Napi Online

Közös európai szabadalmi jog 2012-re

Öt éven belül egységes lehet az Európai Unió szabadalmi rendszere - nyilatkozta egy szabadalmi tanácskozáson Günter Verheugen iparügyi biztos.

Verheugen ismertette az erre vonatkozó bizottsági javaslatot, egyúttal bírálta a tagországok kormányait, amiért húsz éve képtelenek megállapodni ebben a fontos kérdésben. Pedig a kis- és közepes vállalatokat, amelyek az unió 24 millió vállalkozásának 90 százalékát adják, versenyképtelenné teszi e téren az egységes szabályozás hiánya. A szabadalom bejegyeztetésének költsége ugyanis 11-szer magasabb, mint az Egyesült Államokban és 13-szor nagyobb, mint Japánban. Nyilván ez is hozzájárul ahhoz, hogy ez a két ország produkálja a világon a legtöbb találmányt.

A leggyakoribb ellenérv az egységesítés ellen, hogy rendkívüli módon megdrágítaná és elnyújtaná a folyamatot, ha az EU összes nyelvére lefordítanák a szabadalmi iratokat. Az Európai Bizottság ezért azt javasolja, hogy csak három nyelvet használjanak: az angolt, a franciát és a németet. Miután Angela Merkel német kancellár támogatásáról biztosította a kezdeményezést, Verheugen felszólította a többi tagországot, hogy álljanak ők is a bizottság javaslata mellé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!