SG.hu

Hibás a magyar internetes szabadalmi adatbázis

A Magyar Feltalálók Egyesülete szerint az internetről elérhető magyar szabadalmi adatbázis sok esetben hibás adatokat ad ki, mert mostanában a friss szabadalmi bejelentések adatai közé 50 éve lejárt szabadalmak adatait keveri.

A mai korban az innovációs alapja az esetek nagy többségében a szabadalmaztatott találmány. Ha valaki gazdasági tevékenységet kezd a fejlesztés terén, akkor első lépésben áttekinteni érdemes a szabadalmakat, az aktivitását érintő területeken. A gyors ellenőrzés helye a vonatkozó gazdasági térségben illetékes szabadalmi hatóság internetes adatbázisa. Keresőkérdésre másodpercek alatt megjön a válasz, szerepel-e valaki és valami a szabadalmazott vagy szabadalmazás alatt lévő adathalmazban.

A magyar adatbázist a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, korábbi nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal kezeli. Az egyesület közleménye szerint a múltban is előfordultak hibák, azonban azok, az adatbevivők elírásaiból eredtek. Volt olyan eset, amikor egy hibás adat egy nagy befektetés elmaradását eredményezte. A Magyar Feltalálók Egyesületének reklamációja után, megjelentettek egy figyelmeztetést, miszerint a papír alapú lajstrom a közhiteles, és hogy az internetes adatok hibájáért a Hivatal felelőséget nem vállal.

Most nem az adatbevitel hibáival találkoztak: az adatbázis számítógép-programja lehet hibás, mert keveri az új ügyeket régiekkel. Ennek eredményeként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapjáról elérhető PIPACS szabadalmi adathalmaz hiteltelenné vált, emelik ki. Magyarországon a szabadalmak közzétételi díja az Európai Unió országai között az egyik legmagasabb összeg. A hazai és külföldi feltalálók illetve bejelentők fizetik teljes egészében a Hivatal kötelező hatósági tájékoztató munkáját.

"A jelen helyzet, a megbízhatatlan adattömeg, gátolja a hazai innováció felgyorsítását. Különösen most, az "Új Széchenyi Terv" indulásakor, amikor a pályázók, bírálók és potenciális üzletfeleik számára gyors, pontos, és mindenhonnan azonnal elérhető, hiteles szabadalmi információ szükséges. Kérjük a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát, hogy gyorsan javítsa ki adatbázisának hibáit, és tegye azt, hasonlóan más ilyenekhez, hitelessé." - zárják közleményüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)