Napi Online

A magyarok fele fesztiválozik

A fesztiválok évente több millió embert mozgatnak meg, nagy szerep jut nekik a belföldi turizmus élénkítésében.

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a magyarok 68 százaléka tervez idén, a Fesztiválok évében fesztivállátogatást, a fele pedig utazni is kész egy-egy ilyen eseményre. A fesztivalregisztracio.hu oldalon 2009. október végéig regisztrált 212 fesztivál - a legutóbbi rendezvényük adatai alapján készült NKA-kutatás szerint - több mint 4,75 millió látogatót fogadott, az események 55 százaléka 5-50 ezer főt vonzott. A külföldiek aránya a legtöbb rendezvényen nem érte el az öt százalékot és csupán 25 fesztiválon adták ők a közönség több mint 20 százalékát.

A válság miatt egyre nehezebb a fesztiválok büdzséjének előteremtése, a szponzorok és az önkormányzatok kevesebb pénzt tudnak adni, és a rendezvényeket támogató Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) bejelentett kétmilliárd forintos zárolás sem ad okot optimizmusra. A zárolásnak az NKA őszi pályázati ciklusában lesz hatása, várhatóan a tavaszinál kisebb kerettel hirdethetik meg pályázataikat a szakmai kollégiumok. Az NKA szerint az eddig meghozott döntések esetében folyósítják majd a támogatásokat, ha egyéb jogszabályi (köztük az elszámolásra vonatkozó) feltételek is teljesülnek. A meghirdetett, még le nem járt felhívások fedezete is rendelkezésre áll - tudta meg lapunk Barna Mártontól, a pályázati osztály vezetőjétől. A kollégiumok az első félévben 293 rendezvénytámogatásra vonatkozó döntést hoztak, összesen 1,051 milliárd forint értékben - ebből több mint kétszáz fesztiválokat érintett -, a pályázók ennél egymilliárddal többet igényeltek.

A tavalyinál kevesebb programmal és kisebb költségvetéssel szervezi a BudaFest Nyári Zenei Fesztivált a V.I.P. Arts Managament Kft. - tudta meg lapunk Ottó Ildikótól, a cég ügyvezetőjétől. A rendezvény költsége 80 millió körül alakulhat, ami mintegy tízmillióval marad el az előző évitől. A szponzorok és a támogatók is szűkmarkúbbak, az NKA-tól a megítélt hétmillió forintot már megkapták, a fővárosi önkormányzattal azonban még nem írták alá a támogatási szerződést. Az igényes zenék kedvelőit július 6. és augusztus 17. között a korábbi három helyett két helyszínen, az Operaházban és a Hilton dominikánus uvarában várják; az Operaházban a tavalyi három helyett két művet játszanak - a Bohéméletet és A trubadúrt -, hat helyett öt alkalommal. A jegyárak hasonlóan alakulnak, mint tavaly, a 60 százalékban külföldiek látogatta telt házas előadásokra mintegy tízezer látogatót várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!