SG.hu

Csökkentett EU bírságot kaptak a memóriagyártók

Az Európai Bizottság tegnap bejelentett határozatában a kiszabott bírságok esetében első ízben alkalmazta a 2008. nyarán bevezetett ún. vitarendezési eljárás keretében való bírságcsökkentést. Az eljárás lényege, hogy amennyiben az érintett vállalkozások elismerik részvételüket a jogsértésben, a Bizottság "cserében" a kiszabandó bírságot legfeljebb 10%-al csökkenti.

A memória chip (más néven: DRAM - Dynamic Random Access Memory, dinamikus tetszőleges hozzáférésű memória) kartellben résztvevő tíz cégre a Bizottság - a fenti csökkentés alkalmazása után - összesen mintegy 331 millió euró bírságot szabott ki. A kartell 1998. július 1. és 2002. június 15. között működött. A kartell keretében a tagok kapcsolati hálót tartottak fenn egymással és bizalmas információkat cseréltek, jellemzően bilaterális alapon, ezen keresztül egyeztetve az árszinteket és kibocsátásukat a DRAM-ok terültén. A DRAM-okat elsősorban személyi számítógépek vagy szerverek gyártóinak (ún. OEMs - Original Equipment Manufacturers, eredeti alkatrész gyártók) értékesítik. A DRAM-okat személyi számítógépekben, szerverekben és munkaállomásokban használják.

A határozat címzettjeként szereplő tíz vállalkozás közül kilenc kapott bírságot, míg egyikük teljes bírság elengedésben részesült a Bizottság engedékenységi programja alapján, annak elismeréseként, hogy felfedte a kartell létezését a Bizottság számára. Ugyan a vállalkozások közül csupán egy európai székhelyű, de mivel mindegyik vállalkozás értékesített az Európai Gazdasági Térségben (az EU tagállamok és Norvégia, Izland és Liechtenstein), ezért az uniós jog hatálya alá tartoztak. Az Európai Unió működésről szóló szerződés (EUMSz.) 101. cikke (korábban EKSz. 81. cikk) tiltja azt a jellegű versenykorlátozó magatartást, amelyet a kartellben résztvevő vállalkozások folytattak. Az Egyesült Államokban egyébként szintén vizsgálták a jogsértést.

A kiszabott bírságok nagy szórást mutatnak (1,8-145 millió euró), tekintettel arra, hogy az egyes vállalkozásokra kiszabott bírság meghatározásakor az adott vállalkozás releváns (a jogsértő magatartással érintett) forgalmát veszik alapul. A teljes bírságelengedésben részesült vállalkozáson kívül öt vállalkozás bírságát csökkentették valamilyen mértékben a vizsgálat során tanúsított együttműködésük miatt az engedékenységi program keretében. A kilenc megbírságolt vállalkozás mindegyike 10%-os bírságcsökkentésben részesült a vitarendezési eljárás keretében. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az engedékenységi program és a vitarendezési eljárás egymást nem zárják ki, azok párhuzamosan alkalmazhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!