30
  • gothmog
    #30
    Hát, akkor most szólok, hogy nem.
    Illetve kontraproduktív.
  • opeca
    #29
    Nagyon nem win-win szituáció ugyanis itt konkrétan nem unalmas, az egyetem tanárai által szerkesztett isteni jegyzetekről van szó, hanem általánosan az nyomatott könyvről illetve az e-book-ról.

    Pontosan itt kell külön választani azt, hogy mi a tudásalapú írás, és mi pl. a szépirodalom. És minek hol a helye.
  • opeca
    #28
    Nem tudom, ritkán használom.
  • kpbendi
    #27
    Még emlékszem arra az időszakra, amikor a vizsgákhoz szükséges szakirodalom csak az OSZK-ban volt elérhető.
    Ez kb. arról szólt, hogy 1-2 órát kellett arra várnod, hogy egyáltalán bejuss az ajtón, mert ha elfogyott az olvasóteremben a hely, akkor nem engedtek be több embert.
    Ha bejutottál, akkor kb. 1 óra volt, mire mindent megtaláltál a katalógusban, kitöltötted a kikéréshez szükséges formanyomtatványokat, aztán sorban áltál a pultnál, ahol le kellett adni.
    Utána újabb 1 óra volt, mire felhozták a raktárból a könyveket, illetve átlagban csak a felét, mert a többi kiadását különböző okokból megtagadták.
    Ha fénymásolatot akartál belőle (márpedig akartál, mert az OSZK-ból kölcsönözni nem lehet), azért oldalanként 20-30 forintot kellett fizetni (amikor egy átlag egyetemista havi 5000 ft-ból élt), arra is órákat kellett várni és gyakran csak a fele oldal látszott a másolaton, mert állagmegóvási okokból nem nyitották szét rendesen a könyveket, amikor berakták a fénymásolóba.
    Ha ehhez képest az összes szakirodalom ebook formában néhány másodperc alatt biztosan elérhető, és cserébe a szerző megkapja a neki járó jogíjat, akkor ez egy win-win szituáció.
    Vagy talán nem az a cél, hogy az emberiség által felhalmozott tudás minél egyszerűbben minél több emberhez eljusson?
  • gothmog
    #26
    Ez a stílus egyébként be szokott válni?
  • opeca
    #25
    Értem, tehát akkor válaszolnál a kérdésemre, hogy ha a Kindle-edet meggyújtom, akkor égni fog?
  • opeca
    #24
    Igazság szerint az a probléma, hogy jelen pillanatban elérte az emberiség azt a szintet, amikor egyrészt már képtelen megkülönböztetni a hasznos technológiát, a haszontalantól, illetve amikor már van olyan gazdasági kényelem, hogy a haszontalan technológia nem rostálódik ki, sőt, az emberek életének szerves részévé válik.

    Aztán ez a technológiai hullám sok ember fejét megkavarja, és már nem tudják a dolgokat a helyükön kezelni. Elkezdenek bizar utakon járni és a végén tényleg valóra válik a Wall-E féle futurisztikus társadalom, ahol már teljesen a technológia irányítja az emberiséget.

    Én kb. 5-6 évvel ezelőttig éltettem a technológiai fejlődést, de most már inkább látok káoszt és zavarodottságot. Az ilyen e-könyv olvasók, meg tabletek, okostelenofok stb. a totális megtestesítői annak a haszontalan technológiának, ami csak arra szolgál, hogy az ember életét fenekestül felforgassa és azokat az értékeket, amiket az emberiség évezredek alatt teremtett, az alapokig lerombolja, mind pszichésen, mind fizikálisan.

    Ahelyett, hogy a környezettudatosabb, a környezettel jobban összhangban levő világ fele mennénk, inkább az ilyen mátrix-szerű, teljesen technokrata civilizációt próbáljuk megvalósítani.

