MTI

A netre tér át az egyik legrégebbi brazil napilap

Brazília egyik legrégebbi napilapja, a véleményformáló Jornal do Brasil (JB) kedden jelent meg utoljára nyomtatott formában: szerdától kezdve kizárólag az interneten találkozhatnak majd vele olvasói.

A JB az első újság Brazíliában, amely kizárólag digitális formában lesz elérhető. Az új korszakot Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök külön erre az alkalomra írt cikkével nyitják majd meg. Az 1891-ben Rio de Janeiróban alapított JB "úttörő hagyományait követve újra egy lépéssel előbbre jár versenytársainál" - olvasható a lapban. S a szerkesztők hozzáteszik: 1995-ben ez volt az első brazil napilap, amely az interneten is megjelent.

Ugyanakkor a sikerek mellett kudarcok is érték az újságot az 1990-es években: az egymást követő pénzügyi nehézségek után megcsappant olvasótábora, és sokan átpártoltak vetélytársához, az O Globóhoz. A JB 2001-ben ugyan új tulajdonoshoz került, de nem sikerült visszaszereznie az elvesztett lendületet, és a végleges elsorvadással küzdött - írták elemzők kedden. A napilap vezetői ezzel szemben kijelentették, hogy a "gyors, modern és befolyásos" Jornal do Brasil "továbbra is létezni fog". Az újság szerkesztői a digitális formátumra való átállás környezetbarát oldalát hangsúlyozták: a nyomtatott JB megszűnésével naponta 72, azaz évente 30 ezer fát mentenek meg a kivágástól.

A napilap szerdától kezdve tizenöt napon át nyitva áll minden olvasó előtt, utána azonban csak az előfizetők férhetnek hozzá tartalmához. A JB számos pártfogója attól fél, hogy az így is csaknem hegemón Globo csoport tovább növeli befolyását a média világában. Franklin Martins kommunikációs miniszter ugyanakkor "természetesnek" tartja a JB lépését a digitális korszakban, és úgy gondolja, hogy "25 éven belül minden brazil napilap követi majd példáját".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!