MTI

Washington keresi Assange felelősségre vonásának módját

Az amerikai igazságügy-miniszter keresi Julian Assange jogi felelősségre vonásának módját - közölte Joe Biden alelnök, aki "high-tech terroristának" tartja a titkos amerikai diplomáciai táviratokat nyilvánosságra hozó portál, a WikiLeaks alapítóját.

Bidennel az NBC készített interjút, és a televízió előzetesen, leiratban közölt ebből részleteket. "Ha ő összeesküdött egy amerikai katonával arra, hogy megszerezzék ezeket a titkos dokumentumokat, akkor az teljesen más elbírálás alá esik, mint ha neki, mint újságírónak átadták volna ezeket" - jelentette ki az alelnök.

A kémkedés elleni, 1917-es amerikai törvény alapján nem lehet felelősségre vonni Assange-ot, mert a WikiLeaks hagyományos médium. Az igazságügy-minisztérium ügyészei más törvényre próbálják meg alapozni a vádat. Megpróbálnak bizonyítékokat gyűjteni arra, hogy Assange egy összeesküvésben vett részt, vagyis bátorította, esetleg segítette Bradley Manning amerikai közlegényt, akit a titkos dokumentumok továbbításával gyanúsítanak - mondta Biden.

Ha Assange-ot meg lehetne vádolni összeesküvéssel, akkor felelőssé lehetne tenni a nemzetbiztonság elleni támadásért, miközben bizonyítanánk, hogy a hagyományos média szólásszabadságát továbbra is védi az amerikai alkotmány - tette hozzá. "Ez az ember olyan dolgokat csinált, amelyek kárt okoztak, veszélybe sodorták emberek életét és megélhetését az egész világon. Megnehezítette ügyeink intézését szövetségeseinkkel, barátainkkal" - mondta Biden.

Az El País című spanyol napilap hétfőn megkérdezte Assange véleményét Biden nyilatkozatáról, és ő azt mondta: "az amerikai alelnök szerint terrorizmus kideríteni az igazságot az Egyesült Államokról. A terrorizmus definíciója erőszak alkalmazása politikai célból. Biden kormánya továbbra is zaklatja szervezetünket és a sajtót erőszakos vagy politikai célból. Ki is akkor a terrorista?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janus391 #6
    amúgy is mit képzel ez a fegyenc maradék hogy ki mer kezdeni a " nagyságos amerikával"
    Az amerikaiak az arcukba fognak bele bukni, amikor lenézik az arabokat meg a kínaiakat. Ezek már akkor kereskedtek amikor ki lejöttünk a fárol.
  • torzsvendeg #5
    Kína mellett még mindig az USA az egyik legnagyobb környezetszennyező ország.
    Washington inkább a környezetvédelem módját keresse! A XXI. században ez sokkal nagyobb probléma mint a "boszorkányüldözés". Hahó, ez itt már nem a középkor!
  • morden #4
    Érted Assange a gyilkos, mert pl nyílvánosságra hozta, hogy gyilkolnak meg kb 1 tucat irakit helikpterről, vagy nyilvánosságra hozza a blackwater nevű műintézmény dolgait. (még véletlenül se az a gyilkos aki meghúzza a ravaszt, hanem aki lefényképezi ezt és elküldi az újságoknak )...
  • Cefet #3
    Jó arc ez az Assange. Sok-sok ilyen kellene a világnak.
    Jó lenne, ha az emberek világszerte megtudnák azt a sok mocsokságot, amivel megnyomorítják az életüket. Ha kiderülne, kik az igazi élősködők.
    Hajrá, hajrá!
  • Troppauer #2
    Hat igen, ki is a terorista???

    Ha Mengele csinalta volna Guantanamoban a fogolykinzasokat, mar 10x halalra iteltek volna........

    De hat a gyoztesek irjak a tortenelmet.
  • narumon #1
    Bazdmeg, kiderül, hogy Ők a terroristák erre azt nevezik terroristának aki kiszivárogtatta, hogy Ők azok. Minezt nyíltan és nagypofával. USA rulez. (affelől nincs kétségem, hogy a nagyszámú dezinformált amerikai meg habzó pofával gyilkolná le Assange-t a szeretett hazája ellen elkövetett terror támadásért....)