MTI

Az e-könyvekről vitáztak a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Az e-könyvek nem veszélyeztetik a hagyományos könyvkiadást, de csak akkor lehet az új üzletág versenyképes, ha a kormány könyvként kezeli a terméket, azaz a jelenlegi 25 százalékról 5 százalékra csökkentik az e-könyvek után fizetendő általános forgalmi adót (áfa) - vélekedtek szakemberek a témában rendezett beszélgetésen.

Starcz Ákos, a Bookline.hu Nyrt. és az E-Könyv Magyarország Kft. igazgatója felidézte: a digitális könyvkiadással foglalkozó céget a Líra és Lant Zrt.-vel közösen alapították, 50-50 százalék tulajdonrészben, hogy Magyarországon is "meghonosítsák az e-könyveket". Szerinte a digitális könyvkiadás jövője kiszámíthatatlan, ezért a kísérlethez szükségük volt egy partnerre. Mint felidézte, az e-könyv az Egyesült Államokban örvend a legnagyobb népszerűségnek, szerinte a tengerentúlon már legalább 10 millió e-olvasó van forgalomban, miközben jó, ha nálunk tízezer darab fogyott az olvasókból.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár számos tartalom elérhető digitálisan is, azok csak ritkán hívhatók e-könyvnek. "Az e-formátum egy új kiadás" - szögezte le, hozzátéve, hogy a kiadó munkája ezért továbbra is nélkülözhetetlen. Az igazgató a szerda esti beszélgetésen kifejtette azt is, hogy a tartalmak titkosítva kerülnek az e-olvasókra, így nem nyomtathatók és nem is másolhatók. A védelem nélkül nem is álltak volna velük szóba a kiadók.

A vezérigazgató az e-könyv nagy előnyének azt tartotta, hogy az lehetőséget teremt olyan rég megjelent könyvek újrakiadására, amelyek már antikváriumokban sem kaphatók. Amíg azonban nem kerülnek be az e-könyvek is a kedvezményes 5 százalékos áfa-körbe, addig a vezérigazgató nem lát reális esélyt a sikerre. Senki nem fogja megvenni drágábban a könyvet csak azért, mert az digitális formában került forgalomba - jegyezte meg Starcz Ákos.

Földes László, a Kossuth Kiadó képviselője, az idén elindított e-könyveket, zenéket és képeket is kínáló Multimédiaplaza vezetője úgy vélekedett, hogy várhatóan nem a szépirodalom lesz a húzóágazat, hanem az olyan kézikönyvek, szótárak, szakkönyvek, amelyek könnyebben kezelhetők digitális verzióban. Szerinte az e-könyvpiacnak az adhat nagy lökést, ha a lapkiadás is meglátja a lehetőséget az üzletágban. A vezető szerint is csökkenteni kell az áfát, hogy mérsékelni tudják az árakat. Mint mondta, a Kossuth Kiadó megvizsgálta az angolszász könyvkiadás tendenciáit, és úgy találták, hogy a szigetországban az e-könyvek akár húsz százalékkal is olcsóbban kaphatók a nyomtatott verziónál.

Németh Kinga, a Typotex Kiadó irodavezetője elmondta: a főleg szak- és tudományos könyveket kiadó cég nevében immár húsz éve benne van az elektronikus jelző, de csak 2003 óta foglalkoznak digitális könyvterjesztéssel. Egyelőre kizárólag a saját könyveiket árusítják ebben a formátumban. Hozzátette: az olvasóik igényei miatt a szövegek egyes részeit másolhatóvá és nyomtathatóvá tették. Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője úgy vélekedett: az e-könyvekre valójában nincs igény, azt a kiadók próbálják lenyomni "a még olvasó emberek torkán". Ugyanakkor elmondta: nem hiszi, hogy az e-könyvek kiszoríthatják a hagyományos kiadványokat, szerinte egymás mellett fog élni a két formátum.

A beszélgetésen jelen volt Horváth Iván irodalomtörténész, aki felidézte: 1993-ban hozta létre az első, interneten elérhető irodalmi adatbázist, és az elsők között alkotta meg Balassi Bálint verseinek szövegkritikai kiadásával az e-könyvet 1998-ban. A professzor úgy vélte, növelni kellene az ingyenesen elérhető e-könyvek számát, például a hetven évnél régebben elhunyt szerzők esetében, hiszen az ő műveiket már nem védik a szerzői jogok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cS6Szi #3
    "nálunk tízezer darab fogyott az olvasókból. "
    "Az e-könyvek piaca is hatalmasat lendülne, ha egy vacak e-ink kijelzős "kütyü" nem kerülne 60-80 ezer forintba."

    Akinek volt egy kis esze az nem itthonról vette. Én az ebayről vettem az enyémet. Londonból küldték postán. 4-5 nap alatt kaptam meg. Kemény 50000 Ft-ért a Sony érintőképernyős olvasóját, úgy félévvel ezelött. Azóta még olcsobbak lettek az olvasók. Csak a forint romlott a fonthoz képest. De nagyából ennyi pénzért már jobb olvasót kapsz mint az enyém.
  • Calisius #2
    Igazad van Kpbendi. Továbbá azt is vegyük figyelembe - ahogy a cikkben is írták -, alig pár ezer e-book olvasó talált gazdára idehaza. Az e-könyvek piaca is hatalmasat lendülne, ha egy vacak e-ink kijelzős "kütyü" nem kerülne 60-80 ezer forintba. A monitorokon nem túl kellemes regényeket olvasni. Én is szeretnék egyszer egy Koobe-t, vagy egy Kindle-t, de nem fogok értük egy átlagos egyhavi fizetést odaadni. Ezen kellene elgondolkodniuk a magyarországi kiadóknak. Inkább ezeknek a gépeknek az árai kerülnének az 5%-os ÁFA kulcsba.
  • kpbendi #1
    Miért az ÁFA csökkentésétől várják a kiadók az e-könyvek árának csökkenését?

    "Mint mondta, a Kossuth Kiadó megvizsgálta az angolszász könyvkiadás tendenciáit, és úgy találták, hogy a szigetországban az e-könyvek akár húsz százalékkal is olcsóbban kaphatók a nyomtatott verziónál. "

    Valószínűtlennek tartom, hogy az angolszász országokban az ÁFA csökkenése miatt lennének húsz százalékkal olcsóbbak az e-könyvek. Sokkal életszerűbb, hogy a kiadók az új formátum elterjedésének elősegítése érdekében hajlandóak lemondani a profitjuk egy részéről.
    Ha figyelembe vesszük, hogy az e-könyvek előállítási költsége mennyivel alacsonyabb a papírra nyomtatásnál, akkor nyilvánvaló, hogy a kiadóknak lenne mozgásterük az e-könyvek árának leszorításában.
    Csak hát jó magyar szokás szerint - mint mindent - ezt is az államtól várják el, nehogy akár a legkisebb profit kieséssel is számolniuk kelljen. Aztán ha nem jön be a dolog (márpedig ha a kiadók nem hoznak áldozatokat, akkor valószínűleg nem fog), lehet emiatt is az államot szidni, mintha az államnak nem is lenne fontosabb dolga mint az e-könyv piac fellendítése.