Berta Sándor

Elkészült az első high-tech szörfdeszka

A Pukas Surf és a Tecnalia létrehozták a világ első számítógéppel és szenzorokkal ellátott szörfdeszkáját. Az érzékelők lehetővé teszik a versenyzők teljesítményének objektív mérését.

Magyarországon ugyan még hónapok vannak hátra az idei nyárig, de a világ másik felén folyamatos a szörfszezon. Az idei esztendő különleges lehet a szörfösök számára, mivel két vállalat gőzerővel azon dolgozott, hogy egy különleges szörfdeszkát készítsenek a versenyzőknek. A nem mindennapi eszközt felszerelték fedélzeti számítógéppel és különböző szenzorokkal, így a felhasználók rögzíthetik és kiértékelhetik a teljesítményükkel kapcsolatos információkat. A fedélzeti rendszer a mért adatokat folyamatosan továbbítja egy a parton elhelyezett számítógépnek.


"Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a versenyeken precízen feltérképezhető legyen az egyes résztvevők stílusa, másrészt biztosítja e sporteszköz minőségi továbbfejlesztésének a lehetőségét" - nyilatkozta Inigo Lazkanotegi, a Tecnalia egyik kutatója. A szakemberek azt remélik, hogy a szenzorok segítségével kialakítható a szörfdeszkák optimális formája és javíthatók az építéshez használt anyagok jellemzői (merevsége, összetétele), ezáltal később ideális szörfdeszkák alkothatók meg, amellyel fokozható a sportélmény.

Eddig ezeket a sporteszközöket gyakran számítógépes segítség nélkül tervezték meg és a versenyzők tapasztalatai alapján tökéletesítették. Ugyanez volt a helyzet az egyes sportolók szörfölési technikájával is. Ezen a helyzeten változtathat a két cég által indított Surfsens projekt, amely mérföldkő lehet a sportág történetében. "A szörfdeszkán elhelyezett érzékelők mérik az eszköz rugalmasságát, az elért sebességet és a gyorsulást, a szörfölési szögeket, de a GPS-adatokat és a lábak pontos helyzetét is. Ugyanolyan ez, mint a WiiBalance esetében" - tette hozzá Lazkanotegi.


A szakember elmondta, hogy az új szörfdeszka tesztelésében több profi sportoló is részt vesz, köztük volt Aritz Aranburu, Hodei Collazo, Kepa Acero és Mario Azurza, míg Tiago Pires, Joan Duru, Eneko Acero és Tim Boal később kapcsolódik be a munkába. "A visszajelzésekből kiderült, hogy az eszközt az eddigi modelleknél lágyabban lehet irányítani. A felhasználók nem igazán éreznek különbséget" - összegezte a tapasztalatokat a Tecnalia munkatársa. A jelenlegi modell egy teljes értékű prototípus. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a szörfdeszka sorozatgyártásba kerül-e és ha igen, mikor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EnxTheOne #2
    Ez high tech szörfdeszka? Ehh
    AMi a fantasztikus négyes kettöben annak a szürke ürlénynek a szörfdeszkája, az high tech volt . :D:D:D
  • kjhun #1
    Hmmm, kompjúterizált szörfdeszka

    És hogy pontoznak majd

    Milyen magasra repül vele, mennyivel, mekkora szögben fordul, és a bukást is pontozzák majd