MTI

Ausztrália szerint az USA felelős a WikiLeaks-botrányért

Az ausztrál kormány az Egyesült Államokat teszi felelőssé azért, hogy a WikiLeaks portál titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat tudott nyilvánosságra hozni.

Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a sürgönyök nyilvánosságra kerüléséért jogilag azok a felelőssek, akik eredetileg kiszivárogtatták, nem pedig Julian Assange, a honlap alapítója. Hozzátette: az ügy felveti azt a kérdést is, hogy az Egyesült Államok megfelelően gondoskodik-e titkos iratai biztonságáról. A mintegy 250 ezer titkos amerikai sürgöny kiszivárgásának eredeti forrása nem ismert, bár az amerikai szárazföldi erők egy közkatonáját, a korábban Irakban hírszerzési elemzőként dolgozó Bradley Manninget több mint 150 ezer külügyminisztériumi irat jogosulatlan letöltésével vádolták meg a katonai hatóságok.

Rudd szerdán megerősítette, hogy Ausztrália konzuli segítséget nyújt Assange-nak a kihallgatások során. A WikiLeaks alapítóját nemi erőszak gyanújával kedden vette őrizetbe a brit rendőrség a svéd kezdeményezésre kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A 39 éves honlapalapító Londonban felvette a kapcsolatot az ausztrál főkonzullal, akitől támogatást kért. "Mi megerősítettük, hogy megkapja mindazt a segítséget, ami az összes többi ausztrál állampolgárnak is kijár" - közölte Rudd az ABC rádiónak adott interjúban.

A The Sydney Morning Herald című napilap szerdai számában egyebek mellett éppen Ruddal kapcsolatos WikiLeaks-dokumentumokat tett közzé, melyekben azt vetik az ausztrál külügyi tárca vezetőjének a szemére, hogy 2007 decemberétől 2010 júniusáig tartó miniszterelnöksége idején Ausztrália külpolitikai baklövések sorát követte el. Rudd nem reagált a kritikára, csupán ennyit jegyzett meg: "Biztos vagyok benne, hogy írtak már sokkal rosszabbat rólam a múltban, és írni fognak sokkal rosszabbat a jövőben is, de őszintén megmondom, nem érdekel. Az én feladatom most kizárólag az, hogy Ausztrália külügyminisztereként az ausztrálok érdekeinek megfelelően járjak el."

Közben Assange fia, a 20 éves Daniel azt kérte Twitteren közölt üzenetében, hogy apjával méltányosan bánjanak, és a vele szemben folytatott eljárás legyen politikamentes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #1
    mar csak azt nem ertem, hogy akkor miert nem ment haza assange ausztraliaba. tudom... a nemi eroszak ott is csunya dolognak szamit. csak akkor most wiki-, vagy assangeleaks-rol beszelunk? nem lenne baj, ha eldontenek mar. azert jo mozi az egesz. igy beugrik, milyen lehet az, amikor az ember ket not probal meg megeroszakolni. van is ra magyar kifejezes: ketfele jatszik...remelem, meltanyosan fognak vele, es megbizoival banni. a halalat azert nem kivanom, mint, ahogy senki maset sem.