Berta Sándor
Allergiaszkenner a kockázatos élelmiszerek kiszűrésére
A számítástechnika a közeljövőben egyre több területen segíthet a felhasználóknak. Az egyik ilyen terület az élelmiszerbiztonság lehet.
Belépve a szupermarketbe, elővehetjük a mobil- vagy az okostelefonunkat, esetleg a PDA-nkat és a polcokon sorakozó élelmiszerek csomagolásához tartva pillanatokon belül információkat kaphatunk az adott termék összetevőiről vagy éppen szavatossági dátumáról. Jelenleg mindez még utópia, azonban egy olasz fejlesztésnek köszönhetően hamarosan már valóság lehet.
A Themis céget a Torinói Politechnikum Incubatore Imprese Innovative programjának segítségével hozták létre. A vállalkozás azonnal egy érdekes fejlesztéssel vetette észre magát, hiszen a Crai olasz kereskedelmi áruházlánccal közösen megalkotott egy allergiaellenes rendszert. Az eszköz képes minden olyan alkotóanyagot felismerni, amelyek ma ismert allergiákat válthatnak ki. Az ingyenesen elérhető TrackAll megoldásnak köszönhetően a vásárlók azonnal felismerhetik egy üzletben, ha a kiválasztott élelmiszer vagy konzerv számukra nem megfelelő alkotóanyagokat tartalmaz.
A TrackAll központi elem egy különleges szkenner, amely képes kiolvasni a különböző árucikkek csomagolásán lévő vonalkódokat és azokban szereplő információkat. A felhasználóknak elegendő csupán egy személyes profilt létrehozniuk és ott feltüntetniük azokat az alkotóanyagokat, amelyekre allergiásak. A készülék azután minden élelmiszert megvizsgál és ha valamelyikben a fogyasztó számára káros anyago(ka)t talál, akkor a kijelzőjén felbukkan egy piros jelű riasztás. Az eszköz a kockázatos alkotóelemekre sárga színnel figyelmeztet, míg zöld jelöléssel adja a vásárló tudtára, hogy az adott élelmiszert bátran megveheti.
Az allergiás felnőttek és gyerekek így bátran vásárolhatnak, nem kell attól tartaniuk, hogy nem megfelelő termékek kerülnek a kosarukba és az asztalukra. Olaszországban a gyerekek 6 és a felnőttek 2 százaléka allergiás. A programban részt vett a Torinói Élelmiszerbiztonsági Főiskola, valamint az Unicredit bank is. A prototípust Torinóban összesen 200 árucikken fogják tesztelni. Piero Boccalatte, a Crai elnöke elmondta, hogy ha a teszt sikeres lesz, úgy előbb Piemont régióra, majd egész Olaszországra kiterjesztik a rendszert. A Themis szakemberei időközben már új fejlesztéseken gondolkoznak. A cél az, hogy a jövőben a szkennereket a fogyasztók kamerás mobil készülékeivel helyettesítsék.
Belépve a szupermarketbe, elővehetjük a mobil- vagy az okostelefonunkat, esetleg a PDA-nkat és a polcokon sorakozó élelmiszerek csomagolásához tartva pillanatokon belül információkat kaphatunk az adott termék összetevőiről vagy éppen szavatossági dátumáról. Jelenleg mindez még utópia, azonban egy olasz fejlesztésnek köszönhetően hamarosan már valóság lehet.A Themis céget a Torinói Politechnikum Incubatore Imprese Innovative programjának segítségével hozták létre. A vállalkozás azonnal egy érdekes fejlesztéssel vetette észre magát, hiszen a Crai olasz kereskedelmi áruházlánccal közösen megalkotott egy allergiaellenes rendszert. Az eszköz képes minden olyan alkotóanyagot felismerni, amelyek ma ismert allergiákat válthatnak ki. Az ingyenesen elérhető TrackAll megoldásnak köszönhetően a vásárlók azonnal felismerhetik egy üzletben, ha a kiválasztott élelmiszer vagy konzerv számukra nem megfelelő alkotóanyagokat tartalmaz.
A TrackAll központi elem egy különleges szkenner, amely képes kiolvasni a különböző árucikkek csomagolásán lévő vonalkódokat és azokban szereplő információkat. A felhasználóknak elegendő csupán egy személyes profilt létrehozniuk és ott feltüntetniük azokat az alkotóanyagokat, amelyekre allergiásak. A készülék azután minden élelmiszert megvizsgál és ha valamelyikben a fogyasztó számára káros anyago(ka)t talál, akkor a kijelzőjén felbukkan egy piros jelű riasztás. Az eszköz a kockázatos alkotóelemekre sárga színnel figyelmeztet, míg zöld jelöléssel adja a vásárló tudtára, hogy az adott élelmiszert bátran megveheti.
Az allergiás felnőttek és gyerekek így bátran vásárolhatnak, nem kell attól tartaniuk, hogy nem megfelelő termékek kerülnek a kosarukba és az asztalukra. Olaszországban a gyerekek 6 és a felnőttek 2 százaléka allergiás. A programban részt vett a Torinói Élelmiszerbiztonsági Főiskola, valamint az Unicredit bank is. A prototípust Torinóban összesen 200 árucikken fogják tesztelni. Piero Boccalatte, a Crai elnöke elmondta, hogy ha a teszt sikeres lesz, úgy előbb Piemont régióra, majd egész Olaszországra kiterjesztik a rendszert. A Themis szakemberei időközben már új fejlesztéseken gondolkoznak. A cél az, hogy a jövőben a szkennereket a fogyasztók kamerás mobil készülékeivel helyettesítsék.