MTI

Elektronikus úton kitölthető irattá válik a hagyatéki leltár

A hagyatéki leltár számítógépen elkészíthető, elektronikus úton kitölthető irattá válik - áll abban a rendelettervezetben, amelyről honlapján tájékoztat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A hagyatéki eljárás egyes cselekményeiről szóló rendelet tervezete szerint a nyomtatványt - amíg a leltár elektronikus továbbküldésének infrastrukturális feltételei meg nem teremtődnek (2012. július 1.) - kitöltése után ki kell nyomtatni, és úgy kell továbbítani a közjegyzőnek. A kiadás előtt álló rendelet tartalmazza például a hagyatéki leltár elkészítésének, valamint a hagyatéki eljárás során történő letétkezelésnek a szabályait is.

A szabályozással elérni kívánt cél, hogy a hagyatéki eljárás során is mind jobban érvényesüljenek az igazságszolgáltatással kapcsolatos elvárások: időszerűség, költségtakarékosság, a modern technikai-informatikai lehetőségek kihasználása - olvasható a KIM honlapján közzétett írásban, amely kitér arra is: ennek megfelelően a polgári jog öröklési szabályai problémamentesen tudnak hatályosulni, az örökhagyó halálával beálló függő jogi helyzet pedig csak a lehető legrövidebb ideig terheli majd a magánjogi viszonyokat.

Az eljárás költségvonzatait egyértelműbben szabályozzák majd, így előreláthatóbbak, kiszámíthatóbbak lesznek. A költségek és díjak jelenlegihez képest azonban nem emelkednek. A közjegyzői eljárásokkal kapcsolatos egyes rendeletek módosításáról is tervezet készült. A fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény a közjegyzők feladatává tette ezeknek az eljárásoknak a lefolytatását és az ezt követő esetleges végrehajtási eljárásnak az elrendelését. Ugyancsak a közjegyzők intézik a közjegyzői okiraton alapuló végrehajtás-elrendelési ügyeket, azaz a közjegyzői okiratok záradékolását.

Az elmúlt hónapokban felmerült néhány olyan gyakorlati kérdés, amelyek a jogszabályok kiegészítését, pontosítását teszik szükségessé - tájékoztat a KIM honlapja. Az elérni kívánt célt az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet megfelelő végrehajtásának biztosításában jelölik meg, megjegyezve: az egyes elektronikus eljárások módosításáról szóló törvény a fizetési meghagyásos ügyek intézését a hagyományos, papír alapú eljárásra utalta; ennek megfelelően az európai fizetési meghagyásos ügyek iratkezelési, ügyviteli szabályait is módosítani kell.

A díjrendelet módosításának indoka az, hogy az európai fizetési meghagyásos eljárás hagyományos - papíralapú - útra terelésével összefüggésben szükségessé vált a fizetési módok szabályozása, a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény (tagállami) fizetési meghagyásos eljárásra irányadó szabályai ugyanis e körben nem alkalmazhatók. Az európai fizetési meghagyásos eljárás során az eljárás díját készpénzzel, fizetési számlára történő készpénzbefizetéssel, átutalással vagy bankkártyával kezdeményezett átutalással lehet megfizetni.

A módosítás tisztázza, hogy a hagyatéki eljárásban a közjegyző letétkezelésének díjára és költségére a hagyatéki eljárással kapcsolatos általános szabályok alkalmazandók. A közjegyzői letétet a bírósági és a hatósági letéthez hasonlóan szabályozzák: a letétkezelés után kizárt a kamatfizetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!