MTI

Ezer felett a Wikileaks mirrorok száma

Miközben egyre inkább szorul a hurok a WikiLeaks és alapítója, Julian Assange körül, addig a világszerte nagy népszerűségnek örvendő portált egy múlt szombaton indított kampány hatására folyamatosan klónozzák. Ennek nyomán már több, mint 1200 internetes oldal kínálja a rajta elérhető tartalmat.

Negyvennyolc óra leforgása alatt 507 oldal csatlakozott a Twitteren keresztül kezdeményezett "imwikileaks" ("Én WikiLeaks vagyok!") felhíváshoz, és klónozta a portál tartalmát, azzal a céllal, hogy a titkos amerikai diplomáciai iratok a világháló minél nagyobb felületéről elérhetőek legyenek, és ezáltal lehetetlenné váljon végérvényes eltűnésük az internetről. Ez pillanatnyilag az Egyesült Államok kormányának, illetve több más országnak is a legfőbb érdeke. A WikiLeaks azután döntött szóban forgó kampánya beindításáról, hogy a neki "otthont adó" wikileaks.ch oldalon megjelent egy üzenet, miszerint a portál "erős támadás alatt áll".

A sikeres klónozási kampány alaposan aláássa az amerikai hatóságoknak a WikiLeaks megsemmisítésére és az újabb kompromittáló információk kiszivárgásának megfékezésére tett erőfeszítéseit, és ezt burkoltan már maga Washington is beismerte. "Mindent megteszünk, amit tudunk" - mondta Eric Holder igazságügyi miniszter hétfőn Washingtonban egy sajtóértekezleten arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen módon próbál az Egyesült Államok gátat vetni a kiszivárogtató portál jövőbeni tevékenységének. Holder hozzátette: az Egyesült Államok nemzetbiztonsága és az amerikai nép javára dolgozók élete veszélybe került.


A WikiLeaks alapítójának egyelőre a legnagyobb kárt azok a magánvállalatok okozták, amelyek a titkos diplomáciai sürgönyök leleplezése óta hátat fordítottak neki. A sort az amerikai Amazon Web Server (AWS), az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó Amazon amerikai cégóriás egyik leányvállalata kezdte, amikor múlt csütörtökön letiltotta szervereiről az oknyomozó oldalt, miután a szenátus a WikiLeakshez fűződő kapcsolatainak próbált utánajárni. Nem sokkal később az EveryDNS.net amerikai vállalat mérsékelte a kapcsolatot a WikiLeaks.org és az oldalt kiszolgáló szerverek között, aminek nyomán a világhálón szörfölők ideiglenesen nem tudták elérni a portált. Ezután a PayPal pénzügyi intézet lezárta a WikiLeaks számláját, jelentősen megnehezítve ezzel az Assange-nak szánt adományok folyósítását; hétfőn pedig a svájci posta banki leányvállalata, a Postfinance befagyasztotta Julian Assange bankszámláját.

A kiszivárogtatások nyomán kialakult bizonytalan, többesélyes helyzetet nem csoda, hogy igyekszik meglovagolni számos internetes fogadóiroda, amelyek óriási üzleti lehetőséget látnak a WikiLeaksnek és alapítójának jövőjével kapcsolatos találgatásokban. A YouWager.com nevű oldal például pillanatnyilag azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a WikiLeaks a világhálón marad, illetve hogy Assange ellen nem indul bírósági eljárás az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #4
    hu basszatokmeg, ez mekkora eges az usa-nak :DDDDDDDDD
  • gemihu #3
    Érdekes dolog ez a wikileaks,de nem mondanám egyértelműen jónak. Viszont talán arra jó lesz,hogy a politikusok kicsit mértéktartóbbak legyenek és megértsék,hogy nem hallgathatnak el mindent..

  • mousee #2
    huhuuu de sok öngyilkos pedofil lesz nemsokára...

    ÉLJEN A DEMOKRÁCIA!
  • Sliders #1
    Ezek az amerikaiak milyen amatőrök. B
    bezzeg a Hollywoodi filmjeikben azt árasztják hogy milyen profin kezelik a dolgokat :D

    Nem kicsit illúzió romboló :D