    Persze az is hozzá tartozik, hogy ez valószínűleg egy emberi intelligenciát elérő civilizációnak az elengedhetetlen lépcsőfoka, de attól még rossz irány, ami majd gondolom pár száz év múlva meg fog változni, vagy saját magunktól, vagy a környezet fogja kierőszakolni.
  • Calisius
    #23
    Ha szerinted hazudok, akkor nincs értelme ellenkeznem. Na most hazudok egy még nagyobbat: még könyvtárba is szoktam járni. Jaj! :P
  • opeca
    #22
    A hülyeségen húzom fel magamat, mielőtt túlértékelnéd saját magadat:)

    1. hazudsz, tuti, hogy van e-könyv olvasód, csak most, hogy hitelesebbnek tűnj, inkább letagadod.

    2. Bizonyára, de mint írtam a könyv, nem csak az áráról szól.

    3. Azt a technológia-függőséggel kapcsolatosan írtam. Ehh...

    4. Megnézhetjük, ha majd lehet.
  • saba30
    #21
    Éli Könyve, kicsit rossz példa volt...,
    mindenesetre egy e-inkes olvasó simán mehetne napelemről is, annyira keveset fogyaszt, nem is értem miért nem raknak rá, amikor pár száz forintos számológépeken meg ott van.
  • Calisius
    #20
    Hehe. :) Annyira bírom, mikor felhúzzák magukat mások a gondolataimon. :)
    1 - Nincs e-könyvolvasóm. Ellenben több száz papíros kötetem van.
    2 - Azért hidd el gazdaságosabb, ha egy Anatómia Atlaszért nem kell 30 ezer forintot kiadni, csak 7 ezret mondjuk.
    3 - Ki mondta, hogy kell internet egy e-bookhoz? Nekem nem kellene. Én csak olvasni akarnék rajta, nem netezni. :)
    4 - Megnézném (ha lehetne), melyikünk írt több válaszüzenetet a regisztrációja óta. Ki a netfüggő? :)
  • opeca
    #19
    Amúgy add ide a Kindle-edet, meggyújtom, meglátjuk égni fog-e
  • opeca
    #18
    Milyen igaz, nem is tudom Éli Könyvébe miért nem egy Kindle-t nyomtak Denzel Washington kezébe...

    Kezd az az érzésem lenni, hogy ti már annyira technológiafüggők vagytok, hogy egy hétre egy tanyán már meg is döglenétek. Vidd magaddal az e-könyvolvasódat ha jön a világvége, de úgyis megmurdálsz internet-elvonási tünetekben 2 nap alatt.
  • opeca
    #17
    Bizonyára. Bár meg fogsz lepődni, fát kivágni is lehet értelmesen. Nem a könyv hibája, ha nem kvótázzák normálisan a fakitermelést. Meg hát ugyebár nem csak papírgyártásra vágják ki a fát:)

    Amúgy meg mit gondolsz, egy elektronikai eszköz mennyire árt a környezetnek?
  • opeca
    #16
    Ha csak információt akarsz tárolni, akkor csinálok neked bit-könyvet, kettes számrendszerben aztán olvasgasd.

    Komolyan néha akkora hülyeségeket tudnak írni az emberek.
  • VRSDM
    #15
    félreértés ne essék, imádom az írott beszédet, sokat olvasok, de tárolni sem tudnék annyi könyvet (nem hogy cipelni, számon tartani) amennyit egyszerre bogarásznék. otthonra a klasszikusokat beszerezni meg nem tilos mostantól sem ;)
  • VRSDM
    #14
    minden bizonnyal továbbra is megjelennek hagyományos formában, ehhez kétség nem fér. az hogy könyvtárakban, múzeumokban, gyűjtöknél fellelhető már éppen elég, mellette meg meglesz a maradék x milliárd embernek az ingzsebébe. semmi gond.
  • Calisius
    #13
    Mad Mind szavaiban (is ott) az igazság!
    No meg, ha eljövend a világvége, melyiket egyszerűbb magunkkal vinni?
    1 - A napelemes e-könyvolvasót?
    2 - Vagy azt a 2-3000, darabonként 1 kilós papír könyvet? :P
  • mad mind
    #12
    Helyette kiírtunk egy csomó erdőt, hogy könyveket csináljunk belőlük.
    Ha meg valami balul sül el, a papír nagyon könnyen ég. Lásd Alexandria-i könyvtár.
  • Shid
    #11
    Lucy in the Sky szavaiban az igazság!
  • Narxis
    #10
    Én csak környezetvédelmi szempontok miatt örülök neki, hogy van e-könyv. Bár ki tudja, hogy egy e-könyv olvasó előállításához mennyi és milyen anyagok kellenek.

