HENT hírlevél

Veszélyesek lehetnek az online állatgyógyászati termékek

Az amerikai gyógyszerhatóság szerint az interneten kínált akciós állatgyógyászati termékek megvásárlása és alkalmazása könnyen a házi kedvencek életébe kerülhet. Sok weboldal él vissza a gazdik bizalmával, és kínál olcsó, de hamis vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket a beteg állatok számára.

Az akciós gyógyszereket kínáló, de recept bemutatását vagy állatorvosi javallat igazolását nem kérő állatgyógyászati webáruházak veszélyeire hívja fel a figyelmet a Dog Channel portál. az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) figyelmeztetésére hivatkozó cikk szerint az internetes patikák kínálatát böngésző állattulajdonosok könnyen hihetik azt, hogy a jutányos áron kínált gyógyszerekkel spórolni tudnak házi kedvencük ellátásán. A valóságban viszont könnyen lehet, hogy lejárt szavatosságú, forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező, illetve hamis gyógyszert vesznek, amelynek alkalmazásával kockáztatják kutyájuk, macskájuk, egyéb háziállatuk egészségét, sőt életét is.

Az FDA figyelmezetése több javaslatot megfogalmaz a tudatos állattartók számára, amellyel online vásárlásaik során a potenciálisan veszélyes termékeket elkerülhetik. A szakértők szerint az állattartók jobb, ha kerülik az online diagnózist ajánló weblapokat. Egyes weboldalak ugyanis egy űrlap kitöltése alapján "állapítják meg" a házi kedvencek problémáját, és tesznek javaslatot a betegség kezelésére. Ugyanakkor az állatok esetében a valós diagnózis felállítása érdekében mindenképpen szükséges, hogy egy állatorvos fizikailag is felmérje az állat állapotát, és kezeléséről csak ezt követően határozzon.

Számos honlap kínál recept nélkül kiváltható, egyébként receptköteles állatgyógyászati terméket, amelyeket szintén el kell kerülni. Az ilyen esetekben ugyanis különösen nagy az esélye annak, hogy forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező készítményt postáznak.

Online vásárlás esetén a rendelést megelőzően javasolt tájékozódni arról, hogy mely nemzeti hatósági szerv hitelesíti az állatgyógyászati termékeket kínáló weblapokat, és hogy a kiválasztott oldal rendelkezik-e a szükséges akkreditációval. Emellett, érdemes az állat orvosánál érdeklődni arról, javasol-e valamilyen online vásárlási felületet, illetve ő maga együttműködik-e valamely internetes patikával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!