Berta Sándor

15 régi album lesz elérhető digitálisan

A Beatles kiadójának számító Apple Corporation úgy döntött: október 26-án összesen 15 kiadványt tesz elérhetővé.

A kiadó a honlapján jelentette be, hogy digitális formában, valamint CD-lemezeken is hozzáférhetővé teszi a katalógusában megtalálható előadók és együttesek műveinek egy részét. Az Apple Corporation hozzátette: mindez az EMI segítségével valósul meg, ugyanakkor a Fab Four album nincs a kiválasztott alkotások között.

"A Beatles 1968-as megalapítása után négy évtizeddel az Apple Corps és az EMI fellebbentik a függönyt a saját zenei katalógusokról" - olvasható közleményükben. Az előadók között megtalálhatók a Badfinger, James Taylor, Mary Hopkin, Doris Troy, Jackie Lomax, Billy Preston, illetve a Modern Jazz Quartet és Sir John Tavener is. Minden egyes művet ugyanaz a csoport fog felújítani az EMI világhírű Abbey Road stúdiójában, amely a tavaly megjelent Beatles Remastered Editiont is elkészített.

Az utókor számára digitális formában is megismerhetővé tett előadók egy része kapcsolatban volt a Beatlesszel, az együttes tagjai például Billy Preston rajongói voltak, George Harrison játszott is az énekes, valamint Doris Troy debütáló albumain. Utóbbin ráadásul Ringo Starr is közreműködött. Emellett James Taylor első albuma ihlette meg Paul McCartneyt és George Harrisont a Carolina in my mind című dal elkészítésére, valamint Paul McCartney ajánlotta az Apple Corporation figyelmébe Mary Hopkint. Jackie Lomax első lemezén George Harrison, Raul McCartney és Ringo Starr egyaránt játszott.

A rajongók számára ugyanakkor rossz hír, hogy úgy tűnik: a Beatles digitálisan felújított albumaira továbbra is várniuk kell. Ennek ellenére a felhasználók bizakodnak, hogy előbb vagy utóbb megnyílhat az út a kedvenceik előtt is és végre legálisan, digitális formában is elérhetővé válnak a gombafejűek számai. Az Apple Corporation lépése mindenesetre jelzés értékű, így a rajongók joggal bizakodhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #5
    Inkább fordítva. Pityu rajongott a Beatlesért.
  • MiZo81 #4
    "A Beatles 1968-as megalapítása után négy évtizeddel az Apple Corps és az EMI fellebbentik a függönyt a saját zenei katalógusokról"

    Ez a mondat azt jelenti, hogy a Beatlest 1968-ban alapították. Pedig arról van szó, hogy a Beatles alapította az Apple Corps-on belül az Apple Recordsot, és azután négy évtizeddel van most.

    Vagy rosszul értette a kedves szerző az eredeti angol szöveget, vagy magyarul fogalmaz kicsit rosszul. Mindenesetre durván félreérthető...
    (esetleg még úgy jó lett volna, hogy: "Az 1968-es Beatles általi alapítása után...")

    :)
  • Ferrer #3
    Nem is tudtam, h a Beatles ennyire rajongott a számítógépekért.
  • Kingfisher #2
    Igen, így hívják a The Beatles által alapított kiadót.
  • Ferrer #1
    Apple?