    Mindenesetre nekem a könyv mindig is az igényesség mintaképe lesz, kedvenc íróimtól nyomtatott formában szereztem be a könyveket és a jövőben is így teszek.

    A kiadók biztos rosszul járnak, de az is biztos, hogy megnyílik az út a warez felé. Könnyebben és kényelmesebben lehet majd beszerezni a digitalizált műveket, ingyen.
  • Lucy in the Sky
    #9
    Aszondják klímabarát vagymi, de azért hosszútávon mégiscsak a kőolajalapú plasztikházba bújtatott, energiaigényes gyártású, relatív kevés energiával működő, de mégiscsak, a pillanatnyi (múlandó) korszakot jellemző olcsó energián alapuló kütyükre alapozni a tudástárunkat? Hm. Tönkretesszük a hagyományos, fizikai alapokon dolgozó nyomdaipart, aztán ha valami balul sül el (erős a gyanú hogy ez lesz), az unokáink ott ülnek egy halom hasznavehetetlen pendrájvval a markukban. Viszont legalább olcsó.
  • bobi64
    #8
    kiváncsi vagyok, hogy mesekönyvet miképp adok a 3 éves gyerekemnek e-book formátumban? amúgy király az ekönyv
  • abnagy
    #7
    Shid,

    az e-olvaso (es itt nem egy iPadrol beszelek) igen keveset eszik, egy toltessel kb 3-4ezer lapozast is elbir. Szoval 2-3hetig is kibirja ha igazan sokat olvasol. Szoval nem hiszem hogy ez gondot okozna,
  • Shid
    #6
    Kiegészíteném gemihu összehasonlítását azzal, hogy a hagyományos könyvnek van még egy előnye: Nem kell áram az olvasásához. Ha az e-könyv olvasónak lemerül az aksija és nincs konnektor a közelben akkor hiába van rajta több száz könyv, a hajamra kenhetem az egészet.
  • csimmasz
    #5
    +1
  • abnagy
    #4
    Opeca: eleg nagy butasagot irtal.

    Most az hogy hogyan tarolunk irt informaciot az nem befolyasolja a tartalmat. Anno amikor a konyvet kitalaltak nem volt jobb modja ennek mint a papir, most viszont van.

    Ez kb olyan mint azok akik a digitalis fotozason keseregnek hogy az analog job volt.

    En hasznalok e-olvasot es szerintem nagyszeru dolog, egy ezer oldalas konyv eseteben nem kell egy harom kilos valamit tartanom a kezembe es cipelnem. Nem is beszelve arrol hogy mennyi papirt meg szallitasi koltseget megsporol ezen az emberiseg.

    Igazabol a kiadok azok akik nagyot buknak ezen, mert egy eletronikus konyvet barki ki tud majd adni es online arulni. A szerzoket szerintem nem fogja annyira erinteni.
  • gulyasandras
    #3
    Érdemes ezt az oldalt olvasgatni.

    Könyvesbolt nélküli városok, funkciókat váltó könyvtárak, könyvtárak nyomtatott könyvek nélkül stb.

  • gemihu
    #2
    Gondolataim csak röviden.
    Hagyományos könyv: tudás, státusz, dísz, tradíció, igényesség ,drága ,van amikor számít a méret
    E-könyv/és olvasó: praktikus, könnyű, kis helyen elfér, megosztás mással? ,relatív drága eszköz

  • opeca
    #1
    Hát az e-könyvnek is meg van az előnye, de azt ne hívjuk könyvnek, inkább írásnak vagy műnek, mert a könyv az nem csak a tartalma miatt, hanem a borító, a lapok miatt az, ami.

    Szerintem igénytelenség ez az e-"könyv". De hát ilyen tabletek meg ájfónok világában kit izgat?

    Másfelől viszont rohadt drágák a könyvek. Több ezer forint átlag, ami azért marhára sok szerintem.