SG.hu

A válságnak vége az IT-ágazatban, a nehézségeknek nem

A Figyelő és a Bitport idén ismét összehívta az informatikai társadalom meghatározó vezetőit és megrendezte a CIO'10 Konferenciát és kiállítást. A két napos, informatikai és üzleti felsővezetőknek szóló szakmai rendezvény első napján az előadások és kerekasztal beszélgetések legtöbbjében valamilyen formában elhangzott: a válságnak ugyan vége, ám a nehézségeknek nem feltétlenül.

A CIO'10 Konferencia megnyitó beszédeiben, melyeket Braun Péter, a VISZ elnöke, Poros Gábor, a Fujitsu magyar képviseletének ügyvezetője valamint Bárány Zsolt, a NetApp hazai vezetője tartott, elhangzott: bár a legnagyobb gazdasági nehézségeken már túl van az informatikai világ is, ám nem ugyanoda tért vissza a szakma, ahol a válság előtt volt. Új technológiák, a költségcsökkentés nagyobb fontossága, a pár éve üzleti szinten még jelentéktelen közösségi média olyan kihívások elé állítja a piac résztvevőit, amelyek teljesen új felfogást kívánnak.

A hazai közép- és nagyvállalatok nagy része megsínylette a válságot, de középtávon optimisták a vezetők gazdasági környezetre, illetve IT-költéseik alakulására vonatkozó várakozásai szerint. A BellResearch által a CIO'10 konferenciára készített felmérésből kiderül: a hazai szervezetek vezetési és IT-kultúrája jelentős fáziskésésben van a nemzetközi trendekhez képest. Mindez azt is jelenti, hogy a magyarországi vállalati szféra némileg kisebb rugalmassággal reagál, több időre van szüksége a felívelésre, mint az a globális informatikai vállalatok egyre bizakodóbb negyedéves jelentései, illetve rövidtávú prognózisai alapján sejthető lenne.

Joseph Réger, a Fujitsu Technology Solutions technológiai igazgatója, a konferencián a nemzetközi trendek alapján a cloud térnyeréséről beszélt. "Negyven év hátrányait kell behoznunk. Túl sok gép gyűlt fel és dolgozik a világon, a kihasználtságuk pedig egyenként igen alacsony" - mondta. A felhőalapú informatikai megoldások Réger szerint a kihasználtság csökkentésével is erősen hozzájárulhatnak a profitabilitáshoz. A szakember elmondta: bár töretlenül felhő-pártinak tartja magát, nem tudja egyértelműen állítani, hogy "felhőtlen lenne a felhő" - a paradigmaváltás sok buktatóval járhat, az átütő siker esélye szerinte 70 százalékos, és az átállás is 10 év alatt mehet teljesen végbe.

Bernd Dultinger, a NetApp részéről a vállalati adatok kezelésének oldaláról világította meg a kihívásokat: a válság alatt és után is meredeken emelkednek a céges adatok, ám az informatikai költségvetés csaknem ugyanannyi, mint három vagy öt éve. Így valóban a válság után is fontos a költséghatékonyság, kis büdzsével kell sokkal kiterjedtebb feladatokat megoldani - az adatközpontok, újfajta megoldások szerepe ezen igények kiszolgálása.

A BellResearch által összefoglalt kutatásról Sugár Mihály előadása értő fülekre talált, mivel a délelőttöt záró kerekasztal-beszélgetésen is az itt felvetett problémákat tárgyalták a résztvevők: a hazai infokommunikációs szakmát nagy szakadék választja el a nemzetközi trendektől és szinttől. Történelmi és gazdasági sajátosságok miatt tartunk itt, de nem nehéz észrevenni a kiutat. Virtualizáció, új technológiák - sok minden segíthet, ám ehhez a vállalatoknak is fel kell ismerniük, hogy váltásra, új gondolkodásmódra van szükség. Laufer Tamás, az IVSZ nemrégiben megválasztott elnöke szerint a világszintű gazdasági környezet már egészséges, Magyarországon is van lehetőség a rendezésre - politikai szinten is reméli az IT ágazat átfogóbb támogatását. Az oktatás és átképzés fontosságát szintén kiemelte, amely szintén segíthet az infokommunikáció helyreállásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!