SG.hu

A mobilitás a fő elvárás a jövő irodájában

A digitális technológia térnyerésével az utóbbi években megfordult az a trend, amely szerint a fejlettebb technológiák az irodák világából indultak el a széleskörű - otthoni, hétköznapi - felhasználás útjára. A vállalatok számára, a BYOD (Bring Your Own Device) jelenség elterjedése következtében ma már az jelent egyre nagyobb kihívást, hogy dolgozóik saját eszközeit hogyan integrálják az irodai környezetbe, és hogyan tegyék lehetővé - részben a távoli munkavégzés biztosítása érdekében - az eszközfüggetlen kommunikációt.

A Cisco idén nyáron végzett felmérése szerint ma még az e-mail és a telefon a hazai vállalatok kommunikációjának fő csatornái, ugyanakkor komoly igény mutatkozik az egyszerű és költséghatékony webes és videokonferencia megoldások iránt. Az új kommunikációs technológiák bevezetésénél a költségcsökkentés mellett lényeges elvárás a mobilitás támogatása. A felmérés résztvevői szerint az együttműködést támogató megoldások esetében - amelyeknél egy applikációból számos kommunikációs lehetőség elérhető - a leghasznosabb funkciók az azonnali üzenetküldés és telefon funkció integrálása, a jelenlét-információ (amelynek segítségével látható, hogy egy adott kolléga vagy partner éppen elérhető-e és milyen módon), valamint a webes konferenciához kapcsolódó fájlok felhőalapú tárolása és megosztási lehetősége.

A most bemutatott Cisco Expressway egy olyan átjáró, amely eszközszintű regisztráció, felhasználónév és jelszó nélkül nyújt biztonságos kapcsolatot, így a megoldás azonnali hozzáférést biztosít a felhasználóknak a vállalati kommunikációs alkalmazásokhoz, aktuális tartózkodási helyüktől függetlenül. A kiadott közlemény szerint a Cisco Expressway a Collaboration Edge architektúra kulcsfontosságú eleme, amelyet valós idejű együttműködésre optimalizáltak. Az e-kereskedelemben használatos TLS (Transport Layer Security) titkosítással és tűzfal minősítésű megoldással nyújt azonnali üzenetküldő és videó kommunikációt a Jabber és a TelePresence végpontokról.

A szintén most bejelentett Jabber Guest, az Expressway titkosítási megoldásait használva ad vendéghozzáférést bárkinek (például üzleti partnereknek, vagy az ügyfélszolgálatok ügyfelei számára). Segítségével a beszélgetés résztvevői web böngészőn vagy mobileszközön keresztül létesíthetnek nagyfelbontású hang és video kapcsolatot, és egy érintéssel vagy gombnyomással adatokat, fájlokat is megoszthatnak ügyfeleikkel. A Jabber Guest elindításához mindössze az üzenetküldő programban elküldött, vagy a vállalat weboldalán megtalálható linkre van szükség. Erre kattintva kétirányú video beszélgetést folytathatnak a felek, vagy az okostelefon vagy a táblagép kameráját használva például megmutathatják a problémát az ügyfélszolgálat munkatársának. A megoldás úgy került kialakításra, hogy a jövőben támogatni tudja a WebRTC szabványt, és összekapcsolható a Cisco Contact Center Enterprise megoldással.


A Cisco bemutatta a TelePresence MX300 videokonferencia rendszer második generációját, ahol a fejlesztők nemcsak a designt, de a felhasználói élményt is újragondolták. A modern, letisztult vonalakkal rendelkező, tárgyalókba szánt eszköz egyik újdonsága a "dual display" funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára egy további képernyő vagy monitor csatlakoztatását. Az új MX300-zal a több résztvevős konferenciák szervezése is egyszerűbbé vált, sőt már négy végponti eszköz köthető össze egyszerre MCU (multipoint control unit) használata nélkül. A külső rendszerekkel való együttműködés jegyében az MX300 támogatja a H.264 SVC szabványt is.

Szintén bemutatásra került a középvállalatok számára optimális IP Phone 7800 széria, amelyet új, ergonomikus kialakítás, intuitív navigáció és szélessávú audió képesség jellemez. A PoE class-1 osztályú készülékek úgy is beállíthatók, hogy munkaidőn kívül automatikusan kikapcsoljanak, így akár 60 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználásuk. A Cisco által bejelentett Intelligent Proximity megoldás összeköti a felhasználók saját mobileszközeit az irodai kommunikációs eszközökkel. Az Android alapú Cisco DX650 asztali okostelefon az egyik első olyan készülék, amely kihasználja az Intelligent Proximity megoldásban rejlő lehetőségeket. A felhasználók vezeték nélküli kapcsolaton keresztül szinkronizálhatják vele androidos és iOS alapú mobiltelefonjaikat, importálhatják a mobiltelefonon található telefonkönyvet, illetve átirányíthatják folyamatban lévő hívásaikat az asztali készülékre, és vissza saját telefonjaikra. Az Intelligent Proximity működését a DX650 készüléken itt megtekintheti.

Az együttműködési megoldások terjedésével az IT-osztályok munkája is változik. A Cisco Prime Collaboration megoldásával az IT-munkatársak egyetlen egységes menedzsment konzol használatával a Cisco együttműködési eszközök túlnyomó többségét egyszerre kezelhetik. A Prime Collaboration a magán mobileszközök használatához szükséges felhasználói engedélyek kiadásával támogatja a BYOD (Bring Your Own Device) megjelenését a munkahelyeken, így a megoldás használata gyorsabb kommunikációt eredményez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!