MTI

Optikai szálas összeköttetést kapott Kuba a világgal

Tengeralatti optikai szálas összeköttetést kapott Kuba a világgal, mivel szerdán megérkezett Venezuelából a kábelfektető hajó, amelynek ünnepélyes fogadtatást rendeztek.

Az új összeköttetés révén 3000-szeresére nő a szakértők szerint az internetes adatátviteli kapacitás a kommunista szigetország és a világ között. Az informatikai és távközlési miniszter szerint a kábel "rést ütött a gazdasági blokádon", amellyel az Egyesült Államok igyekszik elszigetelni Kubát. Az adatforgalom eddig csak lassú és drága műholdas összeköttetésen át "csöpögött".

A hivatalos kormányprogram előnyben részesíti a közösségi internetet az egyénivel szemben, azaz nyárra elsőként a kutató, oktatási és egészségügyi központok hálózatát kapcsolják rá a kábelre, de a minisztérium szerint "nincs politikai akadálya" annak, hogy a lakosság is használhassa az internetet otthon. A kubai statisztikai hivatal adatai szerint tavaly a lakosság 2,9 százaléka fért hozzá az internethez.

Az 1630 kilométer hosszú fénykábelt Venezuelától Kuba keleti partjáig egy venezuelai hajó fektette le egy tengeralatti robot segítségével. A technológia kínai és francia. A vezetéket később meghosszabbítják Jamaicáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    Cuba es autentica!