Gyurkity Péter

Apple: itt az első multi-touch egér

Az új iMac és MacBook készülékekkel egy időben az Apple bemutatta a világ első multi-touch számítógépes egerét, amelyen a megszokott gombokat többujjas vezérlés váltja fel.

A Magic Mouse névre keresztelt megoldás nem más, mint az érintőképernyőknél elterjedni hivatott multi-touch technológia ötvözése a hagyományos, mindenki által jól ismert számítógépes egerek külsejével. Az új iMac konfigurációk alapértelmezett komponenseként, avagy 69 dolláros áron különálló kiegészítőként megjelenő egér egészen újfajta vezérlési módszert kínál.

A hivatalos internetes oldalon példákon keresztül mutatják be az egyes vezérlési funkciók és kellékek kiváltását, amire szükség is lesz, hiszen a legtöbb felhasználó számára nyilván szokatlan a multi-touch. Maga a technológia győzelemre hivatott, hiszen a hagyományos billentyűket, egérgombokat és görgőket egyre több helyen váltják le az érintőképernyős (és egyéb, szintén érintésre alapozott) megoldásokkal - nem véletlen, hogy a Windows 7 is alapértelmezettként támogatja a platformot. Lássuk, mit is kínál az újfajta egér, amelynek használatához a Mac OS X Leopard 10.5.8 verziójára van szükség.


Az egér felső felületén bárhol kattinthatunk a képernyőn megjelenő elemekre, az eszközt egy-, illetve virtuális kétgombos egérként is használhatjuk. A hagyományos változatok középső görgőjét két ujjunk párhuzamos fel-le történő mozgatásával helyettesíthetjük, ez pedig nem jelenthet problémát a balkezes felhasználóknak sem, akik ugyanilyen kényelemmel használhatják a kiegészítőt. A Safari, az iPhoto és az iTunes "page forward" funkcióját szintén a párhuzamos simítás váltja le, míg a "pinch zoom" már a Control billentyű lenyomását is igényli, így kissé bonyolultra sikeredett.

A pontos beállításokat az operációs rendszeren belül végezhetjük el, a használathoz pedig a Wireless Mouse Software Update 1.0 is szükséges, mivel az eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a számítógéppel (két darab AA-elem segítségével). A megjelenés a hónap végén esedékes, az új iMac és MacBook változatokkal egy időben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #65
    Vicces vagy, már évek óta sem a játék fejlesztők, sem a filmesek nem használnak Apple-t a filmeseknek átírták az AVID-et pc-re...sőt az ILM-nél is pc-vel nyomják...
    Apple csak egy divat cikk, minimális a Pro felhazsnálok száma, mivel a win jelenleg nagyon támogatott, és egy célprogram esetén van 20 variáció, amiből legalább 3-4 ingyenes is, ez Apple nem mondható el...
  • Tetsuo #64
    egyet ertek, amugy en is mac-en gondolkozom, de az teny, h ha magam rakok ossze gepet, akkor az sokkal erosebb lesz mint az imac es bovitheto.
    viszont talan tob szivas lesz vele.. nemtom.
  • coolbboy83 #63
    Egyszerűen használja mindenki, amivel dolgozni akar azt kész!!!!......... mindegyik mellett vannak érvek és ellenérvek. De az hogy rossz, meg hogy 1 bites user használ Macet, meg ilyenek...vagy sznob...
    Az enyhén szólva is baromság! Az hogy Hungáriában drága az Apple, mert túl van adóztatva minden, az egy dolog. Az USA-ban, vagy az EU tagállamok többségében már elenyésző az árkülönbség, esetenként az Apple javára!!

    Ennyi.
  • coolbboy83 #62
    Ezeken lehet ágálni, de mindek.

    Jelenleg a két platform között csak az OS a komoly különbség, meg persze 1-2 minimális Hardver eltérés (EFI, és egy két aprósága a chipkészletben) DE Steve Jobsot ismerve ez tuti nem lesz sokáig így!!! :-)

    Én nagyon szeretek OS X alatt dolgozni, ez egy stabil UNIX rendszer. nincs szopás a telepítgetéssel a fagyásokkal.... a munka elvesztésével, mert az "explorer.exe" hibát okozott...meg hasonlók.
    Bár ez már a Win7-tnél nem jelentkezik...... de az is rosszalkodott már, bár az már nem volt vészes.

    Linuxokra meg nincsenek Pro softwarek, sajnos, pedig jó lenne!! Itt most ne jöjjön senki a wine féle emulációkkal, stb, mert az nem játszik komolyabb helyeken!!!
  • Tetsuo #61
    Nem gondolom h az Apple tulajdonosok IT-analfabetak, ilyet nem mondtam.
    Ugy velem, h kenyelmesebb, megvenni egy osszerakott gepet amin elotelepitett szoftverek vannak, sok embernek a kenyelem megeri a 10-20% plusz penzt..
    Nincs ezzel semmi gond.
    Amit emlitettem, az az, h otthon megrendelt alkatreszekbol is ossze lehet rakni egy magas szintu Pro gepet.

    Studiokban azert hasznalnak tobb Apple gepet, mert a zeneszek, hangmernokok, videovagok nem akarnak IT-vel foglalkozni, csak hasznalni azt.
    Vagyis a kenyelem miatt, ugyanis a minosege nem jobb, mintha a legjobb alkatreszekbol raknal ossze egy rendszert, sot..
  • coolbboy83 #60
    Jajj ne viccelj már....
  • who am I 7 #59
    Szerelmes levél? Ki se merem bontani, olyan izgatott vok
  • coolbboy83 #58
    A FÉLELEM JELEI IFJÚ PADAWAN !!!!GRATULÁLOK!!!! KÖSS BELE A SZÖVEGBE, HA MÁR NINCS MIBE!!!

    THE CONGRATULATIONS COMPANY (TM) !!!!!!!!! :-D

    Ja!!! ÉS MENT NEKED Privát!!
  • who am I 7 #57
    Most, hadd ne kommenteljem annak a véglénynek az intelligencia szintjét, aki ezt "fizikálisan" akarja eldönteni..No comment gyerek, no comment.Megütötted az igazi parasztkocsma szintet...ennyit erről.

    "nem mondom, hogy nem használható.... DE TELJESEN."
  • coolbboy83 #56
    Letz Go! Rakd össze !! Nem kell neked MacPRO.... senki nem mondta, hogy vegyél azt!!

    Attól hogy van Apple gépünk nem vagyunk hülyék a számítógépekhez!!! Ezt kikérem a Többi Mac-et is használó nevében is!! Van PC-m is, használom is, az töltök le mindent ami kell.......
    Használok Win7-et, van XP is, nem mondom, hogy nem használható.... DE TELJESEN.

    IGEN..... NEM VERI A LOGIC A CUBASET!! EZT SENKI NEM MONDTA..... HASZNÁLJÁK MIND A KETTŐT SOKAN? AKIK KOMOLYAN TOLJÁK. ÍGY ÉN IS!!! ÉS PC-n IS.