SG.hu

Először találkoztak a blogoló kutatók

A hazai I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozóra került sor pénteken, a Kutatók Éjszakája központi rendezvényén, Budapesten a Millenáris Parkban.

Paszternák András, a The International NanoScience Community (NanoTudomány Nemzetközi Közössége) alapítójának, az esemény szervezőjének köszöntője és bevezető előadása után sorra mutatkoztak be a hazai kutatói blogerek és weboldalszerkesztők. Molnár László, csillagász a Knights of Cydonia Region oldalt mutatta be, mely űrkutatással és űrrepüléssel foglalkozik, illetve alkalmanként csillagászattal. Kötetlenül, időnként szubjektíven, de törekedve az alaposságra.

Dr. Galántai Zoltán, a Jövőobszervatórium írója a blogban tudományos kutatómunkája "melléktermékeként" hetente 2-3 alkalommal egyes, a jövőkutatással kapcsolatos problémákat jár körül. Nem választ akar adni az egyes kérdésekre, illetve arra, hogy "mi lesz a jövőben", hanem azt vázolja fel, hogy milyen érvek szólnak az egyik vagy másik megközelítés mellett. A célja az, hogy lehetőleg érdekes példákon keresztül, közérthető formában irányítsa rá a figyelmet a jövőtudatos gondolkodás szükségességére.

Zsiros László Róbert, a népszerű Szertár videoblogból ismert látványos kísérleteken keresztül ismertette tudománynépszerűsítő munkáját. Az oldal természettudományos jelenségeket, többnyire otthon is elvégezhető kísérleteket mutat be rövid videók formájában. De a Szertár projekt a kísérletes videókon túl is megjelenik különböző ismeretterjesztő események formájában. Ilyenek például a Szertár Offline közös kísérletezős rendezvények, vagy például a májusi Törülköző Nap és Geek Pride Day.

Dr Kóczy Á. László, játékelmélet blogjával vett részt a rendezvényen. Az elméleti közgazdász élete nem csak játék és mese: a játékelmélet bizony komoly dolog, ami a legkülönfélébb, elsősorban stratégiai konfliktusban nyert már alkalmazást. A szerző blogjában egyszerre szeretné eredményeit közérthető formában a szélesebb közönség elé tárni, valamint bizonyos gyakorlati problémákat a játékelmélet segítségével elemezni, megoldani.

A Banyakonyha két blogere, Komlai Krisztina és Grósz Veronika, egyetemi hallgatók (BME vegyészmérnöki illetve biomérnöki szak) a tudomány humoros oldalára világított rá. A természettudományokat és művelőit sokszor éri az a kritika, hogy unalmasak, szárazak, érthetetlenek. Részben ez riasztja vissza az embereket, hogy komolyabban foglalkozzanak vele. A Banyakonyha azért jött létre, hogy bemutassa, a reáltudományoknak is van humoros és izgalmas oldala, és a kutatók is ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Pacsuta Péter János, a GreenR - A zöld objektív blog főszerkesztője a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta. Az általa vezetett Internetes napló foglalkozik például a klímaváltozástól kezdve, az egyes fajok vagy populációk védelmén át, a génmódosított növények az agroökoszisztémára gyakorolt káros hatásával.

Hraskó Gábor, a Szkeptikus Társaság weboldalát és blogját mutatta be. A blogon szkeptikus témákban jelentetnek meg cikkeket. Különféle áltudományokra vonatkozó kritikai írásokat közlnek, ide tartozik pl. az alternatív medicina, bizonyítatlan gyógymódok és állítólagosan gyógyhatással rendelkező szerek és készülékek, mindenféle, áltudományos magyarázattal forgalmazott, kétséges működőképességű termék, az asztrológia, a parapszichológia, megkérdőjelezhető ezoterikus állítások, stb. Weboldalukon hírfigyelőt működtetnek, amelyben a napi híreket kommentálják.

Dr. Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszék Vulkanológiai csoportjának vezetője a Tűzhányók világában kalauzolta a megjelenteket. A blog küldetése folyamatos, szakmailag hiteles hírek nyújtása a vulkáni működésről, a jelenleg is zajló vulkánkitörésekről, azok okairól, közeli és távoli társadalmi hatásukról. A cél az, hogy megismertessék a nagyközönséggel a Föld egyik legfontosabb geológiai folyamatát. A jövőben minden bizonnyal több esetben is nagy hangsúlyt fog kapni az a kérdés, hogy miért tör ki egy tűzhányó, miért pont ott, miért pont olyan intenzitással és ez miképpen hat a társadalmakra (l. idén tavasszal az izlandi Eyjafjöll tűzhányó kitörését)? Szeretnék ismertté tegyük a hazai vulkanológiai kutatásokat is, rámutatva azok jelentőségére.

Az MTA MFA Nanoszerkezetek Osztályának eredményeit és tevékenységét mutatja be naprakész és közérthető formában, angol és magyar nyelven a Dr. Márk Géza István által bemutatott weboldal. Tartalmazza az Osztály tudományos publikációinak rövid összefoglalóját, valamint a munkatársaik által írt tudománynépszerűsítő cikkeket, előadásokat és számítógépes programokat. Számos, a nanotudományról szóló, az Osztály tagjainak részvételével készült TV és rádióműsor felvétele is megnézhető/meghallgatható a honlapon.

Bödör Tamástól, a jelenlévők megtudták, hogy az általa szerkesztett Műszaki portál egy nyitott műszaki szakportál, nem csak műszakiaknak. A műszaki portál célja, hogy a hazai műszaki értelmiség számára egy közös kiinduló pontot nyújtson hasznos információkkal, hivatkozásokkal, rendszeres friss hírekkel a tudomány és a technika, valamint a műszaki élet világából. Végezetül Nagy-Hegyi Richárd ismertette a HRCafe kutatók számára elérhető web 2.0-ás lehetőségeit.

Az I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozóhoz további nyolc blog csatlakozott virtuálisan, ezek írói a Kutatók Éjszakáján más helyszíneken népszerűsítették a tudományos életpályát. A találkozón a bemutatkozások mellett, lehetőség volt a közönség soraiból érkező kérdések megválaszolására illetve a program utáni kötetlen megbeszélésekre is. Az esemény lehetőséget biztosított az olvasók és a blogerek közötti valós találkozásra és a hazai kutatói blogok/weboldalak közötti szakmai kapcsolat erősítésére. A rendezvény a Nanopaprika és a Tempusz Közalapítvány Kutatók Éjszakája 2010 projektjének együttműködésében valósult meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!