Berta Sándor

Élő koncertfelvétel-DVD-t készítettek a Radiohead rajongói

A brit zenekar rajongóinak egy csoportja szabadon letölthetővé tette azt a DVD-t, amely az együttes tavalyi prágai fellépésen készített amatőr nézői felvételeket tartalmazza.

Az adathordozón kizárólag olyan videók találhatók, amelyeket maguk a koncertlátogatók rögzítettek, így igazi kuriózumnak számít. A Radiohead tagjai, amint értesültek a projektről, azonnal támogatásukról biztosították a rajongóikat és még a segítségüket, sőt az optimálisan kevert prágai audiofelvételeiket is felajánlották. "Erre a gesztusra még mi sem számítottunk. Ugyanakkor az együttes tagjai már korábban bebizonyították, hogy képesek nagyon sokáig elmenni, ha a rajongóikról és a zene innovatív terjesztéséről van szó" - nyilatkozta Vasek Chalupa, a kezdeményezés egyik éltre hívója.

Chalupa három társával közösen vágott bele a projektbe és a különböző amatőr videókból sikerült egy igazán jó minőségű DVD-t összehozniuk. A folyamatban rajtuk kívül több mint 80 rajongó vett részt. Az alapötlet még a tavalyi prágai Radiohead-koncert előtt fogalmazódott meg egy francia lányban, aki rajongói fórumokban népszerűsítette az elképzelést és "trombitálta össze" az amatőr operatőröket. Mivel a brit banda a kezdetektől nagyon nyitottan állt a dologhoz, így sikerült a menedzsment megkerülésével életre hívni és végigvinni a projektet. Az alkotók a helyszínen készített felvételek mellett számos a YouTube-ra és más platformokra felkerült videót is felhasználtak.

"Nagyon pozitív volt a márciusban megjelentetett első klip internetes fogadtatása, ugyanakkor sok bírálatot kaptunk a nem professzionális hangzás miatt. Ekkor kértem a Radiohead menedzsmentjének a segítségét és mivel vállaltuk, hogy a DVD nem kerül kereskedelmi forgalomba, támogattak" - mondta Chalupa.

A felvétel megtekinthető a YouTube-on, valamint a projekt hivatalos oldalán számos formátumban (DVD PAL, DVD NTSC, HD Quicktime - MOV, MKV, iPad/Apple TV - MOV, XVID AVI, iPod - MP4, iPhone - MP4) és módon elérhető. Emellett a jövőben várhatóan megjelenik a Blu-ray adathordozókra lementhető változata is. A kezdeményezés sikeres, hiszen Chalupa és társai naponta 65 000 látogatást regisztrálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shownomarcy #3
    Úgy vettem le a cikkből, hogy a csapat tudta nélkül csinálták, igen ilyen amatőr multicam mix van sok :) (metallicánál főleg, pl a 2007-es bécsi igen profi) de pesti Depeche Mode-ról is tudok.
    Az viszont érdekes, hogy támogatóan fogadták a dolgot.
    Met-nél úgy volt, hogy ők előre meghirdették, hogy ilyen lehetőség lesz az egyik dán koncerten, tehát oda a szerencséseknek már nem dugdosva kellett vinni a cuccot :)
  • lpmaskmancick #2
    A bootlegelés egyidős a felvevőeszközökkel. A Metalica támogatja legjobban a bootlegelést, ők is csináltak már hasonlót. Sajnos mostanában egyre több zenekar aljas pénzes okoból megfontolva egyre jobban uszítja a kamerásokra/hangrögzítőkre a szekusokat. A legtöbb rendes zenekar (nem akiket a média kap fel meg bulvárgeck lesznek belőlük) általába az amatőr koncertfelvételek miatt lesz híres. Mert ugye az emberek elkezdik cserélgetni egymás közt, és legtöbbször ezt nem aljas pénszerzési lehetőségből teszik, nem adják el, csak cserélgetik.
  • aneurysm #1
    Ez mitől olyan különleges? Évtizedek óta léteznek közönségfelvételek koncertekről.