SG.hu

Elfogadta az EP az uniós távközlési csomagot

Az átdolgozott keretirányelvet harmadik, utolsó olvasatban kedden fogadta el az Európai Parlament 510 igen, 40 nem és 24 tartózkodó vokssal.

Az EU telekommunikációs szabályozásának átdolgozása erősítené a telefont, illetve internetet használók jogait, valamint az adatok védelmét, modernizálná a rádióspektrum használatát, és fokozná a vállalatok közötti versenyt. Az új szabályokat egy-másél éven belül kell alkalmazni. Az Európai Parlament kedden megszavazta a távközlési csomag utolsó elemét is.

Jerzy Buzek, az EP elnöke azt mondta, ez a jogszabálycsomag kitűnő példája annak, hogy az európai jogalkotók közvetlen hatással vannak a polgárok életére. "Örülök, hogy hozzájárultunk az elektronikus kommunikációs eszközöket és az internetet használók jogainak erősítéséhez" - mondta Buzek, aki a Tanácsot képviselő Åsa Torstensson svéd miniszterrel együtt szerdán írja alá a távközlési csomagot.

A megszavazott szöveg szerint az internet-hozzáférés korlátozása csak akkor lehetséges, ha ez "megfelelő, arányos és szükséges egy demokratikus társadalomban". Egy ilyen intézkedés során "tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét és a magánszférához fűződő jogot", és biztosítani kell az "előzetes, tisztességes és pártatlan eljárást".

"Biztosítani akartuk, hogy a polgárok jogait soha ne lehessen figyelmen kívül hagyni" - mondta a parlamenti jelentéstevő, Catherine Trautmann (szocialista, francia). A képviselő hozzátette: "Ez az első alkalom, hogy egy jogi szöveg az internethasználatra mint az alapvető jogok és szabadságok gyakorlására utal" - tette hozzá. Az új jogszabály ugyanis a világon elsőként tartalmaz egy olyan pontot, amely az alapvető jogokkal egyenlő jogi védelmet biztosít az internet-hozzáférésnek. Az uniós tagállamoknak legkésőbb 2011. május 24-ig kell hatályba léptetniük az EU-irányelvnek megfelelő nemzeti jogszabályaikat.

Az elfogadott jogszabály kitér a rádióspektrum felhasználásának harmonizálására (figyelembe véve a digitális televíziózásra történő átállást 2012-ig), a tagállami szabályozó hatóságok együttműködésének erősítésére és a "funkcionális szétválasztásra", amely szerint a piacon domináns szolgáltatóknak szét kell választaniuk hálózati infrastruktúrájukat és a szolgáltatásokat kínáló üzleti egységeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #1
    Akkor valami jogász-féle írhatna, mi a teendő, ha a tcom azzal utasítja vissza a kis beruházását egy falu internet-elérésébe, hogy nem rentábilis a számukra, és kell nekik minimum 100 család a faluból, akik le is kötik magukat előre.
    E szerint a csomag szerint kötelező lesz a tcomnak, hogy elérhetővé tegyék a már meglévő optikai hálózatukon a netet egy faluban is?