MTI

Műholdas jeladó kerecsensólymokon

Idén tíz fiatal kerecsensólyomra szereltek műholdas jeladót a Magyar Madártani Egyesület és a LIFE Kerecsensólyom-védelmi Program szakemberei.

Az akció célja, hogy megismerjék a védett madár vonulási szokásait, valamint felderítsék az időszakos megtelepedési, illetve telelőterületeit. Néhány adó beépített műholdas helyzetmeghatározóval - GPS egységgel - is rendelkezik, és többszöri, pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé - adta hírül a Magyar Madártani Egyesület. A kerecsensólymokról rövid leírás és fotó, valamint a mozgásukról térkép az interneten is elérhető a http://kerlife.dyndns.org/hu/content/show?dattype=sat_birds című honlapon.


A kerecsensólymokról keveset tudni. Míg az idősebb madarak télen is Magyarországon maradnak, a fiatalabbak ősszel délre repülnek. A madárkereskedők előszeretettel fogják be őket, mivel nagyon keresettek. A madár eszmei értéke egymillió forint. A kerecsensólyom - amely az ötvenforintos érmén is látható - egész elterjedési területén veszélyeztetett faj. Az ázsiai állományt a kihalás fenyegeti, de számuk Európában is folyamatosan csökken. Egyedül a magyar-szlovák állomány mutat enyhe növekedést. A védelmi program kezdetén, 1980-ban 30 kerecsensólyom pár volt Magyarországon, jelenleg 180 lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!