MTI

Chip került minden kaposvári kutyába

"Személyi igazolványt" kaptak a kaposvári kutyák; az ebek azonosításra alkalmas chip beültetésének költségeit - közel hétmillió forintot - egy akció keretében a város önkormányzata átvállalta a tulajdonosoktól.

Az elmúlt két hónapban a kaposvári kutyák 95 százaléka, csaknem hétezer négylábú kedvenc, illetve házőrző kapott "személyi igazolványt", vagyis mikrochipet, ami hatékonyságát tekintve egyedülálló az országban. Egy helyi rendelet szerint 2011 januárjától valamennyi kutyát chippel kell ellátni a somogyi megyeszékhelyen. Ez az uniós jogszabályok szerint nemzetközi utaztatásnál és tenyésztésnél eddig is kötelező volt ám, miként Szita Károly polgármester fogalmazott: "a gazdik felelősséggel tartoznak az kutyájukért, e tekintetben is rendnek kell lenni Kaposváron". Az önkormányzat a döntésével a kóbor kutyák okozta egészségügyi kockázatokat akarja csökkenteni.

Az ingyenes beültetéssel a város az akció keretében mentesítette a költségektől a gazdákat, ám aki mégsem élt a lehetőséggel, annak ezentúl 4000 forintot kell fizetnie az adatok felviteléért és a beültetésért. A fájdalommentesen elvégezhető eljárás során az állatorvosok a nyakbőr alá ültetik be a rizsszemméretű adathordozó eszközt.

A kutyák tulajdonosai a beültetéskor kaptak egy-egy állategészségügyi kiskönyvet is, és ebben minden olyan fontos adatot - oltások idejét, a beültetett chip számát - rögzítettek, amely egy esetleges harapásnál információval szolgálhat az egészségügyi kockázatokról, például a veszettség elleni oltásról. Az állatorvosok, illetve a kóbor állatok befogására szakosodott csapat tagjai olyan készüléket kapnak, amellyel le tudják olvasni a chipen tárolt adatokat, ez alapján be tudják azonosítani egy elkóborolt kutya gazdáját és hazaviszik az állatot.

Zomborszky Zoltán, a Magyar Állatorvosi Kamara Somogy megyei szervezetének elnöke szerint az akció eredményes volt: 1200-zal több kutya kapott azonosítót, mint ahányat beoltattak veszettség ellen egy évvel korábban. Az állategészségügyi kockázat csökkentése mellett kiemelte az akció állatvédelmi jelentőségét, ugyanis ezentúl nem kell menhelyre vinni a talált állatot, hanem az azonosítást követően elegendő a gazdájához visszakísérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • leeloodallas #3
    Hogy nem sül le a bőr a szita karcsi pofájáról!!! Még hogy minden kutya!!! Nagyon sok kutyának nem jutott chip, mert nem volt elég rá a pénz. ..."a gazdik felelősséggel tartoznak az kutyájukért, e tekintetben is rendnek kell lenni Kaposváron"... Kaposváron a legtöbb tekintetben nincs rend, és ebben fő része van szitának és a klikkjének. Felháborító, hogy nyíltan hazudhatnak büntetés nélkül. Mellesleg a cikk szerzője is ellenőrizhette volna annak hitelességét. Sajnos az, hogy egy politikus nyilatkozik róla, pontosan az ellenkezőjét támasztja alá. A kutyatartásról pedig igen szigorú törvényeket lenne szükséges hozni, mert nagyon sok esetben a kutya a legértelmesebb a családban, mégis 1 méteres láncon éli le az életét... A chip jó, de önmagában nem sokat ér...
  • halgatyó #2
    Igen, remélhetőleg elterjed.
    És még remélhetőlegebb nem a közösség, az adófizetők pénzéből fogják fizetni a sok milliós cechet!
    Más társadalmi csoportoknak sem (legdurvábba helyzet pl. az autósokkal) SEM közpénzből fizetik a biztonság és az azonosíthatóság költségeit.
    Sőt, még jelentős adókat is kell fizetnünk, éles ellentétben a kutyatulajdonosokkal
    Bár esetleg a rendszámtáblámat kifizethetné az önkormányzat
  • plu604 #1
    Tetszik a kezdeményezés, remélem több helyen is elterjed majd :)