MTI

Kormányzati támogatás az amerikai újságoknak?

Az internetes kommunikációs csatornák miatt pénzügyi alapjaiban megrendült amerikai médiának kormányzati támogatásra van szüksége - írta a szerdai The Wall Street Journalben Lee C. Bollinger, a New York-i Columbia Egyetem elnöke.

A médiaszakértő kifejtette: az új kommunikációs módszerek olyan mértékű átalakulást hoznak, amilyent a nyomtatott sajtó feltalálása jelentett a 15. században. Az internet által előmozdított kommunikációs forradalom nyomán a média költségvetése megtizedelődött, töredékére csökkent a reklámbevétel és az olvasók tábora. A szerkesztőségek zsugorodnak, a lapok külföldi irodáinak száma csökken; az újságok és hírközlő szervezetek meredeken romló gazdasági helyzete miatt az amerikaiak lényeges információktól eshetnek el - mutatott rá a szakértő.

A megoldást csak a híripar nagyobb állami támogatása jelentheti - szögezte le Bollinger, megjegyezve, hogy az amerikai kultúrában mély ellenérzést kelt a sajtó állami támogatásának gondolata. Sokak számára összeegyeztethetetlen a szabad, az igazságot feltáró sajtó, a negyedik hatalmi ág hitelessége és annak állami támogatása.

A szerző szerint az állami támogatás azonban nem jelent egyet a központi irányítással, erre példa, a BBC, amelyet a brit adófizetők pénzéből tartanak fenn. Bollinger kulcsfontosságúnak tartja az amerikai közszolgálati média nemzetközi szerepének erősítését, esetleg egy olyan amerikai világszolgálat megteremtésével, amely versenyre kelhetne a BBC Világszolgálattal és más nemzetközi hírközlőkkel. Kiemelte: a cél a teljes újságírói függetlenséget biztosító hírszolgáltatás megteremtése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!