egy sima üzenetváltásról áttérjenek hangalapú vagy videokommunikációra, vagy teljes képernyőmegosztásra - a Jabberrel pedig mindez egyszerűen megoldható. Az alkalmazás további előnye, hogy a felhasználók tartózkodási helyüktől teljesen függetlenül, azonnal elérhetik és használhatják ezeket a lehetőségeket.

A Jabber jelenleg is elérhető illetve fejlesztési stádiumban van a Windows, az iPhone, az iPad, a Nokia, az Android és a BlackBerry platformokhoz. A Jabber mindemellett együttműködik olyan videoképes végpontokkal, mint a Cisco Unified IP-telefonok, a Cisco WebEx MeetingCenter és a Cisco TelePresence.

A szoftver a piacon mára már kvázi szabványnak számító XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol) protokollt használja jelenlétkövetéshez és azonnali üzenetváltáshoz. A Jabber együttműködési funkciói révén különböző vállalatok alkalmazottai is kommunikálhatnak egymással a Google, az IBM, a Microsoft és az AOL alkalmazásain keresztül. Integrálható a Microsoft Office alkalmazásaival is. A felhasználók láthatják kollégájuk rendelkezésre állási állapotát, így a kommunikáció nagyon gyorsan azonnali üzenetváltássá, telefonhívássá vagy konferenciabeszélgetéssé bővíthető közvetlenül az alkalmazáson belül.

A mobilfelhasználók számos kommunikációs lehetőséggel élhetnek, ilyen például a jelenlétkövetés, az azonnali üzenetváltás, a vezeték nélküli hálózaton keresztül bonyolított hangátvitel vagy a videoposta. Az üzleti felhasználók egyetlen számon elérhetők vezetékes irodai telefonon, vezeték nélküli eszközökön, illetve asztali számítógépen, illetve a vállalati hívásokat ugyanitt Wi-Fi kapcsolaton keresztül fogadhatják.

A szabványos H.264 felbontásnak köszönhetően a felhasználók HD-minőségben kommunikálhatnak a Cisco TelePresence-szel és más videomegoldásokkal. emellett kihasználhatják a többrésztvevős videokommunikáció előnyeit, ahol minden résztvevő egyszerre látható. Az integrált videofunkciók a tervek szerint 2011 második felében jelennek majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #1
    Aha, ez a hír átcsúszott a szűrőmön anno. Érdekes is, mert létezik opensource XMPP szerver és kliens is, tehát lehet jabberezni Cisco nélkül is.