MTI

Egyre népszerűbb a párkeresés a világhálón

Nemcsak Valentin-nap táján hiánycikk a szerelem: a decemberi-januári időszakban soha nem látott növekedést mutatott a legnagyobb magyar online társkereső oldal látogatóinak száma. A mobil is fontos szerepet játszik a szerelemben, de szakítani személyesen szoktak - állapította meg felmérésében az egyik magyar mobilszolgáltató.

A decemberi-januári időszakban soha nem látott növekedést mutatott a Randivonal online társkereső látogatóinak száma - közölte a szolgáltató cég. Két hónap alatt több mint 30 ezer, korábban nem regisztrált felhasználó jelent meg a társkereső oldalon, akiknek körében az átlagosnál magasabb a diplomások és a vezető beosztásúak aránya. A szokatlan jelenség vizsgálatára szociológus szakértőt kértek fel az oldal üzemeltetői. Az elemzés szerint a gazdasági válsághoz társuló aggodalmak állnak a növekvő online társkeresés hátterében.

Korábban is jellemző volt, hogy karácsony előtt és alatt, valamint a Valentin-napot megelőzően a szokásosnál 6-8 százalékkal többen regisztráltak, ám idén 20 százalékkal többen kattintottak rá az oldalra. Ennek egyik oka lehet - állapította meg a társkereső oldal által felkért Lőrincz László közgazdász-szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének kutatója - hogy az egzisztenciális bizonytalanság általában felerősíti az igényt a stabil párkapcsolat iránt. Ráadásul az online társkeresés olcsóbb, mint elmenni egy szórakozóhelyre, kifizetni a belépőt, az italt, a vacsorát.

A téli időszak hagyományosan az intim együttlétek ideje is, amit az is bizonyít, hogy augusztusban-szeptemberben születik a legtöbb gyerek. Az internet mellett a mobiltelefon fontos eszköze a párkapcsolat fenntartásának. A Vodafone a mobilnak a szerelemben betöltött szerepét vizsgálva, megállapította, hogy az sms egyre gyakoribb kapcsolattartási mód, valamint flörtölési és randevúmegbeszélési eszköz, míg a hagyományos levél és a fax szinte teljesen elvesztette jelentőségét.

A felmérés során közel 750-en válaszoltak arra a kérdéskörre, milyen szerepet tölt be párkapcsolatukban a mobil. A 15-59 év közötti internetes válaszolók egyben mind mobilhasználók, lakhelyüket tekintve fővárosiak, vidékiek és falvakban élők egyaránt megtalálhatók közöttük. A szerelmes vagy szexuális témájú üzenetekre a felmérésben résztvevők fele használja a telefont, ám a szakítást, a kapcsolat végét személyesen illik bejelenteni. Nemcsak a szeretet kifejezésének eszköze a telefon, hanem tárgya is: a válaszadók 27 százaléka jó barátként tekint a mobiljára, 7-7 százalék a legjobb barátjának vagy örök szerelmének tekinti, és csupán 1 százalék gondol a kis kütyüre negatív érzelmekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #2
    omg mekkora szánalom :D
  • Vorpal #1
    Igaz is, stabil párkapcsolatra vágyom akkor inkább.