HENT hírlevél

Magyarország is érintett az európai warez-razziában

Összesen 14 európai országban, köztük Magyarországon folytattak átfogó warez-razziát a helyi hatóságok. Az akció a The Scene elnevezésű illegális fájlcserélő hálózathoz köthető magánszemélyek és szerverek ellenőrzését célozta.

Belga kezdeményezésre indult az a talán minden eddiginél nagyobb kalózkodás elleni akció, amelynek során 14 európai országban folytattak egyidejűleg razziát a hatóságok. A nyomozók többek között Svédországban, Norvégiában, Olaszországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Németországban, Csehországban, és Magyarországon élő magánszemélyeknél illetve tárhely-szolgáltatóknál tartottak házkutatást.

A razzia a The Scene elnevezésű illegális fájlcserélő hálózat felderítését célozta, amelynek ügyében már két éve nyomoznak a belga hatóságok. A rendőrség szerint a hálózat két rétegből áll. Egyrészt vannak bizonyos csoportok, amelyek egymással versengve próbálnak mihamarabb megszerezni és feltölteni az internetre eleddig még nem elérhető jogvédett tartalmakat, másrészt működnek ún. topsite-ok, olyan adatszerverek, ahova a kalózfájlokat a széleskörű online terjesztéshez feltöltik.

A razzia Svédországban volt a legkiterjedtebb. Az északi országban elsősorban az adatszerverek képezték a rendőrségi akció fókuszpontját. Svéd hatósági közlés szerint a lefoglalt számítástechnikai eszközöket várhatóan Belgiumba szállítják, azok módszeres ellenőrzését a belga szakértők fogják elvégezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gromgotth #11
    Nagyon helyes! Zárják be, számolják fel az összeset!!!
  • jaspercry #10
    Remélem azért nem tudok felmenni az ország elsőszámú torrent oldalára ,mert javítják...nem pedig ezért.(név nélkül,nem reklám)
    Visszatérve,a cikk igazábol nem mond semmit,konkrétan nálunk milyen eredményei voltak a razziának,melyek ezek az oldalak?
    Engem tulságosan nem érdekel a lengyel (ZRGKZSZ torrent oldal)
  • gombost #9
    Nem trackereket, hanem topsiteokat állítottak le, lásd az előző hozzászólásomban a linket. Hatalmas különbség és bár nem hiszem, hogy nagyon visszavetné a warezolást, egy ilyen azért lényegesen nagyobb esemény, mint egy tracker leállítása. Az asva.info szerint egy lengyel site 150-180 terabyte közötti adatot tárolt.
  • chuky123 #8
    Birom ezeket a razziákat. Leállitanak pár trackert amik 1-2 héten belül újraindulnak. Ők meg verik a mellüket hogy milyen eredményeket értek el.
    Szánalmasak
  • gombost #7
    A 'The Scene' nem egy fájlcserélő hálózat neve:
    Warez scene
  • Wittgen #6
    Már megint a fájlcserálőket basztatják és ne azokat, akik pénzért árulják a warezt. Ezek hülyék.
  • strogg #5
    A hülyék. Vegyél lemezt mert mi abból élünk, de egyre inkább halnak ki az optikai meghajtós eszközök, és egyre népszerűbbek az olyanok, amelyekben sosem voltak. (netbook,okostelefon).
    Nálam egyetlen optikai meghajtó van a lakásban, az xbox-ban. Nem is értem miért nem veszek lemezt....
  • radical@work #4
    "Magyarország is érintett az európai warez-razziában" erről valami részletet is írhatnátok mert a címen kívül egy szó se esik magyarországról...
  • MsUser #3
    A szag értők megszagolják, neg ízlelik és ki böfögik, a hatalmas anyagi károkat melyeket ezek az aljas kalóz átlag emberek okoztak, ahelyett hogy eredeti lemezeket vásároltak volna, amikben már bele van integrálva a többszörös adón és haszonkulcson kívül a szag értők honoráriuma is!
  • SASI #2
    El tudom képzelni mekkora szakértelem szükségeltetik azoknak a gépeknek az átvizsgálásához. Bohócok.