HENT hírlevél

Szellemitulajdon-védelemről tárgyal az EU Kínában

A héten Kínában tárgyal az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa. Algirdas Šemeta látogatásának célja, hogy szellemitulajdon-védelmi kérdésekben egyeztessen a kínai illetékesekkel.

Az uniós biztos szerzői jogi kérdésekről, szabadalmi oltalmakról, vámintézkedésekről és az áruszállítási rendszer biztonságosságáról tárgyal a héten esedékes kínai látogatása során. Algirdas Šemeta, adó- és vámügyi biztos pénteken egyeztet a vám-együttműködési vegyes bizottság (Joint Customs Cooperation Committee, JCCC) képviselőivel. A megbeszélés fő témája a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének hatékonyabbá tétele, és a jogsértések megakadályozása lesz.

Az Egyesült Államok után Kínából érkezik a második legtöbb importáru az Európai Unió területére, azonban az európai piacon Kína nem csak a legális, de az illegális termékek beszállítója is. A tavalyi évben az európai vámhatóságok által védjegyjogi jogsértés gyanújával lefoglalt árucikkek több mint 60 százaléka származott Kínából. A hamisítványok beáramlásának megakadályozása éppen ezért kulcsfontosságú kérdés az EU és Kína között.

Šemeta szerint Kína érdeke is, hogy a hamisítás és kalózkodás problémáját komolyan vegye. Mint mondta, az ázsiai ország csak így tudja elérni, hogy nemzetközi szinten nőjön a bizalom a kínai termékek iránt, és a hatékonyabb jogvédelemmel egyúttal biztosíthatja saját gazdasága stabil működését és folyamatos növekedését. A biztos hozzátette, az elmúlt években számos előrelépés tapasztalható a kínai oldalról. Úgy látja, Kína is kezd érzékennyé válni a hamisítás munkaerőpiacra, befektetésre, kutatásra és innovációra gyakorolt káros hatásaira, amelynek okán a pekingi vezetés új szabályozási rendszert is bevezetett, amelyen azonban Šemeta szerint még mindig van mit javítani.

Az EU és Kína képviselői 2009. év elején aláírtak egy együttműködési megállapodást, amely a kínai és uniós hatósági szervek közötti szorosabb együttműködést, a lefoglalásokat, tapasztalatokat és kockázatokat érintő folyamatos kínai-európai információcsere biztosítását célozta. Látogatása során Šemeta az Európai Bizottság felhatalmazásával tárgyal az együttműködés 2012 év végégig történő meghosszabbításáról is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!