MTI

Intelligens ügyfélszolgálati rendszert vezet be a Vodafone

A Vodafone Magyarország és a Montana Tudásmenedzsment Kft. intelligens ügyfélszolgálati rendszert vezet be a mobiltávközlési társaságnál, a valós idejű ügyfélkiszolgálás egy folyékonybeszéd-felismerő szoftveres megoldáson alapul, s első lesz a magyar piacon.

A budapesti sajtótájékoztatón bemutatott megoldás a telefonáló beszédének elemzésével automatikusan meghatározott kategóriákba sorolja a hívást. A rendszer képes lesz olyan statisztika előállítására is, amely megmutatja az ügyfélszolgálat kihasználtságát és a leggyakoribb kérdéseket. A kategóriáknak köszönhetően hatékonyabban lehet majd a munkát megszervezni, a munkatársakat beosztani, így az ügyfél gyorsabb és pontosabb megoldást kaphat problémájára.

A Montana által vezetett fejlesztést az Európai Unió és a magyar állam összesen 218,4 millió forinttal támogatja. A kutatás-fejlesztés révén a Vodafone először alkalmazhat majd hangfelismerő rendszert call centerében. A projekt teljes bekerülési költsége 336 millió forint. A projekt 2012 első negyedévének végére készül el. A rendszer egyik előnye, hogy lerövidül az ügyfélkiszolgálási idő, illetve a kommunikáció pontosabb lesz.

Beck György, a Vodafone vezérigazgatója elmondta, a kísérleti ügyfélszolgálati rendszer a Vodafone Magyarország 2009-ben felavatott, miskolci székhelyű, európai színvonalú regionális ügyfélszolgálati központjában működik majd. Hozzátette, a hosszabb távú terv az, hogy a Vodafone más országokban is bevezesse majd azt intelligens rendszert. Az integrált rendszer kutatás-fejlesztési együttműködés keretében valósul meg: a Vodafone és a Montana mellett az innovatív hangbányászati eljárások kutatásában részt vesz a THINKTech Kutatási Központ, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem távközlési és médiainformatikai tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete és az Aitia International Informatikai Zrt.

A hat vállalat, illetve intézmény összefogásának eredményeként megvalósuló fejlesztés egyik meghatározó tudományos értéke a magyar hangzó szöveg felismerésének új technikáján alapul. Az első lépcsőfok a beszédfelismerés, míg a második a szövegbányászat. Így elemezhetővé válik az a hatalmas mennyiségű információ, amely az ügyfélszolgálaton felhalmozódik, másfelől a diszpécser munkáját már beszélgetés közben, az ahhoz kapcsolódó információk felkínálásával támogatja a rendszer. A szoftverfejlesztés eredményeképpen a beszédtempó, vagy a kiejtés egyéni vonásaitól függetlenül értelmezhetővé válik a szöveg az intelligens informatikai program számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kiskapucska #18
    Az biztos, hogy az automatizálással és az energiatakarékossággal is költséget lehet megspórolni. Nyilván itt is felmerült ez, mint motiváló tényező a váltásban, valószínűleg többet spórolnak a munkabéren, mint amennyi a támogató informatikai rendszer fogyasztása. Ugyanakkor teljesen igazad van, érdemes megragadni az ilyen lehetőségeket a fogyasztás csökkentésére, mert az nemcsak környezetbarát, de gazdaságos megoldás is.
  • morleone #17
    Így van, azért mondom, hogy van ok arra, hogy miért kellene az infos dolgokat energiatakarékossá tenni. :)
  • blazsa #16
    Kínaiak nem gyengén fejlődnek. Annyi laptopt csinálnak, hogy hip-hop (boys) kap minden kis sárga srác egy laptopot. Ahhoz aztán kéne 10 millió paks, hogy azt fel tudja tartani.
  • morleone #15
    Nem pontosan ilyen, de elveiben megegyezik: azt hiszem Wales-ben történt, hogy a szervereiket virtualizálták - és a céljuk az, hogy az informatikai célú energiafogyasztás 20%-kal csökkenjen. Szerintem ha lehet valahogy az energiával takarékoskodni, azt feltétlen ki kell használni, hiszen gondoljatok bele, hogy mennyi lesz a világ energiafelhasználása, ha mondjuk a kínaiaknál, (csak!) megduplázódik a számítógépek száma. Ami őszintén szólva nem irreális kijelentés. :)
  • Megtörhetetlen #14
    honnan veszed hogy olcsóbb megoldás? a kiépítési költsége tuti hogy sokkal, de sokkal drágább mint egy már meglévő fenttartása, csak ez nem éppen felhasználó központú és ez az ami zavar...
  • joki5 #13
    Bizony bizony! Miért ne alkalmazna egy multicég olcsóbb és egyszerűbb megoldást ha egyszer megteheti. Az nem az ő hibája, hogy Magyarországon az átlag ember egy internet Explorer bekapcsolásától megijed. Az viszont az ő felelőssége, ha már ilyen rendszert alkalmaz abban a legkevesebb hiba legyen, vagy ha teheti optimalizálja az elvárásokhoz.
  • morleone #12
    Minek kellene egy ember ahhoz hogy felvegye a telefont, és hogy utána még egy ember felvegye a telefont? Hát nem egyszerűbb végighallgatni a menüt és utána egyből a területhez kapcsolódó szakértőt kapcsolni? Vegyél egy céget, aztán rájössz, hogy nem mindegy hány embernek adsz fizetést. Ha meg tudsz spórolni egyet, már az meglátszik!
    Ez nagyon jól tud működni, inkább a felhasználókkal kell kezdeni valamit, mert vagy 80%-uk az iwiw, facebook és az sms-en kívül semmit sem tudnak az informatika/távközlésről.
  • Megtörhetetlen #11
    Ez is azért tipikus magyar hozzászólás hogy csak a fikázás megy, esetleg valakinek van valami konkrét ötlete?
    Például én inkább több humán erőforrást alkalmaznék jól betanítva és ők vennék fel automatikusan a telefont és azonnal kapcsolnák a megfelelő osztályra ahol már szakértők tudnának segíteni a probléma megoldásában!

    Sokkal egyszerűbb és inkább továbbképeznék ilyen help centereket hogy minél több területen tudjanak segíteni így egy kialakult létszámmal kezelhetőek lennének a problémák, mert hiába az intelligens rendszer azt mind ki kell várni, esetleg felkínálnám a lehetőséget hogy használja az intelligenset, ami ingyenes de ha gyors megoldás kell akkor fizesse a percdíjat amiből tudják finanszírozni a helpes emberek fizetését! Ennyi
  • kiskapucska #10
    Általában arra van pénz, amire akarják, hogy legyen. Csak valami nagy problémának kell történnie, hogy kiderüljön: "Nahát, mégis van pénz"
    Jó volna, ha ilyen durva figyelmeztető jelzések nélkül is sikerülne megtalálni a prioritásokat. Ez az "eső után köpönyeg" megoldás annyira jellemző - pedig a költségek nem csökkennek általa, csak a károk nőnek...
  • etmanuk #9
    Nem értem miért várnak bizonyos dolgokkal eddig...a technika adott, a megvalósítás gyors, a beüzemelése már nem méreg drága. Akkor hopp beugrik, hogy most vagy hülyének néznek minket, vagy tényleg azok is lennénk? Fizessük csak a percdíjakat meg a plusz szolgáltatásokat, úgyis mindenki dúskál a pénzbe a GDP meg szárnyal. De bezzeg arcfelismerőre van pénz mert a foci az fontos! Csak a civil szférában vannak gondok...