MTI

Létrejött a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

Létrehozta a kormány a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget (KIFÜ) a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) általános jogutódjaként - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint a december 4-ei hatállyal létrehozott ügynökség révén a kiemelt informatikai fejlesztések központosított lebonyolítása reális és ésszerű költségek mellett, a határidők betartásával, magas színvonalon valósulhat meg. Az NFM közleményében kiemeli: a kormányzati szférában az informatikai fejlesztések megvalósítása központi irányítás nélkül, összehangolatlanul zajlott az elmúlt időszakban. A kiemelt projektek gazdáinak kiválasztása egységes koncepció híján esetlegesen történt, a projektgazda szervezetek szakmai és menedzsment felkészültsége egyenetlen volt.

A közlemény szerint a hatékonyabb, egységes módszertan szerinti projektfolyamatok csökkentik az érintett befogadó intézmények adminisztrációs terheit, növelik az átláthatóságot. Az uniós társfinanszírozású informatikai fejlesztéseknél pontosabb, gyorsabb forráslehívás és elszámolás várható az intézkedéstől. A centralizált működés következtében a projektirányításhoz kapcsolható közvetlen és közvetett költségek területén akár 40-50 százalékos csökkenés is elérhető.

A közlemény szerint az előző kormányzat alatt rendszeres gyakorlattá vált a projektszervezetek és a projektirodák kiszervezett működtetése, amely milliárdos nagyságrendű költséggel járt az államnak. Ráadásul a projektek megvalósítása során megszerzett tudás és gyakorlat sem intézményesült. Az új, vegyes modell egy meghatározott szintű, állandóan rendelkezésre álló belső kapacitásra alapozza a működést, amelyet csakis különösen indokolt esetben egészíthet ki külső projektirodai közreműködés - írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!