SG.hu

Matematika a társkereső oldalon

A közösségi tudást és az egyén ízlését, viselkedését ötvöző, automatikus tanulásra képes "webkettes" ajánlórendszert vezetett be a Randivonal.hu.

Egy társkereső oldal sikere az ott szövődött szerelmek számán és a kapcsolatok tartósságán mérhető. A felhasználók átlagosan 3-6 hónapot töltenek egy netes társkeresőn, ennyi idő alatt várják el a szolgáltatótól, hogy a boldogsághoz hozzásegítse őket. A Randivonal egy hipotézist állított fel, amelyre matematikusok segítségével keresték a választ.

"A világ legjobb társkereső oldala - ha létezne ilyen - mindössze egyetlen embert ajánlana, azt az illetőt, aki életem párja lesz. Ez természetesen utópia, de foglalkoztatott minket a kérdés, hogy lehetséges-e egyénre szabottan sokkal pontosabb szerelmi ajánlót készíteni. Úgy gondoltuk, létezhet olyan viselkedés alapú matematikai modell, ami képes a társkeresőn belüli keresési és böngészési szokásainkból tanulni, egyre finomabb ajánlatai révén pedig felgyorsíthatja a társkeresést." - nyilatkozta Weiler Péter a Habostorta ügyvezetője.

A megoldást a Gravity R&D hozta, az általuk fejlesztett kollektív tudást kiaknázó ajánlómotor lényege egy egyénre szabott statisztikai-hálózati elemzéssel kialakított "ízléstérkép". A kihívás az volt, hogy nem elegendő az egyén ízlését kiszolgálni, a kölcsönös elfogadásra és szimpátiára is törekedni kell. Tehát a rendszer olyan felhasználókat ajánl a társkeresőnek, akik nagy valószínűséggel nemcsak tetszeni fognak neki, de akiknek ő is tetszhet. Az új ajánlórendszer legnagyobb előnye a kétoldalú egyezés figyelembevétele mellett, hogy képes automatikusan megtanulni, milyen partnert keresnek az oldal felhasználói.

"Az új ajánlómotor bevezetését kontrollcsoportos vizsgálatok előzték meg, aminek az eredménye minket is megdöbbentett. Akik az általunk készített ajánló révén kaptak javaslatokat, 250%-kal több kapcsolatot kezdeményeztek, és ezek többsége kölcsönösnek is bizonyult." - nyilatkozta Urbancsek Tamás, a Gravity technikai igazgatója. "Az emberi kapcsolatok az élet legösszetettebb rendszerei. Titkukat évezredek óta próbáljuk megérteni a művészetek, és újabban a tudomány segítségével is. A Randivonal "szerelmi problematikája" nyújtotta szakmai kihívás a Gravity eddigi munkái közül a legsajátosabb és a legtöbb egyedi szabályrendszerrel rendelkező volt. A srácok imádtak ezt a megbízást." - mondta Csíkos Péter András, a Gravity ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Azt sehol nem írták, hogy _azonos tulajdonságokat_ kerestek volna, mint ahogy te írod.
  • exac #3
    Én nem is tudom... IT-s vagyok, a párom viszont totál humán/művészeti beállítottságú. Én csípem a kockaságot, a párom meg egyáltalán nem, az élet soksok területén hihetetlenül különbözünk, sőt ha valaki a facebook adataink, vagy ismerőslistánk, vagy érdeklődési körünket megnézné, azt mondaná, sose jövünk össze. Mégis, egykét apró dolog, találkozás, beszélgetés, abban a fél évben hasonló volt a hobbink, és összejöttünk. Lassan öt éve, és azóta a menyasszonyom :) Nem hogy algoritmus, még ember sem mondta volna hogy összejövünk :) és ez csak az én történetem, szerintem mindenki tud ilyet. Hála Istennek, hogy az élet még nem determinálható algoritmusokkal. Nagy baj lenne.
  • raingun #2
    kb. annyi értelme van mint a dugást matematikailag modellezni.
  • raingun #1
    Ez mekkora baromság. A statisztikai adatokon összevetésén felül semmit nem tud, az meg a keresőben úgy is ott van.
    És aki csak ismerkedik, biztos örülne ha csak 1 találata lenne.