Berta Sándor

Allergiaszkenner a kockázatos élelmiszerek kiszűrésére

A számítástechnika a közeljövőben egyre több területen segíthet a felhasználóknak. Az egyik ilyen terület az élelmiszerbiztonság lehet.

Belépve a szupermarketbe, elővehetjük a mobil- vagy az okostelefonunkat, esetleg a PDA-nkat és a polcokon sorakozó élelmiszerek csomagolásához tartva pillanatokon belül információkat kaphatunk az adott termék összetevőiről vagy éppen szavatossági dátumáról. Jelenleg mindez még utópia, azonban egy olasz fejlesztésnek köszönhetően hamarosan már valóság lehet.

A Themis céget a Torinói Politechnikum Incubatore Imprese Innovative programjának segítségével hozták létre. A vállalkozás azonnal egy érdekes fejlesztéssel vetette észre magát, hiszen a Crai olasz kereskedelmi áruházlánccal közösen megalkotott egy allergiaellenes rendszert. Az eszköz képes minden olyan alkotóanyagot felismerni, amelyek ma ismert allergiákat válthatnak ki. Az ingyenesen elérhető TrackAll megoldásnak köszönhetően a vásárlók azonnal felismerhetik egy üzletben, ha a kiválasztott élelmiszer vagy konzerv számukra nem megfelelő alkotóanyagokat tartalmaz.

A TrackAll központi elem egy különleges szkenner, amely képes kiolvasni a különböző árucikkek csomagolásán lévő vonalkódokat és azokban szereplő információkat. A felhasználóknak elegendő csupán egy személyes profilt létrehozniuk és ott feltüntetniük azokat az alkotóanyagokat, amelyekre allergiásak. A készülék azután minden élelmiszert megvizsgál és ha valamelyikben a fogyasztó számára káros anyago(ka)t talál, akkor a kijelzőjén felbukkan egy piros jelű riasztás. Az eszköz a kockázatos alkotóelemekre sárga színnel figyelmeztet, míg zöld jelöléssel adja a vásárló tudtára, hogy az adott élelmiszert bátran megveheti.

Az allergiás felnőttek és gyerekek így bátran vásárolhatnak, nem kell attól tartaniuk, hogy nem megfelelő termékek kerülnek a kosarukba és az asztalukra. Olaszországban a gyerekek 6 és a felnőttek 2 százaléka allergiás. A programban részt vett a Torinói Élelmiszerbiztonsági Főiskola, valamint az Unicredit bank is. A prototípust Torinóban összesen 200 árucikken fogják tesztelni. Piero Boccalatte, a Crai elnöke elmondta, hogy ha a teszt sikeres lesz, úgy előbb Piemont régióra, majd egész Olaszországra kiterjesztik a rendszert. A Themis szakemberei időközben már új fejlesztéseken gondolkoznak. A cél az, hogy a jövőben a szkennereket a fogyasztók kamerás mobil készülékeivel helyettesítsék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #1
    2 %??? Az mi? Az semmi... Kinek fogja ez megérni...